Klasická od babičky

1 kus

1 kg hladkej múky ● 500 g hrozienok ● 100 g nasekaných mandlí ● 375 g krupicového cukru ● 125 g droždia ● 250 ml mlieka ● 375 g masla● 50 g citronátu ● 50 g oranžátu ● 2 PL rumovej arómy ● 2 PL mandľovej arómy ● 1 PL citrónovej arómy ● 1 citrón ● 10 ml umu ● štipka soli

OKREM TOHO: 250 g práškového cukru ● 125 g masla

Hrozienka namočíme do vody. Do veľkej misy dáme múku, cukor, soľ. Mlieko zľahka ohrejeme a rozmiešame v ňom droždie. Maslo rozpustíme a pridáme k múčnej zmesi. Potom pridáme aj mlieko s droždím. Nakoniec zapracujeme arómy, šťavu z citróna a um. Cesto prekryjeme a necháme hodinku kysnúť. Potom opatrne zapracujeme kandizované ovocie, mandle a nakoniec aj hrozienka. Podľa potreby aj trocha múky. Z cesta vyformujeme štólu a preložíme ju na vymastený plech. Necháme ešte 45 minút kysnúť a potom pečieme 60 až 90 minút pri teplote 180 °C. Ku koncu pečenia prekryjeme alobalom, aby sa nám nepripiekla. Vyberieme a ešte horúcu polejeme rozpusteným maslom a posypeme práškovým cukrom. Po vychladnutí zabalíme do alobalu a necháme na suchom a chladnom mieste odstáť aspoň 4 týždne.

Čas prípravy: 20 minút
Čas kysnutia: 105 minút
Čas pečenia: 90 minút

Klasická od babičky
Zdroj: shutterstock

S kúskami čokolády

1 kus

550 g hladkej múky ● 50 g kakaa ● 50 g droždia ● 200 ml vlažného mlieka ● 1 vajce ● 50 g krupicového cukru ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 200 g zmäknutého masla ● 50 g nasekaných mandlí ● 125 g nasekanej čokolády ● 125 g sušených brusníc ● 1/2 ČL soli

Okrem toho: 75 g roztopeného masla ● 80 g práškového cukru

Do misy preosejeme 450 g múky spolu s kakaom. Do stredu spravíme jamku, do ktorej nadrobíme droždie a pridáme trocha cukru. Do jamky vlejeme vlažné mlieko, posypeme trochou múky z okrajov, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 20 minút. V miske vymiešame vajce so soľou a s vanilkovým extraktom. Vlejeme k múke a vypracujeme hladké cesto. Necháme kysnúť 10 minút. Medzitým vymiešame zvyšok múky s maslom a zapracujeme do cesta. Necháme opäť 15 minút kysnúť. Nakoniec vsypeme nasekané mandle, čokoládu a brusnice, zamiesime a necháme 15 minút kysnúť. Cesto prenesieme na zľahka pomúčenú dosku a vyvaľkáme na štvorec široký 30 cm. Najprv preklopíme dovnútra spodnú stranu a potom cez ňu prehneme hornú stranu, až nám vznikne pekný trojuholníkový tvar štóly. Dookola štóly vytvarujeme rám z alobalu, aby ju držal na mieste, prikryjeme utierkou a necháme 30 minút kysnúť. Pečieme 50 až 60 minút pri teplote 200 °C. Aby nám zhora veľmi nezhnedla, môžeme ju počas pečenia prekryť alobalom. Po upečení štólu vyberieme a preložíme na mriežku. Ešte teplú ju potrieme roztopeným maslom a štedro posypeme práškovým cukrom. Zabalíme do alobalu, aby nestratila svoju šťavnatosť.

Čas prípravy: 20 minút
Čas kysnutia: 90 minút
Čas pečenia: 60 minút

S kúskami čokolády
Zdroj: shutterstock

Mini štóly

28 kúskov

155 g hrozienok ● 1/2 citróna● 25 g oranžátu a citronátu ● 60 g sekaných mandlí ● 2 PL umu ● 6 PL mlieka ● 250 g hladkej múky ● 7 g sušeného droždia ● 3 PL krupicového cukru ● 200 g masla ● práškový cukor na posypanie

Hrozienka opláchneme pod studenou vodou a necháme odkvapkať. Citronát a oranžát nasekáme na menšie kúsky a s hrozienkami, mandľami a kôrou z citróna dáme do misy a zalejeme umom a šťavou z citróna. Prekryjeme a necháme cez noc odležať. Do misy pridáme múku, do stredu spravíme jamku, do ktorej nadrobíme droždie. Pridáme 1 PL cukru a zalejeme trochou vlažného mlieka. Premiešame s droždím a trochou múky z bokov. Múku po okrajoch posypeme 2 PL cukru a 125 g masla nastrúhaného na vločky. Prikryjeme a necháme 15 minút kysnúť. Potom vymiesime hladké cesto a nakoniec zapracujeme namočené ovocie a mandle. Prekryjeme utierkou a necháme 30 minút kysnúť. Z vykysnutého cesta vyformujeme 28 malých bochníčkov a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Prekryjeme utierkou a necháme ešte 15 minút podkysnúť. Pečieme 12 až 14 minút pri teplote 225 °C. Medzitým rozpustíme 75 g masla, ktorým potom potrieme upečené štóly. Ihneď posypeme práškovým cukrom. Necháme 15 minút postáť a potom opäť potrieme zvyšným maslom a posypeme cukrom.

Čas prípravy: 25 minút
Čas kysnutia: 60 minút
Čas pečenia: 14 minút

Mini štóly
Zdroj: shutterstock