Tromfnite vašu svokru! Pripravte kuracie prsia na TENTO spôsob a jeho srdce bude vaše!
17. 3. 2021, 11:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 23:53)

Zdroj: archív Dobré jedlo
Opäť máme pred sebou celý pracovný týždeň. Aby ste si nemuseli lámať hlavu nad tým, čo pripraviť pre svojich hladošov, máme pre vás päť jednoduchých a chutných inšpirácií.

Pondelok: Karfiolový steak so šošovicovou kašou
2 porcie
● 1 karfiol ● 1 strúčik cesnaku● 1 PL citrónovej šťavy ● 1 ČL mletej papriky, mletej rasce a mletého koriandra ● 1 PL javorového sirupu● štipka kajenského korenia ● soľ, korenie ● olivový olej
NA KAŠU: ● zvyšný karfiol ● 1 strúčik cesnaku ● 1/2 šálky červenej šošovice● soľ, biele korenie ● citrónová šťava
NA ŠPENÁT: ● 1 strúčik cesnaku● hrsť čerstvého špenátu ● píniové oriešky ● soľ, korenie ● jogurt ● pažítka
Karfiol nakrájame na steaky hrubé asi 3 cm. Zvyšok odložíme na kašu. Do hrnca s vriacou vodou dáme zvyšné ružičky karfiolu, šošovicu, cesnak nakrájaný nahrubo a varíme 10 minút. Scedíme, osolíme, okoreníme, ochutíme citrónovou šťavou a rozmixujeme na hladkú kašu. Na panvicu dáme 2 lyžice olivového oleja a karfiolové steaky opečieme z každej strany. V mise zmiešame 2 lyžičky vody, javorový sirup, papriku, rascu a koriander. Opečený karfiol preložíme na plech a z oboch strán ho potrieme zmesou korenia. Pečieme 5 až 7 minút v rúre vyhriatej na 210 °C. Na panvici s trochou olivového oleja opečieme cesnak nakrájaný nadrobno. Prisypeme špenát, necháme zvädnúť, ochutíme a pridáme píniové oriešky. Podávame s dresingom z jogurtu a nasekanej pažítky.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 15 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Karfiolový steak so šošovicovou kašou
Utorok: Rýchly hovädzí stroganov s cestovinami
2 porcie
● 300 g hovädzej sviečkovice ● 2 šalotky ● 1 strúčik cesnaku ● 200 g šampiňónov ● 500 ml hovädzieho vývaru ● 1 až 2 ČL dijonskej horčice ● 125 ml kyslej smotany ● za hrsť petržlenovej vňate ● soľ, mleté čierne korenie ● maslo ● 250 g cestovín
Na veľkú panvicu dáme rozohriať dve lyžice masla. Hovädzie nakrájame na tenké prúžky, osolíme, okoreníme a opečieme na masle dozlatista. Mäso vyberieme. Do tej istej panvice pridáme ďalšie dve lyžice masla, necháme roztopiť a vmiešame šalotky aj cesnak nakrájaný nadrobno. Minútku podusíme, pridáme šampiňóny nakrájané na plátky a opekáme 2 až 3 minúty. Vmiešame 1 až 2 lyžičky horčice, zalejeme vývarom a privedieme do varu. Varíme asi 10 minút, kým šampiňóny nezmäknú a šťava sa nezredukuje, a potom pridáme hovädzie mäso. Varíme ešte 3 minúty, pridáme kyslú smotanu, prehrejeme a odstavíme. Stroganov podávame posypaný petržlenovou vňaťou a s cestovinami uvarenými podľa návodu.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 25 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Rýchly hovädzí stroganov s cestovinami
Streda: Polievka zo sladkých zemiakov a špenátu
4 porcie
● 1 stredne veľká cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 500 g sladkých zemiakov● 2 stredne veľké mrkvy ● 1/4 menšieho zeleru ● 1 šálka červenej šošovice● 1 červená paprika ● 1 ČL mletého koriandra ● 1/2 ČL mletej rímskej rasce● 1 ČL karí ● štipka mletého muškátového orieška ● 1 l zeleninového vývaru ● čerstvý špenát ● soľ, mleté čierne korenie ● olivový olej ● citrónová šťava a čili ● chlieb ako príloha
