Reklama

S tuniakom, so syrom i s mäsom - plnené paradajky

paradajky

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Chystáte párty alebo ste zistili, že by sa vo vašom jedálničku zišla nejaká nová špecialita? S tuniakom, so syrom či s vajciami - paradajky na mnoho spôsobov.

S tuniakom

Z ôsmich umytých paradajok zrežeme vrchnú časť, dužinu vydlabeme. Z malého množstva vody, 2 PL octu, 2 PL oleja, štipky soli a mletého čierneho korenia pripravíme nálev, do ktorého na 30 minút ponoríme paradajky. Na panvici krátko opečieme 200 g tuniaka v oleji a odstavíme. Pridáme majonézu, podľa chuti worcesterskú omáčku a horčicu. Paradajky vyberieme z nálevu, necháme odkvapkať a naplníme tuniakovou zmesou.

S bylinkovým maslom

Desať stredne veľkých paradajok umyjeme, osušíme, odkrojíme vrchnú časť a vydlabeme dužinu. V mise vymiešame 4 PL masla a 50 g roztierateľného syra. Pridáme 1 PL nadrobno nasekanej pažítky, 1 PL ľubovoľných byliniek (petržlenovú vňať, šalviu, koriander, bazalku...) a 2 postrúhané natvrdo uvarené vajcia. Ochutíme soľou a korením a naplníme paradajky. Nakoniec paradajky prikryjeme hornými časťami. Pred podávaním necháme vychladiť.

S vajciami

Štyrom veľkým a neporušeným paradajkám odrežeme vrch a vyrežeme stred. Poukladáme ich vedľa seba do ohňovzdornej misy a v predhriatej rúre zahrejeme do horúca. Po vybratí z rúry ich naplníme 2 rozšľahanými vajcami, posypeme soľou, mletým čiernym korením, kôprom a priložíme zrezané vrchy. Posypeme strúhaným syrom a pri strednej teplote upečieme.

S kozím syrom

Z 10 až 12 umytých paradajok odkrojíme vrchnú časť. Lyžičkou vydlabeme a vložíme do misky. Paradajky otočíme dole otvorom, aby odkvapkali. Paradajkovú dužinu dohladka rozmixujeme s 2 ČL oleja, 10 olivami, 2 strúčikmi cesnaku, niekoľkými lístkami bazalky, so soľou a s korením. Zmes vymiešame s 225 g kozieho syra a zmesou naplníme paradajky. Dáme do chladničky a necháme aspoň hodinu postáť. Podávame s tmavým chlebom.

S mäsom

Desať veľkých paradajok umyjeme, dáme na chvíľu do horúcej vody, vyberieme a opatrne olúpeme. Vrch odrežeme a lyžičkou opatrne vydlabeme. Približne 250 g teľacieho alebo bravčového mäsa pomelieme a podusíme na masti, osolíme, pridáme 50 g slaniny nakrájanej na kocky a polovicu namočenej a vyžmýkanej žemle.

Do mäsovej zmesi zapracujeme 1 vajce, 2 PL petržlenovej vňate a naplníme ňou paradajky. Preložíme do nádoby na zapekanie. Paradajkovú dužinu prepasírujeme, osolíme, pridáme štipku kryštálového cukru, primiešame 200 ml smotany na šľahanie, 1 PL hladkej múky a 2 PL vody. Zmes rozmiešame a nalejeme na paradajky. Navrch rozdelíme plátky masla, zakryjeme a v rúre vyhriatej na 180 °C dusíme približne 30 minút.

S ryžou

Podľa návodu na obale uvaríme 100 g ryže. Zo 4 veľkých alebo 8 malých paradajok odrežeme vrch a lyžicou ich vydlabeme. V miske zmiešame ryžu, 1 menšiu uhorku nakrájanú na kocky, 4 mladé cibuľky pokrájané nadrobno, 3 PL jogurtu, 2 PL nasekanej mäty a 40 g strúhaného syra. Osolíme a okoreníme. Paradajky naplníme pripravenou zmesou, necháme vychladiť a podávame.