Upečte si dokonalé mafiny! Vďaka týmto trikom si s nimi hravo poradíte
13. 8. 2014, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:22)

Zdroj: Nový čas pre ženy
Sú malé a chutné, sladké alebo slané, všetky majú podobný tvar a veľkosť a snáď niet nikoho, kto by ich nemal rád.
A to je hlavný dôvod, prečo sme sa mafinom a dobrotám z treného cesta rozhodli venovať aj my.
Pred pečením
Ak sa rozhodneme pripravovať mafiny, mali by sme sa uistiť, či máme vhodný plech, prípadne papierové košíčky. Formy na mafiny dostať bežne v obchodoch s kuchynským vybavením. Môžu byť buď teflónové alebo silikónové, z ktorých sa upečené mafiny ľahšie vyberajú. Prácu nám však uľahčia aj formičky z papiera či alobalu, ktoré sa dajú obstarať v rôznych farbách a tvaroch, takže múčniky môžeme podávať priamo v nich.
Pečenie
Rúru pred pečením musíme vždy predhriať, pretože väčšina pečiva potrebuje na začiatku pečenia nápor vysokej teploty, aby narástlo. Ak chceme, aby sa pečivo upieklo rovnomerne, pečieme ho v rúre na prostrednej koľajničke. Skôr ako sa pustíme do práce, pripravíme si formy, aby sme cesto mohli piecť hneď, potom si prichystáme všetky suroviny a vybavenie potrebné na pečenie, aby sme mali všetko poruke.
Pri každom pečení je veľmi dôležité miešanie surovín, pretože to ovplyvňuje konečný výsledok. Prísady na mafiny by sa mali miešať zľahka, iba tak, aby sa múka spojila s ostatnými ingredienciami. Aj keď sa cesto na jednotlivé druhy môže líšiť, malo by byť trošku hrudkovité. Cesto na koláče by sme nikdy nemali miešať ani miesiť príliš dlho, aby koláčiky neboli príliš hutné a tvrdé. Suroviny by sa mali iba zmiešať a cesto vymiesiť iba zľahka, aby držalo spolu, ale nemalo by byť hladké a pružné.
Cesto napĺňame do foriem a formičiek lyžicou – zmes voľne naložíme, ale nestlačíme ju ani na povrchu nezarovnáme. Papierové košíčky na pečenie mafinov bývajú často vyrobené z pergamenu, takže ich už netreba dodatočne vymasťovať. Nič sa však nestane, keď aj do košíčka dáme pár kvapiek tuku alebo malé množstvo masla. Teflónové a silikónové formy na pečenie tiež netreba mastiť, keďže ich povrch je nepriľnavý. Pečivo však získa jemnejší a chutnejší okraj, keď formu vymažeme maslom. Formy sa snažíme naplniť rovnomerne, aby sme povrch cesta upravovali čo najmenej. Uvádzaný čas pečenia je výborná pomôcka – či sú mafiny hotové začneme kontrolovať až po uplynutí minimálneho času.
Je veľa spôsobov, ako zistiť, či je koláč upečený – obyčajne príjemne vonia a na okrajoch sa začína oddeľovať od formy. Pri jednoduchom ceste stačí do stredu mafinu pichnúť ihlicu, prípadne špajdľu, a skontrolovať, či je čistá. Niektoré cesto však obsahuje vlhké alebo suché ingrediencie, ako je sušené či čerstvé ovocie alebo zelenina, a vtedy sa to zisťuje ťažšie. Najlepšie je stlačiť cesto prstom – ak sa vráti do pôvodnej polohy, je upečené. V každom prípade je však lepšie, ak koláč mierne nedopečieme, ako keby sme ho mali spáliť. Po vybratí z rúry sa totiž koláče a mafiny ešte niekoľko minút „pečú“ vďaka vlastnému teplu.
Mafiny by sme mali vyklopiť alebo vybrať z teflónovej alebo silikónovej formy rýchlo po upečení, inak zvlhnú a budú mazľavé. Mafiny môžeme vybrať hneď, ale pre istotu ich môžeme nechať zo dve minúty stáť vo formičkách.
Mafiny
- budú rovnomerne zaoblené, ak vymastíme iba dno a boky formičky do výšky 1 cm.
- pečieme hneď po vymiešaní cesta, pretože kypriaci prášok aj sóda bikarbóna začínajú reagovať ako kypridlo hneď po zvlhnutí.
- môžeme na druhý deň trochu nakrojiť, opiecť a podávať na raňajky s maslom alebo lekvárom.
Cesto nikdy nemiešame príliš dlho. Ak cesto vymiešame dohladka, pečivo bude suché a tvrdé. Suché prísady s vlhkými zmiešame iba zľahka, cesto by sa malo trošku drobiť. Ak recept neudáva niečo iné, pred začiatkom pečenia si pripravíme všetky prísady, aby mali izbovú teplotu, a to najmä maslo a vajcia.
Ak sa nám nechce veľmi „hrať“ s prípravou, ale piecť môžeme až o hodinu-dve, nie je nič jednoduchšie ako bleskové mafiny. Stačí totiž iba zmiešať osobitne suché a osobitne tekuté prísady a vymastiť formičky. Keď nastane čas pečenia, predhrejeme rúru, zmiešame všetky prísady, naplníme do formičiek a upečieme.
Ak sa pečivo pri pečení priveľmi nadvihne do výšky, na hornej ploche ľahko a priveľmi stmavne. V takom prípade dáme pečivo o jednu koľaničku nižšie a povrch prikryjeme alobalom.