Tri oriešky pre Popolušku: Každá rodina má aspoň 1 recept na orechovú tortu, skúste aj tieto!
16. 12. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:12)

Zdroj: archív Dobré jedlo
Na Slovensku patria orechové torty k tým najobľúbenejším a každá rodina má doma aspoň jeden overený recept. Ak by ste však chceli vyskúšať niečo nové, máme pre vás skvelé inšpirácie.

Zdroj: NČpŽ
Orechovo-gaštanová s čokoládovou polevou
8 kúskov
NA KAKAOVÝ KORPUS: 5 vajec ● 150 g trstinového cukru ● 75 ml kyslej smotany ● 120 g mandľovej múky ● 100 g ryžovej múky ● 3 PL kakaa ● 1 balíček prášku do pečiva ● štipka soli ● 125 ml oleja
NA ORIEŠKOVÝ KORPUS: 5 vajec ● 150 g trstinového cukru ● 75 ml kyslej smotany ● 125 ml oleja ● 200 g mletých lieskových orieškov ● 100 g mandľovej múky ● 50 g ryžovej múky ● 1 balíček prášku do pečiva ● štipka soli
NA GAŠTANOVÝ KRÉM: 4 žĺtky ● 1/2 ČL mletej vanilky ● cukor podľa chuti ● 250 g masla ● 250 g sladeného gaštanového pyré
NA ČOKOLÁDOVÚ POLEVU: 100 ml smotany na šľahanie ● 150 g horkej čokolády ● pražené lieskovce a gaštany na ozdobu
Najprv urobíme kakaový korpus. Žĺtky s cukrom vyšľaháme do peny. Pridáme kyslú smotanu, olej, múky, kakao a prášok do pečiva. Z bielkov a zo štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Jemne ho vmiešame do žĺtkovej zmesi. Cesto vylejeme do formy s priemerom 24 cm vystlanej papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C asi 30 minút. Upečieme orieškový korpus. Zopakujeme ten istý postup ako pri kakaovom korpuse. Pripravíme krém. V miske nad parou vyšľaháme žĺtky s vanilkou a trochou cukru do hustej peny. Po vychladnutí pridávame za stáleho miešania po malých kúskoch zmäknuté maslo. Nakoniec po kúskoch primiešame gaštanové pyré. Urobíme polevu. Zohrejeme smotanu na šľahanie (nesmie vrieť), zalejeme ňou horkú čokoládu nalámanú na menšie kúsky a poriadne premiešame. Na vy- chladnutý kakaový korpus natrieme gaštanový krém a uložíme orieškový korpus. Tortu potrieme polevou z horkej čokolády a necháme stuhnúť. Pred podávaním ju ozdobíme orieškami a gaštanmi podľa vlastnej fantázie.
Čas prípravy: 35 minút
Čas pečenia: 2 x 30 minút
Čas chladenia: 12 hodín
Náš tip
Gaštanové pyrési ľahko pripravíte ajdoma, a to z uvarenýchgaštanov a práškovéhocukru.
Zdroj: archív Dobré jedlo
Orechovo-gaštanová s čokoládovou polevou
Kávová s pekanovou mrveničkou
12 kúskov
8 vajec ● 100 g kryštálového cukru ● 50 g pekanových orechov (mletých) ● 50 g hladkej špaldovej múky ● 1 ČL prášku do pečiva ● štipka soli
NA KÁVOVÝ KRÉM: 80 g Zlatého klasu ● 4 žĺtky ● 500 ml mlieka ● 500 g masla ● 20 g instantnej kávy ● 210 g trstinového cukru
NA MRVENIČKU: 80 g polohrubej múky ● 80 g mletých pekanových orechov ● 80 g trstinového cukru ● štipka soli ● 60 g studeného masla
NA POLEVU: 100 ml vody ● 150 g kryštálového cukru ● 150 g medu ● 110 g sladeného kondenzovaného mlieka ● 14 g plátkovej želatíny ● 160 g horkej čokolády (70 % kakaa)
NA OZDOBU: snehové pusinky ● kávové zrná ● pekanové orechy v karameli
