Tri najchutnejšie recepty z PARADAJKOVÉHO PRETLAKU a ako si pripraviť DOMÁCI ako od BABIČKY
21. 2. 2025, 19:00 (aktualizované: 21. 2. 2025, 19:13)
Jednoduché recepty z 1 paradajkového pretlaku:
Rýchla polievka
Potrebujeme: 1 menšiu cibuľu, 1 PL hladkej múky, 3 PL oleja, 1 červenú papriku, kryštálový cukor, soľ, 4 PL kyslej smotany a bylinky na ozdobenie
Ako na to: Najemno nakrájanú cibuľu opečieme na oleji. Poprášime múkou a pripravíme ružovú zápražku. Pridáme na kocky nakrájanú papriku, paradajkový pretlak a zalejeme vodou. Dochutíme soľou a cukrom. Necháme prevrieť a odstavíme. Rozdelíme do misiek, ozdobíme kyslou smotanou a bylinkam

Zdroj: Shutterstock
Krémová-paradajková polievka
Počuli ste už náš podcast o jedle a zdraví?
Frkle
Potrebujeme: 1 balenie zemiakového cesta, 1 vajce, vlažnú vodu, 50 ml oleja, 2 ČL kryštálového cukru, soľ, 250 ml kyslej smotany, údený syr na posypanie
Ako na to: Cesto pripravíme podľa návodu s vodou a vajcom. Vymiesime, necháme odstáť, rozdelíme na tretiny a každú rozvaľkáme asi na 1 cm hrubý valec. Ten nožom rozdelíme na malé kúsky, ktoré môžeme vidličkou jemne roztlačiť. Frkle dáme do vriacej osolenej vody a vyberáme, keď vyplávajú na povrch. Vo väčšom hrnci si rozohrejeme olej, do ktorého dáme paradajkový pretlak a chvíľu opražíme. Ochutíme cukrom a soľou. Do paradajkovej zmesi vložíme uvarené frkle a zamiešame, aby sa dôkladne obalili v omáčke. Nakoniec pridáme kyslú smotanu a všetko premiešame. Pred podávaním posypeme strúhaným údeným syrom.
Jednoduchá salsa
Zdroj: Shutterstock
Paradajková omáčka
Potrebujeme: 2 papričky čili, 1 menšiu cibuľu, soľ, mleté čierne korenie a 2 ČL tabasca
Ako na to: Cibuľu ošúpeme a najemno pokrájame. Papričky čili očistíme, zbavíme jadierok a najemno nasekáme. Cibuľu a čili zmiešame spolu s paradajkovým pretlakom, osolíme, okoreníme a dochutíme tabascom. Salsa je vhodná na namáčanie čipsov alebo kukuričných tortíl.