Do väčšieho hrnca dáme olivový olej, vsypeme cibuľu nakrájanú nadrobno a orestujeme. Pridáme pretlačený cesnak a rýchlo premiešame. Vsypeme zemiaky, mrkvu a zeler nakrájané na kocky, šošovicu a papriku nakrájanú na väčšie kúsky. Premiešame, znížime teplotu a 5 minút dusíme. Potom prisypeme koriander, rascu, karí, muškátový oriešok a premiešame, aby sa koreniny rozvoňali. Zalejeme vývarom, osolíme a okoreníme podľa chuti. Varíme 15 až 20 minút, kým zelenina nezmäkne. Polovicu polievky odoberieme do misky a zvyšnú polievku rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Do rozmixovanej polievky pridáme aj odobranú polievku z misky a ešte do horúcej pridáme listový špenát a necháme zvädnúť. Polievku dochutíme citrónovou šťavou, prípadne aj čili. Podávame s chlebom.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 25 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Polievka zo sladkých zemiakov a špenátu
Štvrtok: Kuracie prsia na cesnaku s karfiolovou ryžou
4 porcie
● 2 väčšie kuracie prsia ● 1/2 šálky nastrúhaného parmezánu ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 ČL mletej papriky● 1 ČL sušeného oregana ● 1 ČL sušenej bazalky ● 1/2 ČL sušeného tymianu
● 1/2 ČL sušeného rozmarínu ● mleté čierne korenie ● maslo ● citrónová kôra ● za hrsť čerstvej bazalky ● soľ
NA RYŽU: ● 1 menší karfiol ● 1/2 cibule ● 1 strúčik cesnaku ● 300 ml kuracieho vývaru soľ, korenie
Karfiol rozkrájaný na drobnejšie ružičky varíme 7 minút, zlejeme a rozmixujeme nahrubo. Dáme bokom. Kuracie prsia rozkrojíme pozdĺžne, aby vznikli ďalšie dva rezne. V hlbokom tanieri zmiešame parmezán, pretlačený cesnak, všetky koreniny, soľ, mleté čierne korenie a v tejto zmesi dobre obalíme kuracie prsia. Na väčšej panvici rozohrejeme 2 lyžice masla na strednom plameni. Pridáme kuracie prsia a opečieme z každej strany dozlatista. Opečené prsia preložíme na tanier. Do tej istej panvice dáme 2 lyžice masla a necháme rozohriať. Pridáme cibuľu nakrájanú nadrobno, cesnak nasekaný najemno a minútku orestujeme. Prisypeme karfiol a dobre premiešame. Zalejeme vývarom a varíme, kým sa vývar nezredukuje. Dochutíme soľou, korením, citrónovou kôrou z polovice citróna a nasekanou bazalkou.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 15 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Kuracie prsia na cesnaku s karfiolovou ryžou
Piatok: Plnené zapekané papriky
4 porcie
● 4 veľké žlté papriky ● 1/2 šálky quinoy ● 1 cibuľa ● 1 cuketa ● 1 šálka kukurice ● 5 až 8 cherry paradajok● 2 mladé cibuľky ● soľ ● za hrsť koriandrovej vňate ● 200 g čedaru● bazalka ● citrón ● olivový olej
Rúru vyhrejeme na 250 °C. Plech vyložíme papierom na pečenie a vyčistené prekrojené papriky poukladáme na plech rezom dole. Pokvapkáme ich olejom a osolíme. Pečieme 10 minút. Quinou dáme do hrnca s vriacou osolenou vodou a varíme 9 až 12 minút. Scedíme. Na rozohriatu panvicu dáme dve lyžice oleja, vsypeme cibuľu nakrájanú nadrobno a orestujeme dosklovita. Pridáme cuketu nakrájanú na malé kocky a podusíme asi 2 minúty, aby nestratila svoj tvar. Prisypeme kukuricu a ešte minútku prehrejeme. Odstavíme a pridáme paradajky nakrájané na štvrtinky, prihodíme cibuľku nakrájanú na kolieska a nasekanú koriandrovú vňať. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Do zmesi pridáme quinou, čedar nakrájaný na kocky a všetko premiešame. Zmesou poriadne naplníme polovice predpečených paprík. Potom ich poukladáme do ohňovzdornej misy a dáme späť do vyhriatej rúry. Pečieme asi 10 minút, kým sa syr nezačne roztápať. Nakoniec plnené papriky ozdobíme koriandrovou vňaťou a pokvapkáme citrónom.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Plnené zapekané papriky