Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Ako upiecť dokonalý cheesecake? Na tieto chyby obrovský POZOR, inak sa vám koláč nikdy nevydarí

Ako upiecť dokonalý cheesecake?

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Milujete tvarohové koláče, známe aj ako cheesecake? V tom prípade určite čítajte ďalej.

Jemné krehké cesto a k tomu úžasná krémová plnka, to je presne to, čo robí tieto koláče takými špeciálnymi. Tieto koláčiky sú ale aj riadne primadony a radi sa vám za trocha nepohodlia „odmenia“ nepekný puklinami v krémovej vrstve. Prezradíme vám 7 najčastejších chýb, ktorých sa pri ich príprave dopúšťame.

1. Prísady sú studené

Maslo je izbovej teploty a vajcia použijete rovno z chladničky. Radšej nie. Aby sa cesto podarilo, je dôležité, aby mali všetky ingrediencie rovnakú teplotu. Vyberte radšej všetky potrebné suroviny asi 2 hodiny vopred. Ak ste sa rozhodli spontánne, že idete piecť, môžete vajcia ohriať vo vlažnej vode a maslo nakrájať na malé kúsky.

2. Sneh z bielkov zamiešate do tvarohovej zmesi prirýchlo

Najdôležitejšia na vydarenom cheesecaku je práve ľahká krémová plnka. Aby sa vám podarila pekne vzdušná, je potrebné vajcia rozdeliť na bielky a žĺtky a bielky vyšľahať riadne dotuha. Sneh potom po častiach vmiešajte do krémovej plnky.

3. Tvarohovej plnke chýba škrob

Opäť sa vám cheesecake v strede prepadol? Môže to mať viac dôvodov, ale zväčša je to nedostatok škrobu. Dbajte preto na to, aby váš recept obsahoval aj napríklad vanilkový pudingový prášok. Ten nielenže dodá tvarohu chuť, ale aj plnku dostatočne spevní.

Zdroj: Shutterstock‎

Lemon curd cheesecake

4. Neprikryli ste ho

Správny cheesecake by mal byť zhora krásne zlatistý, nie spálený, preto nezabudnite povrch koláča prekryť asi v polovici pečenia plátom alobalu. Ten zabráni, aby sa povrch koláča pripiekol, pričom vnútro by bolo ešte surové.

Zdroj: Shutterstock

Cheesecake s ovocím

5. Piekli ste ho pridlho

Sucho a bez šťavy - tak chutí cheesecake, ktorý sa piekol dlhšie, ako sa mal. Rúru vypínajte preto už vtedy, keď je stred ešte jemne mäkký. Vo vypnutej rúre, za zavretými dvierkami sa dopečie, nebojte.

6. Z rúry ste ho vybrali hneď

Doba pečenia uplynula a tak šup s ním von? Chyba! Cheesecake by sa mal po pečení ešte aspoň 30 minút ustáliť za pootvorenými dvierkami. Nenásilne sa vychladí a spevnie a vám sa nestane, že sa koláč po vybratí prepadne dovnútra.

Zdroj: Shutterstock

Čerešňový cheesecake zo syra cottage

7. Priskoro ste ho nakrájali

Kuchyňou sa rozlieha úžasná vôňa a koláčik vyzerá tak vábivo... Nedokážete odolať a ihneď si kúsok odkrojíte? Nerobte to! Povrch koláča by sa vám potrhal a drobil. Koláčiky typu cheesecake upečte vždy deň dopred a nechajte cez noc prikryté stuhnúť v chladničke. Nielenže sa bude lepšie krájať, ale bude aj šťavnatejší. 

Zdroj: Shutterstock

Stavte na 6 jednoduchých tipov, ako sa zbaviť kíl navyše.

Vyberáme pre vás niečo PLUS