Tvarohové guľky so žemľou
10. 9. 2013, 10:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:34)

Zdroj: Dušan Křístek
Potrebujeme: 500 g tvarohu, 1 žemľa, 2 vajcia, soľ, asi 100 g krupice, 2 PL masla, 2 PL strúhanky, lekvár, práškový cukor, mlieko
Postup:
1. V mise premiešame čerstvý tvaroh, pridáme trocha soli a do tvarohovej zmesi zapracujeme vajcia. Potom pridáme na malé kocky nakrájanú žemľu a krupicu. Cesto necháme aspoň hodinu odležať.
2. Ak je tvaroh mokrý, pridáme viac krupice, ak je veľmi suchý, musíme pridať trocha mlieka alebo smotany. Tvarohovú zmes znovu premiešame a rukami ju sformujeme na malé guľky, ktoré dáme do vriacej osolenej vody. Varíme na miernom ohni aspoň 5 minút.
3. Hotové vyberieme, na miske pokvapkáme rozpusteným maslom, posypeme opečenou strúhankou a podávame s lekvárom a cukrom.