Ulahoďte každému chlapovi: TIETO pikantné recepty z vás spravia kráľovnú! Potrebujete iba...
6. 3. 2021, 11:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 23:35)

Zdroj: archív DJ
Ak máte rady pikantnú chuť, ste na správnej adrese. Našli sme pre vás úžasné recepty, v ktorých až drobná ohnivá paprička vykúzli ten správny šmrnc.

Morčacie zapečené pod lístkovým cestom
8 porcií
1 až 2 kg morčacích pŕs a vykostených stehien● 2 až 3 cibule ● koreňová zelenina (mrkva, petržlen) ● 2 zemiaky ● 1 až 2 kapie ● 4 strúčiky cesnaku ● 1 ČL sušeného majoránu, tymianu a rozmarínu ● sušené čili ● morčací alebo kurací vývar ● 1 PL paradajkového pretlaku ● 1/2 hlavičky kelu ● 1 balenie rozvaľkaného lístkového cesta ● olej● 1 vajce na potretie ● soľ ● mleté čierne korenie
Mäso nakrájame, osolíme, okoreníme a opečieme na rozpálenom oleji. Opekáme postupne, aby sa mäso nezačalo dusiť vo vlastnej šťave. Opečené kúsky odkladáme bokom a mäso zo stehna držíme oddelene od pŕs. Vo výpeku z mäsa osmažíme očistené cibule nakrájané nadrobno, koreňovú zeleninu, zemiaky a kapiu – všetko nakrájame na rovnako veľké kúsky. Zeleninu osolíme, okoreníme, pridáme cesnak nakrájaný nadrobno, sušené bylinky, čili a po minúte aj paradajkový pretlak. Chvíľu smažíme a pridáme opečené kúsky stehna. Mäso zalejeme vývarom, prikryjeme a dusíme na slabom plameni. Keď je mäso zo stehna mäkké, pridáme mäso z pŕs. Opečieme kúsky nakrájaného kelu na rozpálenom oleji v malých dávkach a každú osolíme a okoreníme. Ešte chrumkavé kúsky kelu pridáme k dusenému mäsu. Všetko spolu prevaríme a odstavíme. Čo najrýchlejšie schladíme, napríklad ponorením hrnca do studeného kúpeľa. Vychladnuté mäso aj so šťavou dáme do zapekacej formy, prikryjeme studeným plátkom lístkového cesta, potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme pri teplote 200 °C asi 20 minút. Môžeme podávať teplé aj studené.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 50 minút
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: archív DJ
Morčacie zapečené pod lístkovým cestom
Pomaly pečené hovädzie čili s tortilami
5 porcií
750 g mletého hovädzieho predného● 350 g sušenej fazule (strakatej alebo červenej) ● 2 cibule ● 3 strúčiky cesnaku ● 1 ČL mletej rímskej rasce ● 1 ČL mletej údenej papriky ● 1 ČL podrvených guľôčok koriandra ● 1/2 ČL mletého čierneho korenia ● mletá paprička čili (podľa chuti) ● 1 ČL oregana ● 1 PL paradajkového pretlaku ● 1 konzerva lúpaných paradajok ● vývar alebo voda ● 1 ČL cukru ● soľ● mleté čierne korenie ● olej
NA PLACKY: 150 g bielej špaldovej múky ● 100 g celozrnnej špaldovej múky ● 3 PL oleja ● 1/2 ČL soli ● 160 ml teplej vody
NA SERVÍROVANIE: kyslá smotana● papričky čili ● avokádo ● mango, limetka ● čerstvá koriandrová vňať
Fazuľu namočíme cez noc do studenej osolenej vody (na každý liter vody dáme 1 lyžicu soli). Na druhý deň ju scedíme a prepláchneme. Rúru zohrejeme na 120 °C. Na oleji osmažíme cibuľu nasekanú nadrobno, pridáme prelisovaný cesnak, po chvíli rímsku rascu, koriander, mletú papriku, mleté čierne korenie, čili a oregano. Dávame pozor, aby sa korenie nespálilo. Pridáme lyžicu paradajkového koncentrátu, premiešame a vsypeme do hrnca mleté mäso. Mäso za občasného miešania opekáme, kým úplne nestratí červenú farbu. Osolíme. K mäsu pridáme opláchnutú fazuľu, popučené lúpané paradajky a toľko vývaru alebo vody, aby bolo všetko takmer prikryté. Hrniec riadne uzavrieme a vložíme do rúry. Obsah hrnca občas premiešame a dusíme asi 3 hodiny. Skontrolujeme, či je fazuľa mäkká. Zatiaľ pripravíme špaldové tortily. Zo surovín vytvoríme nelepivé a pružné cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme 30 minút oddychovať. Rozdelíme ho na 8 častí, postupne vyvaľkáme na placky a opekáme na rozpálenom oleji z každej strany zhruba minútu. Uvarené čili vyberieme z rúry, dochutíme soľou a cukrom. Miešaním sa čili ešte zahustí škrobom z fazule, prípadne ho zriedime ďalšou tekutinou. Servírujeme s kyslou smotanou, papričkami čili, avokádom, mangom, limetkou a koriandrovou vňaťou.
