Tvarohový koláč s malinami
26. 5. 2009, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:20)

Zdroj: Nový čas pre ženy
Čas prípravy: 45 minút, Čas chladenia: 30 minút, Čas pečenia: 50 až 60 minút
Potrebujeme: 250 g hladkej múky, 125 g chladeného masla, 4 PL kryštálového cukru, štipka soli, štipka škorice, 1 vajce
Plnka: 750 g jemného tvarohu, 175 g kryštálového cukru, 100 g masla, 50 g škrobovej múčky, 4 vajcia, štipka ostrúhanej citrónovej kôry, 3 PL citrónovej šťavy, 250 g mrazených malín
Malinová omáčka: 250 g mrazených malín, 2 PL práškového cukru, 2 PL jablkovej šťavy, 4 PL mandľových lupienkov na ozdobu
Postup:
1. Múku zmiešame s cukrom, so soľou a škoricou. Pridáme na kúsky nakrájané maslo, vajce, podľa potreby 2 PL vody a vymiesime hladké cesto. Z cesta vytvarujeme bochník, zabalíme do fólie a dáme na 30 minút do chladničky.
2. Vychladené cesto rozvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie na plát. Plátom vystelieme formu vyloženú papierom na pečenie tak, aby okraj cesta prevyšoval hranu formy o 3 centimetre.
3. Na náplň vymiešame žĺtky s cukrom, pridáme citrónovú šťavu a kôru, škrobovú múčku, tvaroh a maslo. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a opatrne zapracujeme do tvarohovej zmesi. Polovicu tvarohovej zmesi navrstvíme na cesto, posypeme rozmrazenými a odkvapkanými malinami a zalejeme druhou polovicou zmesi. Naplnenú formu dáme piecť na 50 až 60 minút do rúry vyhriatej na 180 °C. Upečený koláč necháme vychladnúť.
4. Medzitým si pripravíme omáčku vymiešanú z malín, jablkovej šťavy a cukru. Mierne zohrievame, pokým sa cukor nerozpustí. Jednotlivé kúsky servírujeme posypané mandľovými lupienkami, poliate malinovou omáčkou.