Tvarohová kupola
9. 5. 2013, 8:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:33)

Zdroj: Photocuisine
Čas prípravy: 80 minút, 12 porcií
Potrebujeme:
Cesto: 6 vajec, 200 g práškového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 120 g hladkej múky, 1 ČL prášku do pečiva, ríbezľový džem
Plnka: 250 g syra mascarpone, 250 g krémového tvarohu, 250 ml smotany na šľahanie, šťava z 1 citróna, 6 plátkov želatíny, 50 g práškového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 100 g kandizovaného alebo sušeného ovocia
Na ozdobu: 500 ml smotany na šľahanie, 2 balíčky stužovadla šľahačky, ovocie podľa chuti
Postup:
1. Bielky vyšľaháme s polovicou cukru na tuhý sneh, žĺtky dôkladne vyšľaháme s druhou polovicou cukru. Najskôr vmiešame do žĺtkovej masy dve lyžice snehu, až potom primiešame zvyšný sneh a múku s práškom do pečiva.
2. Rovnomerne rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme pri teplote 190 °C asi 10 minút.
3. Po čiastočnom vychladnutí upečený korpus natrieme džemom, pevne zatočíme a nakrájame na asi 1 cm hrubé plátky.
4. Misu vystelieme potravinovou fóliou a vyložíme plátkami rolády. Zvyšok odložíme na spodok šarloty. Ak sme ich počet správne neodhadli, pomôžeme si dlhými piškótami, ktorými potom spodok vyložíme.
5. Želatínu dáme napučať do studenej vody. Mascarpone, tvaroh, citrónovú šťavu a cukor spolu dôkladne vymiešame.
6. Zo želatíny vytlačíme prebytočnú vodu a dáme pomaly rozpustiť, šľahačku vyšľaháme dotuha. Za stáleho miešania vlejeme želatínu do tvarohovej masy a primiešame šľahačku.
7. Nakoniec zľahka pridáme pokrájané ovocie.
8. Zmes nalejeme do pripravenej misy a uzavrieme zvyšnými plátkami rolády. Prekryjeme fóliou a odložíme minimálne na 8 hodín do chladničky.
9. Po stuhnutí vyklopíme šarlotu na tácku, ozdobíme vyšľahanou šľahačkou a ovocím. Až do podávania udržiavame v chlade.
Čas pečenia: 10 minút
Čas tuhnutia: 8 hodín