Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Tri kroky k dokonalému želé: Odteraz budú vaše ovocné koláče a torty vyzerať super!

Želatína

Zdroj: Nový Čas pre ženy

Reklama

Teraz, na začiatku letnej a hlavne ovocnej sezóny je dobré si zopakovať zopár rád pri pečení. Vďaka nim nikdy nepokazíte vrstvu želé na vrchu koláča či torty.

Výber

V obchode hľadáme želé s obsahom pektínov. To sú presne tie látky, vďaka ktorým tekutina zhustne a začne tuhnúť – želírovať.

Na menšie vrstvy stačí použiť klasické želé, keď chceme na koláči vyššiu vrstvu, treba použiť tortové želé s obsahom látky agar, prípadne samotný agar (dostať ho v ázijských potravinách). Treba však rátať s tým, že nebude úplne číre a preto je lepšie ho zafarbiť potravinárskym farbivom alebo ovocnou šťavou.

 

Varenie

Krásne číre želé na tortu uvaríme tak, že najprv prevaríme vodu alebo ovocnú šťavu s cukrom (pomer sa často uvádza v recepte alebo na obale od želé). A až do vriacej tekutiny zapracujeme a dokonale rozmiešame želé v prášku. Keby sme ho totiž najprv rozmiešali v studenej vode a až potom uvarili, vytvorila by sa na povrchu pena, prípadne koža. Ak chceme aby bolo želé na koláči tuhšie, stačí iba znížiť množstvo tekutiny, v ktorej sa pripravuje.

 

Nanášanie

Uvarené želé nanášame vždy ešte vriace v niekoľkých tenkých vrstvičkách. Obvykle takého vrstvy stačia štyri. Keďže je želé horúce, všetky jeho vrstvy sa dokonale spoja. Ak má byť vrstva vyššia, želé pomaly pramienkom lejeme na ovocie či krém až do požadovanej výšky. V prípade, že používame mrazené ovocie, treba ho zaliať čo najzmrznutejšie čo najhorúcejším želé. Vyrovnanie teplôt spôsobí rozmrznutie ovocia a stuhnutie želé.

Vyberáme pre vás niečo PLUS