Upečte si koláč rýchlo a hravo: TIETO recepty na hrnčekové dobroty si ZAMILUJETE!
31. 5. 2021, 11:00 (aktualizované: 16. 7. 2024, 1:40)

Zdroj: Dobré jedlo
Kto by nemal rád koláče, že? No nie vždy máme náladu na to, aby sme si ho upiekli. Nechce sa nám starostlivo odvážiť všetky ingrediencie a jednoducho sa na to vykašleme. Vedeli ste ale, že niekedy vám na upečenie poriadnej dobroty stačí iba jeden hrnček? Inšpirujte sa týmito receptami.
Zdroj: Dušan Křístek
Zdroj: Dobré jedlo
Zdroj: Dobré jedlo
Galéria k článku

Lahodný koláč z čokolády a kávy
Kto by nemal rád čokoládu? Je výborná sama o sebe alebo aj v tomto recepte. Navyše keď ju spojíte s kávou, tak si doma vykúzlite hotovú delikatesu.
Príprava 15 minút, pečenie 45 minút
Čo budete potrebovať:
- 5 vajíčok
- 1 hrnček kryštálového cukru
- 1 hrnček polohrubej múky
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 hrnček granka
- 1 hrnček oleja
Na prípravu polevy budete potrebovať:
- pol hrnčeka kávy (uvarenej, osladenej)
- ríbezľový džem
- 1 a pol téglika šľahačkovej smotany
- 150 g čokolády na varenie
POSTUP:
- Z bielkov si vyšľahajte sneh.
- V druhej miske zmiešajte žĺtky s cukrom, múkou, práškom do pečiva, grankom a olejom.
- Nakoniec do hmoty jemne vmiešajte sneh.
- Cesto vylejte na vymastený a múkou vysypaný plech.
- Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C 35-45 minút.
- Upečený, ešte teplý koláč polejte studenou kávou a nechajte ju dobre vsiaknuť. Potom koláč potrite džemom.
- V hrnci zohrejte smotanu a rozpustite v nej čokoládu. Chvíľu ju povarte a nechajte trochu vychladnúť.
- Ešte tekutú polevu natrite na koláč.
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>
Svieži linecký ríbezľový koláč s tvarom
Ríbezle sú zdravé a veľmi chutné. Ak ich máte doma veľa , tak ich určite vyskúšajte v tomto recepte.
PRÍPRAVA 30 MINÚT + 1 HODINA CHLADENIE CESTA, PEČENIE 30 MINÚT
Čo budete potrebovať:
- 1 a pol šálky hladkej múky
- pol šálky práškového cukru
- 125 g masla
- 1 žĺtok
- štipku soli
Na tvarohovú náplň
- 500 g jemného tvarohu
- pol šálky práškového cukru
- 1 lyžičku vanilkového extraktu
- 2 vajcia
- 2 lyžice Solamylu
- 2 šálky ríbezlí (môžu byť aj zavárané alebo mrazené)
Na podávanie
- pol šálky kyslej smotany
- 1 lyžica práškového cukru
- štipku mletej vanilky
POSTUP:
- Z múky, cukru, masla, zo žĺtka a štipky soli vypracujte hladké cesto.
- Zabaľte ho do fólie a nechajte aspoň 1 hodinu vychladiť. Zatiaľ zmiešajte všetky suroviny na tvarohovú náplň.
- Vychladené cesto vyvaľkajte a rozložte do vymastenej formy (24 cm). Pretŕčajúce časti cesta orežte.
- Na cesto vylejte tvarohovú zmes a posypte ríbezľami.
- Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút.