Túto rannú makovú kašu MUSÍTE vyskúšať! A mrkvová polievka s karí je doslova ZÁŽITOK!
14. 3. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:04)

Zdroj: Shutterstock
Chutných a zdravých receptov nie je nikdy dosť. A tieto sú doslova návykové. špagety s medvedím cesnakom aj fit tyčinky na desiatu, určite vyskúšajte.
Makové overnight vločky
1 porcia
100 g jemných ovsených vločiek ● 200 ml mlieka ● 1 PL maku ● 100 g bieleho jogurtu ● trocha vanilky ● 1 ČL strúhanej citrónovej kôry ● citrón alebo limeta na ozdobu
Vločky zmiešame s mliekom, citrónovou kôrou, vanilkou a makom, dáme do uzatvárateľného pohára a vložíme aspoň na 3 hodiny do chladničky. Potom vyberieme, vymiešame s jogurtom dokrémova, ozdobíme plátkami citróna a limety a ihneď podávame.
Čas prípravy: 10 minút
Čas chladenia: 3 hodiny
Zdroj: Shutterstock
Maková ovsená kaša
Krémová mrkvová
4 porcie
700 g mrkvy ● 1 cibuľa ● 20 g zázvoru ● 1 l zeleninového vývaru ● 100 ml pomarančovej šťavy ● 1 PL korenia karí ● 2 PL rastlinného oleja ● 1 ČL medu ● soľ ● hrsť slnečnicových semiačok ● 3 až 4 PL kokosovej smotany
Mrkvu očistíme a nakrájame na kocky. Cibuľu ošúpeme a nasekáme, zázvor nastrúhame. V hrnci rozpálime olej, pridáme mrkvu a cibuľu a asi 3 minúty opekáme. Vmiešame zázvor, 1 PL korenia karí, ako aj 1 ČL medu a krátko podusíme. Zalejeme vývarom, pridáme pomarančovú šťavu a privedieme do varu. Varíme bez pokrievky asi 20 minút. Potom rozmixujeme a dochutíme soľou. Zjemníme kokosovou smotanou a posypeme slnečnicovými semienkami. Môžeme pridať aj čerstvé bylinky.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 25 minút
Zdroj: Shutterstock
Mrkvová polievka s karí
Špagety s medvedím cesnakom
4 porcie
50 g mletých mandlí ● 50 g syra parmezán ● 400 g celozrnných špagiet ● soľ ● 100 g medvedieho cesnaku ● 2 PL olivového oleja ● kajenské korenie
Mandle opečieme na suchej panvici dozlatista a necháme vychladnúť. Parmezán nastrúhame. Špagety dáme variť do osolenej vody a varíme, až kým nebudú na skus tvrdé (al dente). Medvedí cesnak opláchneme, očistíme a nasekáme na jemné pásy. Do mixéra dáme medvedí cesnak, 2 PL vody, mandle, parmezán a olivový olej a rozmixujeme na hrubozrnné pyré. Dochutíme soľou a kajenským korením. Premiešame s precedenými cestovinami, so 6 PL vody zo špagiet a ihneď podávame.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 8 minút
Zdroj: Shutterstock
Špagety s pestom z medvedieho cesnaku
Brusnicové fit tyčinky
20 kúskov
200 g lieskovcov ● 200 g ovsených vločiek ● 200 g sušených brusníc ● 130 g masla ● 120 g medu ● 200 g granoly alebo müsli ● 30 g múky ● 1 bielok
Orechy nasekáme nahrubo a opečieme na suchej panvici dozlatista. Presypeme a necháme vychladnúť. Opečieme aj ovsené vločky. Brusnice nasekáme nahrubo. Maslo rozpustíme a spolu s medom vymiešame dohladka. Pridáme vločky, múku, müsli alebo granolu, orechy, brusnice a dobre premiešame. Bielok vyšľaháme dotuha a zapracujeme do zmesi. Vločkovú zmes natlačíme do hlbšieho plechu (20 x 30 cm) vystlaného papierom na pečenie a dáme piecť pri teplote 175 °C približne na 25 minút. Necháme 10 minút chladnúť a potom nakrájame.
Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 25 minút
Zdroj: Shutterstock
Fit tyčinky
Vyskúšajte aj tento recept:
