Reklama

Tromfnite vašu svokru! Pripravte kuracie prsia na TENTO spôsob a jeho srdce bude vaše!

Rýchly hovädzí stroganov s cestovinami

Zdroj: archív Dobré jedlo

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Opäť máme pred sebou celý pracovný týždeň. Aby ste si nemuseli lámať hlavu nad tým, čo pripraviť pre svojich hladošov, máme pre vás päť jednoduchých a chutných inšpirácií.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 1:26
Remaining Time 1:26
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Postup: Ako upiecť zdravý čokoládový koláč úplne bez múky

    Pondelok: Karfiolový steak so šošovicovou kašou

    2 porcie

    ● 1 karfiol ● 1 strúčik cesnaku● 1 PL citrónovej šťavy ● 1 ČL mletej papriky, mletej rasce a mletého koriandra ● 1 PL javorového sirupu● štipka kajenského korenia ● soľ, korenie ● olivový olej

    NA KAŠU: ● zvyšný karfiol ● 1 strúčik cesnaku ● 1/2 šálky červenej šošovice● soľ, biele korenie ● citrónová šťava

    NA ŠPENÁT: ● 1 strúčik cesnaku● hrsť čerstvého špenátu ● píniové oriešky ● soľ, korenie ● jogurt ● pažítka

    Karfiol nakrájame na steaky hrubé asi 3 cm. Zvyšok odložíme na kašu. Do hrnca s vriacou vodou dáme zvyšné ružičky karfiolu, šošovicu, cesnak nakrájaný nahrubo a varíme 10 minút. Scedíme, osolíme, okoreníme, ochutíme citrónovou šťavou a rozmixujeme na hladkú kašu. Na panvicu dáme 2 lyžice olivového oleja a karfiolové steaky opečieme z každej strany. V mise zmiešame 2 lyžičky vody, javorový sirup, papriku, rascu a koriander. Opečený karfiol preložíme na plech a z oboch strán ho potrieme zmesou korenia. Pečieme 5 až 7 minút v rúre vyhriatej na 210 °C. Na panvici s trochou olivového oleja opečieme cesnak nakrájaný nadrobno. Prisypeme špenát, necháme zvädnúť, ochutíme a pridáme píniové oriešky.  Podávame s dresingom z jogurtu a nasekanej pažítky.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas pečenia: 15 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Karfiolový steak so šošovicovou kašou

    Utorok: Rýchly hovädzí stroganov s cestovinami

    2 porcie

    ● 300 g hovädzej sviečkovice ● 2 šalotky ● 1 strúčik cesnaku ● 200 g šampiňónov ● 500 ml hovädzieho vývaru ● 1 až 2 ČL dijonskej horčice ● 125 ml kyslej smotany ● za hrsť petržlenovej vňate ● soľ, mleté čierne korenie ● maslo ● 250 g cestovín

    Na veľkú panvicu dáme rozohriať dve lyžice masla. Hovädzie nakrájame na tenké prúžky, osolíme, okoreníme a opečieme na masle dozlatista. Mäso vyberieme. Do tej istej panvice pridáme ďalšie dve lyžice masla, necháme roztopiť a vmiešame šalotky aj cesnak nakrájaný nadrobno. Minútku podusíme, pridáme šampiňóny nakrájané na plátky a opekáme 2 až 3 minúty. Vmiešame 1 až 2 lyžičky horčice, zalejeme vývarom a privedieme do varu. Varíme asi 10 minút, kým šampiňóny nezmäknú a šťava sa nezredukuje, a potom pridáme hovädzie mäso. Varíme ešte 3 minúty, pridáme kyslú smotanu, prehrejeme a odstavíme. Stroganov podávame posypaný petržlenovou vňaťou a s cestovinami uvarenými podľa návodu.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas varenia: 25 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Rýchly hovädzí stroganov s cestovinami

    Streda: Polievka zo sladkých zemiakov a špenátu

    4 porcie

    ● 1 stredne veľká cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 500 g sladkých zemiakov● 2 stredne veľké mrkvy ● 1/4 menšieho zeleru ● 1 šálka červenej šošovice● 1 červená paprika ● 1 ČL mletého koriandra ● 1/2 ČL mletej rímskej rasce● 1 ČL karí ● štipka mletého muškátového orieška ● 1 l zeleninového vývaru ● čerstvý špenát ● soľ, mleté čierne korenie ● olivový olej ● citrónová šťava a čili  ● chlieb ako príloha

