Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Tradičné medovníčky a perníčky: Skúste 4 tipy, budú chutiť tak ako vaše milované od babičky

Plnené čokoládové

Zdroj: archív Dobré jedlo

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Každý rok stojíme pred tou istou dilemou – čo napečieme na vianočné sviatky svojim najbližším. Trocha vám to uľahčíme. Vyberte si z našich skvelých receptov a úspech máte zaručený!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Sladký voňavý perník s pudingovo-čerešňovým krémom privodí tú správnu vianočnú atmosféru!
    Zdroj: NČpŽ

    S čokoládou

    60 kúskov

    250 g medu ● 80 g masla ● 3 žĺtky ● 1 vajce ● 4 PL kyslej smotany ● 120 g práškového cukru ● 3 ČL perníkového korenia (škorica, klinček, muškátový oriešok, zázvor, pomarančová kôra) ● 600 g hladkej múky ● 2 PL kakaa ● 2 ČL sódy bikarbóny

    NA OZDOBU: 150 g smotany na šľahanie ● 200 g horkej čokolády

    NA FAREBNÚ VERZIU: 50 g smotany na šľahanie ● 200 g bielej čokolády ● potravinárske farbivo

    Med a maslo zohrejeme na miernom ohni, nevaríme, zohrievame len dovtedy, kým sa spoja. Vajcia, smotanu, cukor a korenie vymiešame do homogénnej hmoty. Múku, kakao a sódu bikarbónu dáme do veľkej misy a dobre premiešame. K sypkej zmesi nalejeme tekuté ingrediencie a vymiešame lepkavé cesto. Dáme ho na noc do chladničky. Na druhý deň z cesta vykrajujeme medovníčky a pečieme ich 8 až 10 minút v rúre vyhriatej na 160 až 180 °C. Smotanu privedieme do varu a nalejeme na nasekanú čokoládu. Dôkladne miešame, kým sa zmes nespojí. Na farebné medovníky primiešame do rozpustenej bielej čokolády potravinárske farbivo. Polevu natrieme na medovníčky.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas chladenia: 12 hodín
    Čas pečenia: 8 až 10 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Plnené čokoládové

    Tradičné od babičky

    asi 60 kúskov

    120 g masla ● 160 g medu ● 160 g kryštálového cukru ● 500 g hladkej múky ● 1 ČL sódy bikarbóny ● 1 kopcovitá ČL mletej škorice ● kôra z polovice biocitróna ● 2 vajcia

    NA OZDOBU: 1 bielok ● 100 g preosiateho práškového cukru ● 1/2 ČL šťavy z biocitróna

    V hrnci uvaríme maslo, med a cukor. Vo veľkej mise zmiešame múku, sódu, škoricu a citrónovú kôru nastrúhanú najemno. Ešte vriacu uvarenú masu vlejeme do misy s múkou a vareškou premiešame. Necháme poriadne vychladnúť a zapracujeme do nej vajcia. (Zmes bude lepkavá, a tak budete mať potrebu pridať do nej trochu múky. Nerobte to!) Po 10 minútach miesenia uvidíme rozdiel. Miesime ešte aspoň 10 minút. Zmes sa bude stále trocha lepiť, ale tak to má byť. Cesto uložíme minimálne na 2 hodiny do chladničky. Rúru predhrejeme na 200 °C. Cesto vyvaľkáme na hrúbku 2 až 3 mm a vykrajujeme z neho medovníčky. Ukladáme ich na plech ďalej od seba, pretože pri pečení zdvojnásobia svoj objem. Tesne pred pečením môžeme medovníky potrieť rozšľahaným vajíčkom. Pečieme 4 až 7 minút a po vytiahnutí z rúry necháme vychladnúť. Mixérom dohladka vyšľaháme bielok s cukrom a citrónovou šťavou. Zmesou naplníme zdobiace vrecúško a medovníky ozdobujeme podľa vlastnej fantázie.

    Čas prípravy: 50 minút
    Čas chladenia: 2 hodiny
    Čas pečenia: 7 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Tradičné od babičky

    Rozprávkový domček

    1 kus

    200 g medu ● 125 ml horúcej vody ● 80 g práškového cukru ● 2 vajcia + 1 na potieranie ● 2 žĺtky ● 10 g škorice ● 5 g anízu ● 5 g klinčekov ● štipka mletého muškátového orieška ● 10 g sódy bikarbóny ● šťava z 1/2 citróna ● kôra z 1/2 pomaranča ● 700 g hladkej múky ● 400 g práškového cukru na polevu ● kokos ● mandle ● hrozienka alebo oriešky na ozdobu

    Med zalejeme horúcou vodou, rozmiešame a necháme vychladnúť. V druhej mise vymiešame cukor, vajcia, žĺtky aj s koreninami. Potom pridáme sódu bikarbónu, citrónovú šťavu, pomarančovú kôru a 4 lyžice múky. Postupne pridávame zvyšnú múku a medový roztok. Z hmoty vypracujeme hladké cesto, zabalíme ho do fólie a necháme zrieť v chladničke aspoň 5 až 6 hodín, ideálne celú noc. Pripravíme si papierové šablóny na vykrajovanie. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 až 5 mm a vykrajujeme tvary podľa šablón. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C okolo 10 minút. Po vybratí z rúry potrieme ešte horúce časti domčeka vajcom a necháme ich dobre vychladnúť. Vymiešame 2 bielky s 300 až 400 g preosiateho práškového cukru a zmesou naplníme cukrárske vrecúško. Opatrne ňou spájame jednotlivé časti domčeka. Nakoniec domček ozdobíme podľa fantázie, napríklad kokosom, hrozienkami, mandľami či orieškami.

    Čas prípravy: 40 minút
    Čas chladenia: 6 hodín
    Čas pečenia: 10 minút

    Zdroj: shutterstock

    Rozprávkový domček

    Farebné perníčky 

    60 kúskov

    250 g medu ● 80 g masla ● 3 žĺtky ● 1 vajce ● 4 PL kyslej smotany ● 120 g práškového cukru ● 3 ČL perníkového korenia (škorica, klinček, muškátový
    oriešok, zázvor, pomarančová kôra) ● 600 g hladkej múky ● 2 PL kakaa ● 2 ČL sódy bikarbóny ● ľubovoľný lekvár

    NA OZDOBU: 150 g smotany na šľahanie ● 200 g horkej čokolády

    NA FAREBNÚ VERZIU: 50 g smotany na šľahanie ● 200 g bielej čokolády ● potravinárske farbivo

    Med a maslo zohrejeme na miernom ohni, nevaríme, zohrievame len dovtedy, kým sa spoja. Vajcia, smotanu, cukor a korenie vymiešame do homogénnej hmoty. Múku, kakao a sódu bikarbónu dáme do veľkej misy a dobre premiešame. K sypkej zmesi nalejeme tekuté ingrediencie a vymiešame lepkavé cesto. Dáme ho na noc do chladničky. Na druhý deň z cesta vykrajujeme medovníčky, spájame ich lekvárom a pečieme asi 10 minút v rúre vyhriatej na 160 až 180 °C. Smotanu privedieme do varu a nalejeme na nasekanú čokoládu. Dôkladne vymiešame. Na farebné medovníky
    primiešame do rozpustenej bielej čokolády potravinárske farbivo. Polevu natrieme na medovníčky.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas chladenia: 12 hodín
    Čas pečenia: 8 až 10 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Farebné perníčky

     

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.