Reklama

Uvarte si dobroty z jedného hrnca: Koložvársku kapustu s TÝMTO si hneď zamiluje celá rodina

Koložvárska kapusta so slivkami

Zdroj: archív Dobré jedlo

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Pred sviatkami máme veľa roboty s vypekaním vianočného pečiva, so zháňaním darčekov či s upratovaním. Na prípravu jedla veľa času nezostáva. Čo môže byť jednoduchšie, ako nahádzať suroviny do hrnca a nechať variť?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Zdravé varenie Zuzky Vačkovej: TAKTO herečka motivuje

    Vedeli ste, že...

    … plov je tradičný pokrm zo Strednej Ázie (inde sa volá pilaf alebo pilav) a zvykne sa variť nielen doma, ale aj vonku na ohni v obrovskom plytkom kotle? Tradične sa podáva s hovädzím mäsom, ktoré sa najprv udusí s kúskami mrkvy.

    Mäso s dubákmi pod lístkovým cestom

    4 až 5 porcií

    1 celé kura ● 2 cibule ● 1/2 ČL celej rasce ● 4 strúčiky cesnaku ● 1/2 ČL sušeného majoránu ● 1/2 ČL sušeného tymianu ● 2 hrste zmesi čerstvých húb ● 200 g sušených dubákov (vopred namočených) ● kurací vývar alebo voda ● 3 hrste čerstvého špenátu (alebo hrsť mrazeného) ● 200 g crème fraîche ● 1 plát vyvaľkaného lístkového cesta ● 1 vajce na potretie ● čerstvý alebo sušený kôpor ● soľ ● olej alebo maslo

    Kura nakrájame na stehná a prsia, odstránime kožu, stehná rozkrojíme na polovice, prsia na 3 až 4 časti. Chrbát a krídla použijeme na prípravu vývaru. Kuracie kúsky sprudka opečieme na oleji alebo masle. Vyberieme ich z hrnca (prsia držíme oddelene od stehien), na výpeku osmažíme cibuľu nakrájanú najemno a prelisovaný cesnak. Ak treba, pridáme tuk. Pridáme rascu, majorán a tymian, po chvíli aj čerstvé a namočené huby (vyžmýkané) nakrájané na plátky. Vodu z namáčania neskôr môžeme použiť na zaliatie mäsa. Všetko spolu riadne osmažíme, vrátime stehná k hubám a zalejeme ich vodou alebo vývarom. Osolíme. Hrniec prikryjeme a stehná dusíme asi 40 minút. Ku koncu pridáme do omáčky aj kúsky pŕs so šťavou, ktorá po nich zostala. Omáčku varíme aspoň 10 minút. Na záver vhodíme do hrnca aj čerstvý alebo mrazený špenát a prevaríme ho. Primiešame crème fraîche s časťou horúcej hubovej omáčky a vlejeme všetko do hrnca. Tekutinu prevaríme, stiahneme z plameňa a necháme mierne vychladnúť. Mäso a omáčku zakryjeme plátom lístkového cesta (zvyšné odkrojíme), potrieme ho rozmiešaným vajíčkom, vyrežeme do cesta otvory a posypeme ho celou rascou. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 220 °C do zlatohneda. Podávame jemne odstáte a s kôprom.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas varenia: 60 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Mäso s dubákmi pod lístkovým cestom

    Vegetariánsky uzbecký plov

    4 porcie

    2 cibule ● 3 strúčiky cesnaku + 1/2 celej hlavičky ● 1 ČL červenej mletej papriky ● 2 bobkové listy ● 1 ČL mletej rímskej rasce ● asi 300 g uvareného cícera alebo inej strukoviny ● 1 konzerva lúpaných popučených paradajok ● 3 hrste rôznej zeleniny ● zeleninový vývar alebo voda ● 350 g ryže basmati (pšena, pohánky alebo quinoy) ● 550 ml ďalšieho vývaru alebo vody ● 1/2 ČL mletých guľôčok koriandra ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej ● bylinky ● papričky čili ● mandle

