Upečte rodine niečo špeciálne: Tieto 4 torty sú plné vianočných chutí, zvládnete ich aj vy
22. 12. 2019, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 20:19)

Zdroj: Shutterstock
Ak chcete pripraviť pre svojich najmilších niečo špeciálne, upečte im takúto fantastickú tortu. Tie naše nielen nádherne vyzerajú, ale sú aj plné vianočných chutí.
Čokoládová so škoricou
16 kúskov
4 vajcia ● 1 balíček vanilínového cukru ● 175 g krupicového cukru ● 40 g škrobovej múčky ● 60 g hladkej múky ● 1 ČL škorice ● 2 PL kakaového prášku ● 500 g mascarpone ● 600 g smotany na šľahanie ● 3 balíčky stužovadla šľahačky ● 150 g horkej čokolády ● 150 g malinového džemu bez jadierok ● 3 PL instantného espresa
Oddelíme od seba bielky a žĺtky. Bielky vyšľaháme s vanilínovým cukrom a so 100 g krupicového cukru dotuha. Zapracujeme žĺtky. V mise zmiešame múku, škrob, škoricu a kakao a opatrne vmiešame do snehovej zmesi. Formu s priemerom 21 cm vystelieme papierom na pečenie. Vlejeme cesto a pečieme 12 až 15 minút pri teplote 175 °C. Vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Mascarpone zmiešame so 75 g cukru. Smotanu vyšľaháme dotuha, pričom zašľaháme aj stužovadlá. Zapracujeme do mascarpone. Čokoládu nasekáme a rozpustíme nad horúcim vodným kúpeľom. Korpus dvakrát vodorovne prerežeme. Spodnú časť potrieme 75 g malinového džemu. Tretinu mascarpone krému odložíme bokom. Espreso rozmiešame v 1 PL vody a vmiešame spolu s čokoládou do zvyšku krému. Na malinový korpus nanesieme do stredu trochu bieleho krému a zvyšok potrieme tretinou čokoládového krému. Prikryjeme druhou vrstvou piškóty a znova potrieme malinovým džemom a bielym a čokoládovým krémom. Navrch položíme poslednú časť korpusu a celú tortu potrieme čokoládovým krémom, pričom si trocha odložíme na ozdobenie. Spodnú časť torty potrieme pomocou stierky tenkou vrstvou bieleho krému. Ak sa nám krémy trochu prekryjú, nevadí, vznikne nám pekný ombré efekt. Ozdobíme zvyškom čokoládového krému a necháme tuhnúť v chladničke minimálne 1 hodinu.
Čas prípravy: 75 minút
Čas pečenia: 15 minút
Čas chladenia: 1 hodina
Zdroj: Shutterstock
Čokoládová so škoricou
Nahá torta s brusnicami
12 kúskov
4 vajcia ● 100 g krupicového cukru ● štipka soli ● 100 g hladkej múky ● 1 ČL škorice ● 1 balíček vanilkového pudingového prášku ● 1 zarovnaná ČL prášku do pečiva ● 5 PL mlieka
Krém: 350 g mascarpone ● 3 PL mlieka ● 40 g krupicového cukru ● 1 balíček vanilkového cukru ● 150 g smotany na šľahanie ● 3 ČL stužovadla šľahačky
Brusnicová plnka: 300 g brusníc ● 1/2 ČL škorice ● 1 balíček vanilkového cukru ● 5 PL brusnicovej šťavy
Okrem toho: práškový cukor na posypanie
Rúru predhrejeme na 175 °C a dve formy s priemerom 16 cm vystelieme papierom na pečenie. Vajcia šľaháme spolu s cukrom asi 10 minút, až kým nezískame hustý krém. Po 5 minútach šľahania pridáme soľ. V mise premiešame múku, vanilkový puding, škoricu a prášok do pečiva. Na trikrát zapracujeme do vaječnej zmesi. Cesto naplníme do pripravených foriem a pečieme 15 až 17 minút. Vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Oba korpusy horizontálne prerežeme a pokvapkáme mliekom. Na brusnicovú plnku privedieme do varu brusnice, šťavu, oba druhy cukru a škoricu. Varíme, kým brusnice nezmäknú, pričom nezabúdame miešať. Zmes rozmixujeme nahrubo a necháme vychladnúť. Na krém vymiešame mascarpone, mlieko, cukor a vanilkový cukor dokrémova. Smotanu vyšľaháme dotuha, pričom zapracujeme aj stužovadlo. Opatrne zapracujeme do krému. Spodnú časť korpusu potrieme tretinou brusnicovej plnky a na ňu rozotrieme tretinu mascarpone krému. Prikryjeme druhou časťou korpusu, dvakrát zopakujeme. Prikryjeme poslednou časťou korpusu a dáme stuhnúť na noc do chladničky. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom a ozdobíme.