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 3 hodiny
Zdroj: archív DJ
Pomaly pečené hovädzie čili s tortilami
Karfiolovo-zemiakové karí
4 porcie
1 cibuľa ● 4 strúčiky cesnaku ● kúsok zázvoru (2 cm) ● korenie karí ● 4 zemiaky ● 1/2 šálky zeleninového vývaru ● olej ● 1 malý karfiol ● 2 paradajky ● 1 šálka hrášku ● vločky čili ● citrónová šťava ● soľ ● mleté čierne korenie
Na oleji opečieme očistenú cibuľu pokrájanú nadrobno. Pridáme cesnaky nakrájané nadrobno, zázvor nastrúhaný najemno a korenie karí. Opekáme už len krátko, aby sa korenie nespálilo. Do hrnca dáme očistené a umyté zemiaky nakrájané na kocky. Podlejeme ich malým množstvom vývaru a dusíme asi 15 minút. Zemiaky vyberieme dierkovanou lyžicou a odložíme do misky. Do hrnca prilejeme olej a pridáme ružičky karfiolu, paradajky nakrájané na kocky a hrášok. Dusíme, aby karfiol zostal chrumkavý. Keď karfiol zmäkne, vrátime do hrnca zemiaky a podľa chuti vločky čili. Premiešame, aby sa chute spojili. Karí dochutíme citrónovou šťavou, prípadne soľou a korením.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 20 minút
Zdroj: archív DJ
Karfiolovo-zemiakové karí
Tvarohová štrúdľa s kôprom a jogurtom
6 porcií
125 g hladkej múky● 125 g polohrubej múky● 3 PL oleja ● 1 ČL soli● 125 ml vlažnej vody
NA PLNKU: 500 g plnotučného hrudkovitého tvarohu ● 1 väčšia cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● hrsť kôpru ● 2 vajcia ● mleté čili ● pár lyžíc nasekanej pažítky ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej
NA SERVÍROVANIE: plnotučný jogurt ● kôpor ● papričky čili
Všetky suroviny na cesto premiešame a vymiesime ho. Cesto má byť hladké, vláčne a mäkké. Prikryjeme ho kuchynskou utierkou a necháme 1 až 2 hodiny odpočívať. Pripravíme plnku. Na oleji osmažíme cibuľu nakrájanú nadrobno, pridáme prelisovaný cesnak, odstavíme z plameňa, primiešame nasekaný kôpor, necháme vychladnúť a primiešame všetky ostatné suroviny. Udržujeme v chlade. Cesto položíme na pomúčený čistý obrus. Už ho nemiesime, ale roztiahneme ho na čo najtenšiu hrúbku bez trhlín. Ak chceme, zo začiatku si pomôžeme valčekom. Odstávajúce cesto po okrajoch odrežeme. Cesto pokvapkáme olejom a rozprestrieme naň tvarohovú plnku – okraje cesta ponecháme čisté, bez plnky. Štrúdľu pomocou plachty zrolujeme a premiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme olivovým olejom a pečieme 20 až 30 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Hotová štrúdľa bude jemne popraskaná a dozlatista upečená. Štrúdľu podávame teplú alebo izbovej teploty s cesnakovým jogurtom, extra kôprom a čerstvými papričkami čili.
Čas prípravy: 30 minút
Čas odležania: 2 hodiny
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: archív DJ
Tvarohová štrúdľa s kôprom a jogurtom
Nakladaný pikantný encián
3 porcie
3 enciány ● 3 strúčiky cesnaku ● 2 papričky čili na pastu + 3 malé na nakladanie ● 1 ČL sladkej mletej papriky ● 1 stredne veľká žltá alebo červená cibuľa ● 1 PL celého čierneho korenia ● 1 ČL celého nového korenia ● 3 bobkové listy ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový alebo slnečnicový olej
Spolu premiešame prelisovaný cesnak, dve papričky čili nakrájané nadrobno, mletú papriku, trochu soli, mletého čierneho korenia a lyžicu oleja. Syry rozkrojíme pozdĺžne na polovice, jednu polovicu natrieme cesnakovou čili pastou a pritlačíme polovice syrov k sebe. Potom ich rozkrojíme na štvrtiny a zaistíme špáradlom. Na dno zaváracej fľaše uložíme časť cibule nakrájanej na plátky, pár guľôčok čierneho a nového korenia, bobkový list a malú papričku čili. Do fľaše vložíme niekoľko kusov enciánu a všetko prelejeme olejom. Pokračujeme znovu cibuľou, korením, čili, bobkovým listom a olejom. Postupujeme rovnako, kým neminieme syr. Obsah fľaše zalejeme olejom, jemne ňou pobúchame, aby sme sa zbavili vzduchových bubliniek. Zatvoríme a udržujeme 1 až 3 dni na tmavom mieste pri izbovej teplote. Kvôli vyzretejšej chuti necháme odležať viac dní. Potom skladujeme v chladničke.
Čas prípravy: 15 minút
Čas odležania: 2 až 14 dní
Zdroj: archív DJ
Nakladaný pikantný encián