Žemľovka s vanilkovým krémom

6 až 8 porcií

80 g krupicového cukru ● 4 žĺtky ● 1 ČL kukuričného škrobu ● štipka soli ● 250 ml mlieka ● 250 ml smotany na šľahanie ● 1/4 ČL mletej vanilky
● 4 croissanty ● 4 až 5 hrušiek (zbavených jadrovníka) ● maslo na vymazanie formy

Žĺtky s cukrom a so štipkou soli vyšľaháme. Pridáme škrob a dobre zamiešame, aby v zmesi neboli hrudky. Mlieko so smotanou a s vanilkou zohrejeme tesne pod bod varu. Potom ho pomaly a za stáleho miešania prilievame do žĺtkov. Celú zmes prelejeme späť do hrnca, kde sme zohrievali mlieko, a uvaríme jemný puding. Nakoniec ho prekryjeme potravinárskou fóliou, aby sa na ňom nevytvorila koža. Croissanty nakrájame na kolieska a hrušky na plátky. Striedavo ich ukladáme do vymastenej formy (21 x 15 cm). Zalejeme vanilkovým pudingom a dáme piecť asi na 20 minút do rúry vyhriatej na 180 °C. Hotovú žemľovku necháme trochu vychladnúť a ešte teplú servírujeme.

Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 20 minút

Žemľovka s vanilkovým krémom
Žemľovka s vanilkovým krémom
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ

Tvarohový s pečenými figami

12 porcií

100 ml mlieka ● 3 briošky ● 3 vajcia ● 40 g masla (zmäknutého) ● 40 g krupicového cukru ● kôra z 1 citróna ● maslo na vymazanie formy● 1/2 ČL vanilkovej pasty ● štipka soli ● 250 g  mäkkého tvarohu ● 10 fíg  ● 3 PL medu

Briošky nakrájame na kocky a polejeme mliekom. Žĺtky, maslo, cukor a vanilkovú pastu vyšľaháme do peny. Pridáme citrónovú kôru, tvaroh a premiešame. Z bielkov a zo štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Opatrne ho zamiešame do žĺtkovej zmesi a pridáme briošky. Dávame pozor, aby sneh nespľasol. Do vymastenej formy (22 x 16 cm) dáme polovicu zmesi, rozložíme na ňu zopár fíg pokrájaných na kolieska a zakryjeme zvyšnou zmesou. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút. Do malého pekáčika alebo zapekacej misky dáme zvyšné figy nakrájané na štvrtinky, pokvapkáme ich medom a vložíme do rúry na 10 až 15 mi-nút, aby jemne zozlatli a pustili sladkú šťavu. Nákyp necháme trochu vychladnúť, poukladáme naň pečené figy a polejeme sladkou medovou šťavou.

Čas prípravy: 50 minút
Čas pečenia: 30 minút

Tvarohový s pečenými figami
Tvarohový s pečenými figami
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ

Ryžový s kokosovým mliekom a jablkami

6 kusov

200 g guľatozrnnej ryže ● 350 až 400 ml kokosového mlieka ● 3 PL krupicového cukru● štipka soli ● 1 až 2 tobolky kardamómu ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 2 PL masla + na vymazanie formičiek ● 4 až 5 jabĺk (stredne veľkých) ● štipka mletej škorice ● 3 PL strúhaného kokosu ● 2 PL marhuľového džemu

Dáme variť ryžu s mliekom. Pridáme štipku soli, cukor, kardamóm, vanilku a varíme, kým ryža nezmäkne. Potom odstavíme, pridáme maslo a dobre premiešame. Zatiaľ očistíme 2-3 jablká, nakrájame ich na drobnejšie kocky a dáme na panvicu s jednou lyžicou masla. Necháme ich skaramelizovať a zmäknúť, bude to trvať maximálne 5 minút. Nakoniec pridáme trochu škorice a premiešame. Malé zapekacie misky s priemerom 8 cm vymažeme maslom a do každej dáme polovicu ryže. Na ňu rozdelíme udusené jabĺčka, posypeme ich strúhaným kokosom a prekryjeme zvyšnou ryžou. Z ostatných jabĺčok nastrúhame jemné plátky a tie poukladáme dookola misky do tvaru ruže. Pečieme v rúre vyhriatej na 185 °C asi 20 minút. Upečený nákyp potrieme marhuľovým džemom a podávame ešte teplý.

Čas prípravy: 50 minút
Čas pečenia: 20 minút

Ryžový s kokosovým mliekom a jablkami
Ryžový s kokosovým mliekom a jablkami
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