Čas prípravy: 60 minút
Čas pečenia: 17 minút
Čas chladenia: 8 hodín
Zdroj: Shutterstock
Nahá torta s brusnicami
Orechová so slaným karamelom
12 kúskov
300 g pekanových orechov ● 1 pomaranč ● 5 vajec ● 410 g krupicového cukru ● 280 g crème fraîche ● 75 g hladkej múky ● 75 g krupice ● soľ ● 1 ČL prášku do pečiva ● 230 g masla ● 200 g práškového cukru ● 600 g smotanového syra ● 6 PL smotany na šľahanie ● pekanové orechy na ozdobu
Orechy opečieme na panvici nasucho, 250 g pomelieme, zvyšok nasekáme. Pomaranč umyjeme pod horúcou vodou, osušíme a kôru nastrúhame. Vyšľaháme 1 ČL pomarančovej kôry, vajcia a 200 g cukru dokrémova. Vmiešame crème fraîche, múku, krupicu, mleté orechy, štipku soli a prášok do pečiva. Cesto nanesieme do vymastenej formy s priemerom 20 cm a pečieme pri teplote 180 °C asi 45 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Na krém vyšľaháme 200 g zmäknutého masla, práškový cukor, 1 ČL pomarančovej kôry a škoricu dokrémova. Vmiešame smotanový syr. Vychladnutý korpus dvakrát priečne prerežeme. Všetky časti potrieme vrstvou krému a poukladáme na seba. Vrchnú časť krému rozotrieme po celom obvode torty a hodinu necháme tuhnúť v chladničke. Na karamelovú omáčku pridáme do hrnca 150 g cukru, 1 a 1/2 ČL soli a 3 PL vody. Pomaly ohrievame, kým sa všetko nerozpustí a karamel nezíska zlatistú farbu. Pridáme 30 g masla a smotanu na šľahanie a varíme za stáleho miešania, kým nezískame hladkú karamelovú omáčku. Necháme trocha vychladnúť a pred podávaním nalejeme na tortu. Na krokant skaramelizujeme 60 g cukru a pridáme trochu nasekaných orechov. Stiahneme z ohňa a nalejeme na papier na pečenie. Necháme vychladnúť a nalámeme. Pred podávaním tortu ozdobíme karamelovou omáčkou, krokantom a orechmi.
Čas prípravy: 1 hodina
Čas pečenia: 45 minút
Čas chladenia: 1 hodina
Zdroj: Shutterstock
Orechová so slaným karamelom
Perníková s karamelovou plnkou
12 kúskov
9 vajec ● 9 PL krupicového cukru ● 9 PL polohrubej múky ● 10 PL pomletých mandlí ● 2 PL kakaa ● 3 ČL kypriaceho prášku do perníka
Plnka: 5 žĺtkov ● 300 g kryštálového cukru ● 250 ml smotany na šľahanie ● 300 ml mlieka ● 1 balíček Zlatého klasu ● 300 g masla ● 1 kondenzované karamelové mlieko ● 2 tégliky vanilkového tvarohového dezertu ● uvarená osladená káva ochutená umom na pokvapkanie
Na ozdobu: 2 PL strúhaného kokosu ● medovníčky
Celé vajcia vyšľaháme s cukrom, zamiešame preosiatu múku s kakaom a kypriacim práškom a mletými mandľami. Cesto rozdelíme na tri časti, ktoré postupne upečieme v tortových formách vystlaných papierom na pečenie s priemerom 22 cm. Kryštálový cukor necháme skaramelizovať v hlbšej panvici. Zalejeme smotanou a miešame, kým sa karamel nerozpustí. V mlieku rozmiešame žĺtky, Zlatý klas, vlejeme do karamelu a uvaríme hustú kašu. Do vychladnutej kaše vmiešame maslo. Kondenzované karamelové mlieko vyšľaháme s tvarohovým dezertom, pridáme do kaše a krátko prešľaháme. Vychladnuté cestá pokvapkáme ochutenou kávou. Spodnú časť korpusu položíme na tortový podnos, natrieme časť plnky, priložíme druhý korpus, takisto ho potrieme plnkou a prikryjeme posledným korpusom. Zvyšným krémom potrieme vrch aj boky torty. Uhladíme, povrch torty posypeme strúhaným kokosom. Ozdobovanie dokončíme medovníčkami. Tortu necháme odstáť pár hodín na chladnom mieste.
Čas prípravy: 1 hodina
Čas pečenia: 35 minút/1 korpus
Zdroj: Shutterstock
Perníková s karamelovou plnkou