Tvarohový koláč s citrónovou arómou
30. 5. 2009, 15:16 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:20)

Zdroj: Nový čas pre ženy
Čas prípravy: 30 minút, Čas pečenia: 60 minút
Potrebujeme: 200 g hladkej múky, 100 g masla, 2 PL kryštálového cukru, štipka soli, 1 ČL kakaa, 1 vajce
Plnka: 500 g jemného tvarohu (alebo syra cottage), 150 g kyslej smotany, 150 g kryštálového cukru, 50 g škrobovej múčky
1. Do preosiatej múky pridáme kakao, soľ, cukor a premiešame. Stuhnuté maslo nakrájame a primiešame k sypkej zmesi. Potom pridáme vajce, podľa potreby prilejeme 50 ml vlažnej vody a vymiesime hladké cesto.
2. Z vypracovaného cesta urobíme guľu, zabalíme do fólie a odložíme na 30 minút do chladničky. Odpočinuté cesto dáme medzi dva papiere na pečenie a vyvaľkáme plát, ktorým vystelieme okrúhlu formu tak, aby cesto prevyšovalo 1 cm cez okraje.
3. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Tvaroh vymiešame s kyslou smotanou, cukrom, so škrobovou múčkou, žĺtkami a s citrónovou kôrou na hladký krém.
4. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý spojíme s vyšľahanou smotanou na šľahanie. Pridáme k tvarohovej zmesi a jemne premiešame.
5. Tvarohovou zmesou rovnomerne naplníme formu s cestom a dáme piecť na 60 minút do rúry vyhriatej na 180 °C. V polovici pečenia formu prikryjeme papierom na pečenie alebo alobalom. Po upečení necháme koláč v rúre ešte 10 minút odpočívať.