Zvýšila sa vám varená ryža? Nemusíte ju vyhadzovať! Tri super tipy na bleskový obed či večeru
16. 3. 2015, 12:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:22)

Zdroj: Shutterstock
Vraví sa, že dobrá gazdiná pre pierko aj cez plot skočí. Podľa nás by nemala vyhodiť ani zrnko uvarenej ryže.
Ponúkame vám recepty, keď jej tých „zrniek“ ostane približne 300 g.
1. Šalát s kukuricou
Potrebujeme:
200 g mrazenej sladkej kukurice, soľ, 2 PL masla, 1/2 póru
Ako na to:
Mrazenú kukuricu rozmrazíme v menšom množstve horúcej vody. V prípade, že sa nám nechce čakať, kukuricu môžeme rýchlo rozmraziť na strednom ohreve v mikrovlnnej rúre. Scedíme a ešte teplú kukuricu zmiešame s maslom a podľa chuti osolíme. Kukurici pridáme varenú ryžu, premiešame, dosolíme, rozdelíme na porcie a posypeme najemno nakrájaným pórom.
2. Červené rizoto
Potrebujeme:
300 g kuracích pŕs, 1 červenú cibuľu, 3 PL olivového oleja, mletú papriku, soľ, mleté čierne korenie, 2 PL paradajkového pretlaku, bylinky na ozdobenie
Ako na to:
Kuracie prsia očistíme, nakrájame na prúžky. Cibuľu ošúpeme, nakrájame najemno a speníme na rozpálenom oleji. K cibuli pridáme mäso a prudko ho opečieme zo všetkých strán. Osolíme, okoreníme, posypeme červenou paprikou a pridáme paradajkový pretlak. Prikryté podusíme 10 až 15 minúť. K hotovému mäsu primiešame uvarenú ryžu, premiešame, necháme prehriať a podávame ozdobené bylinkami.
Smotanová ryža
Potrebujeme:
150 ml mlieka, 1 PL masla, 1 vanilínový cukor, 150 až 200 g kryštálového cukru, 250 ml kyslej smotany, ovocný džem
Ako na to:
V hrnci necháme zovrieť mlieko, pridáme do neho ryžu a maslo a varíme, kým sa ryža nezačne lepiť. Prisypeme vanilínový a kryštálový cukor a miešame, aby sa rozpustil. Odstavíme a necháme chvíľu vychladnúť. Do ryže zamiešame kyslú smotanu, rozdelíme na porcie a na tanieri dozdobíme džemom.