SOS z kuchyne

Prečo mi koláč pri pečení spľasne?

Mirka z Bratislavy

Radí redaktorka Petra Mitringová 

Pravdepodobne ste priskoro otvorili dvierka na rúre, kým sa piekol. Základné pravidlo pri pečení koláčov – a je jedno, či kysnutých, alebo piškótových – je neotvárať dvierka prvých 20 minút. Aj potom ich otvárajte čo najmenej a len na sekundu, aby „nechytili“ studený prievan. Ak si chcete byť úplne istá, chvíľu nechajte koláčik v rúre aj po dopečení, len trocha pootvorte dvierka.

SOS z kuchyne
Zdroj: shutterstock, archív firiem

Slovník modernej gazdinky 

Ume ocot

Je slanokyslá prírodná šťava, ktorá sa vyrába dlhou fermentáciou japonských sliviek umeboshi. Skvelo vám poslúži ako dochucovadlo do šalátov, omáčok či dresingov, podobne ako ocot. Výhodou je, že už nemusíte použiť soľ, keďže ume ocot je dosť slaný. Podporuje správnu činnosť žalúdka a pečene. Je aj omnoho ľahšie stráviteľný ako klasický ocot, a preto je vhodný pre ľudí s citlivejším žalúdkom.

Ume ocot
Zdroj: shutterstock, archív firiem

Padlo nám do oka

Pečenie vám pôjde od ruky

Pred sviatkami zvykneme piecť častejšie ako inokedy cez rok a zvyčajne si trúfneme aj na recepty, ktoré inokedy obchádzame. Ak ste fanúšičkou krehkých koláčikov či nadýchaného kysnutého cesta, dobre viete, aký vie byť pri práci s nimi kríž. Nie však s týmto skvelým pomocníkom, ktorý nesmie chýbať žiadnej gazdinke –  šikovným valčekom!

Vyrezávaný, Orion, 11,99 €
Zdroj: shutterstock, archív firiem
Silikónový, Bonami, 17 €
Zdroj: shutterstock, archív firiem
Mramorový, Westwing now, 24,99 €
Zdroj: shutterstock, archív firiem

Cibuľa  opečená nachrumkavo

Upiecť cibuľu pekne dozlatista sa zdá jednoduché, ale sem-tam sa to nepodarí. Buď sa vám pripáli, alebo pri nej stojíte a poctivo ju miešate dlhšie, než by ste si priali. Jej opekanie urýchlite pridaním štipky sódy bikarbóny a uvidíte, aká bude krásne chrumkavá.

Cibuľa opečená nachrumkavo
Zdroj: shutterstock, archív firiem

Používame prášok do pečiva

Koláčové cesto bude rovnomerne upečené, ak doň postupne  nasypete prášok do pečiva a najprv ho dobre zmiešate s múkou. Ideálne je, ak sypké prísady poriadne premiešate v samostatnej miske a až potom pridáte tekuté zložky.

Používame prášok do pečiva
Zdroj: shutterstock, archív firiem

Takto sa nerozvarí!

Guľatozrnná ryža sa hodí na prípravu všetkých krémových jedál, ako sú ryžové kaše, ovocné nákypy alebo pravé talianske rizotá. Máme pre vás skvelý tip. Ryža sa vám nerozvarí a bude vždy zaručene biela, ak do vriacej vody pridáte niekoľko lyžičiek studeného mlieka alebo lyžicu citrónovej šťavy.

Takto sa nerozvarí!
Zdroj: shutterstock, archív firiem

Pre knihomoľky

Michaela Bičianová, Monika Němčeková: Jednoduše pro všechny

V tejto kuchárskej knihe nájdete jednoducho všetko. Teóriu správneho stravovania, ako aj recepty na rýchle, chutné a zdravé jedlá od polievok až po dezerty pre všetkých – aj tých, ktorí z akéhokoľvek dôvodu nejedia mäso, laktózu či lepok. Němčeková Monika, 22,51 €

Michaela Bičianová, Monika Němčeková: JEDNODUŠE PRO VŠECHNY
Zdroj: shutterstock, archív firiem