Isto poznáte korenené sušienky spekulatius, ktoré sú obľúbené hlavne na Vianoce. Ak sa ich neviete dojesť, isto vás potešia aj vo forme nátierky. Na chlebíku alebo ako dip k jablku alebo inému ovociu si ju sebe alebo deťom môžete zabaliť na desiatu. Ak nemáte doma spomínané sušienky, môžete použiť aj iné suché pečivo alebo kekse, ktoré máte po ruke.

Domáce perníkové korenie
Domáce perníkové korenie
Zdroj: Dušan Křístek, Shutterstock

Že nátierka zo sušienok? Vďaka mixéru to bude hračka. Krém z korenených sušienok sa svojou chuťou a vôňou parádne hodí na toto jesenné aj blížiace sa zimné obdobie. Určite vyskúšajte. Hodí sa nielen na chlieb alebo pečivo, ale vychutnáte si ju aj ako nátierku na palacinky či lievance. Skúste ju aj ako plnku do mafinov, alebo na dochutenie šľahačky. Výsledok vás príjemne prekvapí.

 

Jemná konzistencia nátierky je alfou a omegou.
Zdroj: SHUTTERSTOCK

 

Spekulatiusová nátierka


na 500 g krému budete potrebovať:

300 g sušienok Spekulatius (alebo iných)

20 g medu

1 a 1/2 lyžičky perníkového korenia

1 lyžičky škorice

1 lyžičky mletej vanilky

štipka soli

50 ml smotany na šľahanie

120 zmäknutéhomasla

 

Postup:


1. Sušienky nalámeme na menšie kúsky a dáme do mixéra. Mixujeme na vysokých otáčkach asi 15 sekúnd, až kým zmes nebude jemne krémová.

2. Pridáme koreniny, med a smotanu a v mixéri dobre premiešame.

3. Nakoniec vsypeme nakrájané maslo a mixujeme asi 20 sekúnd. Zmes naplníme do pohára a dáme na chvíľu do chladničky.

 

Čas prípravy: 10 minút

kuchyňa - plech na pečenie - koláče - sušienky
kuchyňa - plech na pečenie - koláče - sušienky
Zdroj: SHUTTERSTOCK

Náš tip:

Ak by ste chceli mať nátierku trocha chrumkavú, pridajte v treťom kroku aj zopár celých sušienok.