Na cesto vyšľaháme bielky so štipkou soli. Keď sa začne tvoriť pena, po troškách pridávame cukor a vyšľaháme tuhý lesklý sneh. Žĺtky rozmiešame a opatrne ich primiešame do snehu. Pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva a mleté pekanové orechy. Jemne spojíme, aby cesto nestratilo objem. Vlejeme do formy s priemerom 20 cm vystlanej papierom na pečenie a pečieme pri 160 °C približne hodinu. Na kávový krém dohladka rozmiešame Zlatý klas s cukrom, so žĺtkami a s trochou mlieka. Zvyšné mlieko dáme do hrnca zovrieť spolu s kávou. Prilejeme pripravenú zmes a uvaríme hustý puding. Prelejeme ho do misky, prikryjeme fóliou, aby sa nevytvorila kožka, a necháme vychladnúť. Potom puding rozmiešame dohladka. Maslo vyšľaháme do peny a postupne k nemu primiešavame puding. Pripravíme mrveničku. Všetky prísady zmiešame a roztrúsime na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri 180 °C približne 10 minút nachrumkavo. Upečenú mrveničku rozmrvíme. Tortový korpus vyberieme z formy a rozrežeme ho na tri pláty. Prvý plát rovnomerne natrieme krémom a posypeme mrveničkou. Prikryjeme druhým plátom, opatrne pritlačíme, potrieme krémom a posypeme mrveničkou. Prikryjeme tretím plátom, pritlačíme a opäť potrieme krémom, teraz aj boky torty. Necháme cez noc stuhnúť v chladničke. Na polevu dáme do hrnca rozpustiť cukor, med, vodu a kondenzované mlieko. Želatínu dáme napučať do studenej vody. Napučanú a vyžmýkanú ju potom pridáme do teplej, nie však horúcej zmesi a rozmiešame. Nalejeme na nasekanú čokoládu, minútu necháme postáť a tyčovým mixérom rozmiešame dohladka. Nalejeme na tortu. Spodný okraj ihneď ozdobíme zvyšnou mrveničkou. Tortu ozdobíme pusinkami, pekanovými orechmi a kávovými zrnami.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 70 minút
Čas chladenia: 8 hodín
Zdroj: archív Dobré jedlo
Kávová s pekanovou mrveničkou
S hruškami v karameli
8 kúskov
6 vajec ● 150 g trstinového cukru ● 1 PL kokosového oleja ● štipka soli ● 80 g mletých vlašských orechov ● 100 g hladkej múky ● 1 balíček prášku do pečiva
NA HRUŠKY: 3 zrelé hrušky ● 150 g krupicového cukru ● 30 g masla ● 50 ml smotany na šľahanie
NA KRÉM: 250 g mascarpone ● 250 g jemného tvarohu ● 100 g prírodného syra ● 100 g práškového cukru ● štipka vanilkového prášku
Tortovú formu s priemerom 22 cm vystelieme papierom na pečenie a rúru predhrejeme na 155 °C. Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. Bielky spolu s trstinovým cukrom vyšľaháme na pevný sneh. Medzitým v inej mise zmiešame žĺtky s lyžicou oleja a so soľou. Do vyšľahaných bielkov metličkou opatrne zašľaháme žĺtkovú zmes. Miešame len jedným smerom, aby sme bielkový sneh nerozbili, korpus by stratil objem. Do vajcovej zmesi pridáme preosiatu múku, prášok do pečiva a vlašské orechy pomleté najemno. Tieto ingrediencie opäť jemne (jedným smerom) zapracujeme metličkou. Pripravený korpus pečieme približne 40 minút. Hrušky nakrájame na malé kocky. Do panvice vysypeme krupicový cukor a pridáme k nemu maslo. Pomaly na strednom ohni necháme zmes skaramelizovať. Keď sa spojí do jednoliatej hmoty, prilejeme do nej smotanu na šľahanie. Do karamelu dáme pripravené hrušky a všetko spolu asi 4 minúty varíme. Krém na tortu pripravíme tak, že vyšľaháme všetky potrebné ingrediencie do jemnej penovej konzistencie. Hotový korpus prerežeme na 3 časti. Na každú časť nanesieme krém a bohatú vrstvu hrušiek v karameli. Tento postup zopakujeme, až kým torta nie je hotová. Ozdobíme sezónnym ovocím.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 40 minút
Čas varenia: 10 minút
Náš tip
Cesto rozdeľte do dvoch menších foriem. Torta bude vyššia jej vrstvy.
Zdroj: archív Dobré jedlo
S hruškami v karameli