Sviečkovica so studenou chrenovou omáčkou

4 porcie

300 ml hustej kyslej smotany (najlepšie crème fraîche)  ● 2 PL čerstvého chrenu  ● 1 PL dijonskej horčice  ● 1 PL worcesterskej omáčky  ● 1 ČL bieleho octu ● 1 ČL soli  ● 1/4 ČL tabasca ● 1/4 PL mletej sladkej červenej papriky  ● 1 PL čerstvej pažítky  ● 1 PL čerstvého kôpru ● 600 g bravčovej sviečkovice

Na glazúru: 3 PL balzamového octu ● 3 PL medu ● 1 ČL sušeného oregana ● 1 strúčik cesnaku ● soľ ● mleté čierne korenie ● 2 ČL olivového oleja
● chlieb ako príloha

Predhrejeme rúru na 200 °C. V miske zmiešame všetky ingrediencie na glazúru. Potrieme ňou mäso, dáme do pekáča a pečieme asi 20 minút. V miske zmiešame kyslú smotanu, chren nastrúhaný najemno, horčicu, worcesterskú omáčku, ocot, tabasco, papriku a soľ. Nakoniec zľahka primiešame pažítku a kôpor, obe nasekané nadrobno. Mäso po upečení pokrájame na plátky a podávame s omáčkou a chlebom.

Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 20 minút

Sviečkovica so studenou chrenovou omáčkou
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ, VALENTÍNA NÍDELOVÁ

Veľkonočná baba

6 porcií

600 g údeného mäsa ● 10 rožkov ● 10 vajec ● čerstvá petržlenová vňať ● 1 strúčik cesnaku ● 1 až 2 klobásy ● 1 kapia ● soľ ● mleté čierne korenie ● strúhanka na vysypanie plechu

Najprv uvaríme mäso, vývar odložíme. Rožky nakrájame na plátky a zalejeme ich vývarom z údeného mäsa podobne, ako keď robíme žemľovku a pečivo zalievame mliekom. Necháme dobre napiť. Žĺtky osolíme, okoreníme, pridáme petržlenovú vňať nakrájanú nadrobno, prelisovaný cesnak a vymiešame. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Vychladnuté pečivo zmiešame s vymiešanými žĺtkami. Uvarené mäso, klobásu a kapiu nakrájame na malé kúsky a vmiešame do pečivovej zmesi. Potom do nej opatrne zapracujeme vyšľahaný sneh. Zmes vylejeme na vymastený menší plech vysypaný strúhankou. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 40 minút.

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 25 minút
Čas pečenia: 40 minút

Veľkonočná baba
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ, VALENTÍNA NÍDELOVÁ

Šťavnaté údené mäso

5 porcií

●  1 kg údeného bravčového mäsa v celku (krkovička, stehno, pliecko) ● 1 cibuľa ● 1-2 mrkvy ● 2 petržleny ● 3 strúčiky cesnaku ● 1 bobkový list ● pár guľôčok celého čierneho korenia

Ak je údené príliš slané, dáme ho do studenej vody, privedieme do varu a vodu následne vylejeme. Ak treba, postup zopakujeme. Do tlakového hrnca vložíme sitko na parenie, prilejeme vodu tesne nad okraj sitka, vložíme údené mäso a obložíme ho koreňovou zeleninou, bobkovým listom, cesnakom a guľôčkami korenia. Vodu rýchlo privedieme do varu, hrniec natlakujeme a varíme 30 až 40 minút na každý kilogram údeného. Ak tlakový hrniec nemáme, mäso varíme pod pokrievkou v obyčajnom hrnci. Čas varenia sa však predĺži asi na dvojnásobok.

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 40 minút

Šťavnaté údené mäso
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ, VALENTÍNA NÍDELOVÁ