Zbavte sa škvŕn a špiny po zaváraní: Účinné triky, ako sa nezblázniť a udržať kuchyňu čistú
26. 9. 2015, 15:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 6:23)

Zdroj: Shutterstock
Pre lenivé gazdinky sú obchody plné konzervovaného ovocia a zeleniny, ale ak ste typ, ktorý si rád všetko zavarí sám, tu je zopár tipov, ako sa nezblázniť a udržať kuchyňu čistú.
Ako na ovocné škvrny
❋ Škvrny od ovocia, zvlášť zaschnuté, patria medzi najťažšie odstrániteľné, musíme sa preto s ich čistením poponáhľať.
❋ Čerstvú škvrnu od ovocia alebo ovocných štiav rýchlo posypeme soľou alebo vysajeme savým papierom. Môžeme tiež pretrieť prerezaným citrónom a ešte vyperieme v horúcej vode s pracím práškom.
❋ Škvrny od ovocnej šťavy čistíme rovnako studenou vodou so saponátom, dočistíme kyselinou citrónovou, prípadne citrónovou šťavou. ❋ Škvrny od ovocia z vlnených látok zmyjeme studenou vodou s mydlom alebo látku (stálofarebnú) cez noc namočíme do kyslého mlieka, vyperieme a dobre vyplákame.❋ Chemicky môžeme ovocné škvrny čistiť napríklad čpavkovou vodou alebo zriedeným roztokom sódy.
❋ Pozor! Z umelých vláken ovocné škvrny nepúšťajú.
❋ Staré farebné škvrny musíme najskôr narušiť bieliacimi prostriedkami, napríklad zmesou liehu, 3% peroxidu vodíka a čpavkovej vody (v rovnakom pomere). Staršie škvrny čistíme aj roztokom vody s čpavkom (10:1).
❋ Zákernejšie sú škvrny od čučoriedok alebo aj ríbezlí, môžeme ich skúsiť čistiť citrónom, lepšie kyselinou citrónovou, biele a stálofarebné látky čpavkom, po ktorom škvrna sčervenie a možno ju vybieliť peroxidom a nakoniec vyprať. Škvrny od čučoriedok čistíme aj kyslým mliekom a potom vyperieme.
Ako na riad, sporák a pracovnú dosku
❋ Špinavý riad okamžite umývajte aj pri zaváraní, aby ste mali čo najmenšiu robotu so zaschnutými zvyškami.
❋ Sporák a kuchynský drez je potrebné vytierať priebežne.
❋ Citlivé povrchy, ako je napríklad indukčná alebo sklokeramická varná doska, ošetrite špeciálnym prípravkom na to určeným, aby ste nenapáchali viac škody ako úžitku.
❋ Špinavú mikrovlnku očistíte jednoducho, ak do nej dáte zohriať misku s vodou a citrónovou šťavou. Nečistoty potom zotriete vlhkou handričkou.❋ Ak je pracovná doska plná prischnutých zvyškov, ťažko ich odstránite bežnou handričkou či hubkou. Stačí ich však posoliť a nechať pôsobiť, potom len zotrieť vlhkou handričkou.
❋ Pripálené zvyšky v hrnci tiež nemusíte drhnúť drôtenkou. Postačí vám starší, aj použitý alobal.
❋ Sporák vyčistíte týmto domácim prostriedkom. Zmiešajte jedno balenie prášku do pečiva alebo sódy bikarbóny a jednu čajovú lyžičku vody. Zo surovín vypracujte jemnú pastu. Znečistené miesta najskôr vyčistite bežným čistiacim prostriedkom a dočistite touto pastou. Na záver pretrite vlhkou handričkou.