    Do väčšieho hrnca dáme olivový olej, vsypeme cibuľu nakrájanú nadrobno a orestujeme. Pridáme pretlačený cesnak a rýchlo premiešame. Vsypeme zemiaky, mrkvu a zeler nakrájané na kocky, šošovicu a papriku nakrájanú na väčšie kúsky. Premiešame, znížime teplotu a 5 minút dusíme. Potom prisypeme koriander, rascu, karí, muškátový oriešok a premiešame, aby sa koreniny rozvoňali. Zalejeme vývarom, osolíme a okoreníme podľa chuti. Varíme 15 až 20 minút, kým zelenina nezmäkne. Polovicu polievky odoberieme do misky a zvyšnú polievku rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Do rozmixovanej polievky pridáme aj odobranú polievku z misky a ešte do horúcej pridáme listový špenát a necháme zvädnúť. Polievku dochutíme citrónovou šťavou, prípadne aj čili. Podávame s chlebom.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas varenia: 25 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Polievka zo sladkých zemiakov a špenátu

    Štvrtok: Kuracie prsia na cesnaku s karfiolovou ryžou

    4 porcie

    ● 2 väčšie kuracie prsia ● 1/2 šálky nastrúhaného parmezánu ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 ČL mletej papriky● 1 ČL sušeného oregana ● 1 ČL sušenej bazalky ● 1/2 ČL sušeného tymianu
    ● 1/2 ČL sušeného rozmarínu ● mleté čierne korenie ● maslo ● citrónová kôra ● za hrsť čerstvej bazalky ● soľ

    NA RYŽU: ● 1 menší karfiol ● 1/2 cibule ● 1 strúčik cesnaku ● 300 ml kuracieho vývaru soľ, korenie

    Karfiol rozkrájaný na drobnejšie ružičky varíme 7 minút, zlejeme a rozmixujeme nahrubo. Dáme bokom. Kuracie prsia rozkrojíme pozdĺžne, aby vznikli ďalšie dva rezne. V hlbokom tanieri zmiešame parmezán, pretlačený cesnak, všetky koreniny, soľ, mleté čierne korenie a v tejto zmesi dobre obalíme kuracie prsia. Na väčšej panvici rozohrejeme 2 lyžice masla na strednom plameni. Pridáme kuracie prsia a opečieme z každej strany dozlatista. Opečené prsia preložíme na tanier. Do tej istej panvice dáme 2 lyžice masla a necháme rozohriať. Pridáme cibuľu nakrájanú nadrobno, cesnak nasekaný najemno a minútku orestujeme. Prisypeme karfiol a dobre premiešame. Zalejeme vývarom a varíme, kým sa vývar nezredukuje. Dochutíme soľou, korením, citrónovou kôrou z polovice citróna a nasekanou bazalkou.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas varenia: 15 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Kuracie prsia na cesnaku s karfiolovou ryžou

    Piatok: Plnené zapekané papriky

    4 porcie

    ● 4 veľké žlté papriky ● 1/2 šálky quinoy ● 1 cibuľa ● 1 cuketa ● 1 šálka kukurice ● 5 až 8 cherry paradajok● 2 mladé cibuľky ● soľ ● za hrsť koriandrovej vňate ● 200 g čedaru● bazalka ● citrón ● olivový olej

    Rúru vyhrejeme na 250 °C.  Plech vyložíme papierom na pečenie a vyčistené prekrojené papriky poukladáme na plech rezom dole. Pokvapkáme ich olejom a osolíme. Pečieme 10 minút. Quinou dáme do hrnca s vriacou osolenou vodou a varíme 9 až 12 minút. Scedíme. Na rozohriatu panvicu dáme dve lyžice oleja, vsypeme cibuľu nakrájanú nadrobno a orestujeme dosklovita. Pridáme cuketu nakrájanú na malé kocky a podusíme asi 2 minúty, aby nestratila svoj tvar. Prisypeme kukuricu a ešte minútku prehrejeme. Odstavíme a pridáme paradajky nakrájané na štvrtinky, prihodíme cibuľku nakrájanú na kolieska a nasekanú koriandrovú vňať. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Do zmesi pridáme quinou, čedar nakrájaný na kocky a všetko premiešame. Zmesou poriadne naplníme polovice predpečených paprík. Potom ich poukladáme do ohňovzdornej misy a dáme späť do vyhriatej rúry. Pečieme asi 10 minút, kým sa syr nezačne roztápať. Nakoniec plnené papriky ozdobíme koriandrovou vňaťou a pokvapkáme citrónom.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas pečenia: 20 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Plnené zapekané papriky

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.