Máte chuť na niečo chrumkavé? Upečte si kysnuté praclíky
11. 2. 2015, 14:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:24)

Zdroj: Dušan Křístek
O presnom pôvode praclíkov koluje veľa legiend, u nás je rozšírený prinajmenšom od stredoveku. Pripravte si ich v tvare osmičky či srdiečka.

Zdroj: Dušan Křístek

Zdroj: Nový čas pre ženy

Zdroj: Dušan Křístek
Galéria k článku
Praclík je tradičný druh pečiva, ktorý je v južnom Nemecku, severnom Francúzsku, Švajčiarsku a v zemiach niekdajšieho Rakúsko-Uhorska rozšírený prinajmenšom od stredoveku. Je to druh bieleho pečiva, ktoré má obvykle tvar cestovej paličky, stočenej do kruhu, alebo vytvarovanej do srdiečka či osmičky. Najčastejšie býva posypaný hrubou soľou, makom alebo rascou.
Najrozšírenejším je takzvaný lúhový praclík, s charakteristickou lesklou, červenohnedou kôrkou a špecifickou príchuťou. Tá sa vytvorí tým, že sa surový nakysnutý praclík na niekoľko sekúnd ponorí do 3 až 5 % roztoku hydroxidu sodného, ktorý je spravidla studený. O presnom pôvode praclíkov koluje veľa legiend a ich názov je odvodený od latinského výrazu brachium, čo značí ruky, keďže prepletený praclík pripomína založené ruky. V minulosti mal a dodnes v niektorých oblastiach praclík požíva status pôstneho či obradného pečiva.
Čatajské praclíky
Potrebujeme: (na cca 60 kusov)
500 g hladkej múky, 1 stužený tuk na pečenie, 50 g droždia, 200 ml mlieka,
1 ČL kryštálového cukru, tuk na vymastenie plechu, 1 žĺtok na potretie
Na ozdobu:
1 bielok, 1 PL vody, 1 ČL soli, 1 PL hladkej múky
Takto sa to podarí:
V mise zmiešame múku, tuk, droždie, mlieko a cukor na tuhé a hladké cesto. Z cesta odrežeme kus, ktorý rozvaľkáme na valec s hrúbkou 2 až 3 cm. Z neho narežeme kúsky s hrúbkou asi 1 cm a rozvaľkáme na tenké valčeky (ako syrové nite). Valčeky stočíme do tvaru praclíkov a poukladáme na vymastený plech. Dáme na 6 až 8 minút piecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Zatiaľ z bielku, vody, soli a múky pripravíme riedku zmes, ktorú naplníme do mikroténového vrecúška s odstrihnutým rohom. Praclíky vyberieme z rúry, ozdobne pokvapkáme pripravenou zmesou a dáme ešte na 2 minúty zapiecť. Po upečení necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke.
Čas prípravy: 60 minút
Čas pečenia: 10 minút