    Cibuľu nakrájanú nadrobno osmažíme na rozpálenom oleji, pridáme cesnak nakrájaný na plátky a po chvíli aj mletú papriku, rímsku rascu, bobkový list a uvarenú strukovinu. Prilejeme lúpané popučené paradajky, premiešame a navrch naukladáme zeleninu nakrájanú nahrubo. Podlejeme vývarom alebo vodou, pridáme soľ a korenie, hrniec prikryjeme pokrievkou a na slabom plameni varíme asi 30 minút. Sledujeme množstvo vody v hrnci. Dôkladne premyjeme ryžu (pšeno, pohánku či quinou) v site pod tečúcou studenou vodou, až kým nepotečie úplne číra voda. Ryžu alebo inú obilninu rovnomerne naukladáme na uvarenú zeleninu. Nemiešame ju. Opatrne zalejeme ďalším vývarom alebo vodou, zvrchu osolíme a posypeme mletým koriandrom. Tekutinu privedieme opäť do varu, plameň stíšime, varíme odkryté 10 až 15 minút (kým ryža neabsorbuje väčšinu tekutiny), potom navrch položíme rozpolenú hlavičku cesnaku (rezom nadol), hrniec prikryjeme a ryžu úplne dovaríme. Hrniec odstavíme z plameňa a necháme ešte postáť prikrytý aspoň 15 minút. Pred podávaním premiešame. Podávame s bylinkami, papričkami čili alebo aj mandľami opraženými nasucho.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas varenia: 60 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Vegetariánsky uzbecký plov

    Krémový zubáč s brusnicami

    4 porcie

    800 g pevnej ryby (zubáč, losos, pražma) ● 3 väčšiešalotky ● 1 strúčik cesnaku ● bobkový list ● pár stoniekčerstvého kôpru ● 2 väčšie zemiaky ● vývar (rybací,zeleninový, hydinový) alebo voda ● 3 hrste bielej zeleniny(karfiol, tekvica, patizón, šampiňóny) ● ocot ● čerstvébrusnice ● pár lyžíc cukru ● vaječný likér ● soľ ● mletéčierne korenie ● olej alebo maslo

    Na oleji osmažíme nasekané šalotky, pridáme prelisovaný cesnak, bobkový list a stonky kôpru. Pridáme ošúpané a nakrájané zemiaky, soľ, zalejeme vývarom alebo vodou a varíme takmer domäkka. Ku koncu k nim vhodíme očistenú a nakrájanú bielu zeleninu, osolíme a prikryté uvaríme. Ak treba, pridáme tekutinu. Do omáčky vložíme celé kusy ryby a pár minút varíme na veľmi slabom plameni. Necháme všetko jemne vychladnúť, opatrne vyberieme rybu z omáčky, odstránime stonky kôpru a bobkový list. Časť zeleniny a zemiakov vyberieme, zvyšok rozmixujeme dokrémova. Omáčku dochutíme soľou, korením a octom. V rajnici podlejeme brusnice vodou, zasypeme cukrom a povaríme do zmäknutia. Popraskajú a pektín z nich spolu s cukrom vodu výrazne zahustí. Bielu jemne kyslú omáčku podávame s kúskami zeleniny, rybou, kôprom, s brusnicovou omáčkou a vaječným likérom.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas varenia: 30 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Krémový zubáč s brusnicami

    Koložvárska kapusta so slivkami

    6 porcií

    1 kg mletého bravčového mäsa ● 3 cibule ● 4 strúčikyprelisovaného cesnaku ● 1 ČL celej rasce ● 1 až 2 PLmletej červenej papriky ● 1 bobkový list ● 800 gnasekanej kyslej kapusty ● 2 jemne pikantné klobásy● za hrsť vopred namočených sušených sliviek ● 350 gguľatozrnnej ryže ● 630 ml vody ● 150 ml smotanyna varenie ● 150 ml kyslej smotany ● soľ ● mleté čiernekorenie ● bravčová masť

    Vo väčšom hrnci na bravčovej masti osmažíme nakrájanú cibuľu, neskôr pridáme cesnak, rascu a mletú červenú papriku. Všetko spolu opražíme, nenecháme však papriku spáliť. Pridáme mleté mäso, soľ, mleté čierne korenie, bobkový list a mäso opekáme, kým nestratí červenú farbu. Podlejeme vývarom alebo vodou a dusíme prikryté do zmäknutia. K mäsu pridáme kyslú kapustu a udusíme ju do zmäknutia. Zmes by mala mať polotekutú konzistenciu. Do zmesi kapusty a mäsa povtláčame klobásu a namočené sušené slivky, rovnomerne ju zasypeme riadne prepláchnutou ryžou a zalejeme vodou. Ryžu nemiešame. Osolíme a ďalej na slabom plameni prikryté varíme. Keď je ryža uvarená, zalejeme ju rozmiešanou sladkou a kyslou smotanou, dáme do rúry a pri teplote 180 °C zvrchu zapečieme. Pred podávaním necháme aspoň 10 minút postáť.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas varenia: 90 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Koložvárska kapusta so slivkami

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.