Reklama

Úžasné tipy na jesenné mafiny a cupcaky: Sú rýchle, chutné a dajú sa zabaliť aj na desiatu

Kakaové so sušienkami

Zdroj: Gettyimages

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Dobroty z papierového košíčka – žiadna gazdinka na ne nedá dopustiť. Sú rýchle, chutné a dajú sa zabaliť aj na desiatu. Do každej ruky jednu maškrtu.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Dokonale našľahané KAPUČÍNO aj u vás doma: Tieto TIPY od BARISTKY sú PECKA!

    Kakaové so sušienkami

    12 kúskov

    125 g zmäknutého masla ● 150 g krupicového cukru ● 1 balíček vanilínového cukru ● 2 vajcia ● 180 g polohrubej múky ● štipka soli ● 2 PL kakaa ● 2 ČL prášku do pečiva ● 75 ml mlieka ● 12 ks okrúhlych plnených čokoládových keksíkov

    NA KRÉM: 200 g smotany na šľahanie ● 100 g zmäknutého masla ● 200 g smotanového syra ● 150 g práškového cukru ● 18 ks okrúhlych plnených čokoládových keksíkov

    Na cesto vyšľaháme maslo s oboma druhmi cukru. Po jednom zašľaháme vajcia. Rúru predhrejeme na 180 °C. V mise zmiešame múku, prášok do pečiva, soľ a kakao a na striedačku s mliekom vmiešavame do maslovej zmesi. Keksíky nasekáme nahrubo a zamiešame do cesta. Plech na mafiny vyložíme papierovými košíčkami a naplníme pripraveným cestom. Dáme piecť na 25 minút, potom vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Na krém vyšľaháme smotanu dotuha a dáme bokom. Maslo zmiešame so smotanovým syrom a s práškovým cukrom. Zo 6 keksíkov vyškriabeme plnku a zapracujeme do krému. Zvyšné prázdne polovičky sušienok rozdrvíme valčekom a zamiešame tiež do krému. Ten potom pomocou cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou nastriekame na povrch mafinov a ozdobíme zvyšnými sušienkami. Dáme do chladničky dobre vychladiť.

    Čas prípravy: 35 minút
    Čas pečenia: 25 minút
    Čas chladenia: 30 minút

    Zdroj: Gettyimages

    Kakaové so sušienkami

    Raňajkové mafiny s jablkom

    12 kúskov

    3 banány ● 1 jablko ● 150 g hladkej múky ● 150 g ovsených vločiek ● 150 g rastlinného jogurtu ● 70 g trstinového cukru ● 1 balíček prášku do pečiva ● 3 PL chia semiačok ● 1 ČL škorice ● 50 g mandľových lupienkov

    Jablko ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Banány ošúpeme a pomocou vidličky roztlačíme. Do misy pridáme všetky suché ingrediencie okrem mandlí a premiešame. Pridáme jogurt a banánové pyré a vymiešame na hladké cesto. Nakoniec vmiešame nakrájané jabĺčko. Cesto nanesieme do papierových košíčkov, posypeme mandľami a pečieme pri teplote 190 °C asi 20 minút.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas pečenia: 20 minút

    Náš tip
    Tradičnú hladkú múku nahraďte celozrnnou a pridajte zopár nasekaných orechov.

    Zdroj: shutterstock

    Raňajkové mafiny s jablkom

    Jednoduché mafiny s čučoriedkami

    12 kúskov

    300 g hladkej múky ● 1/2 balíčka prášku do pečiva ● 125 g krupicového cukru ● 1 balíček vanilínového cukru ● 125 g zmäknutého masla ● 200 g jogurtu ● 2 vajcia ● 250 g čučoriedok ● práškový cukor na posypanie

    Rúru vyhrejeme na 200 °C a mafinový plech vystelieme papierovými košíčkami. V mise vymiešame jogurt dokrémova a postupne zašľaháme na nízkych otáčkach vajcia, cukor, vanilínový cukor a zmäknuté maslo. Zmiešame múku s práškom do pečiva a zapracujeme do cesta. Opatrne vmiešame čučoriedky a cesto nanesieme do papierových košíčkov. Pečieme asi 25 minút, potom vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas pečenia: 25 minút

    Zdroj: Gettyimages

    Jednoduché mafiny s čučoriedkami

    Čerešňové košíčky s karamelom

    12 kúskov

    100 g zaváraných vykôstkovaných čerešní ● 100 g horkej čokolády ● 125 g masla ● 275 g krupicového cukru ● 1 balíček vanilínového cukru ● štipka soli ● 4 vajcia ● 160 g hladkej múky ● 1 ČL prášku do pečiva

    NA KRÉM: 15 ks mäkkých karameliek ● 75 ml mlieka ● 125 g masla ● 75 g hnedého cukru ● 200 g nízkotučného smotanového syra

    Čokoládu nasekáme nahrubo a spolu so 125 g masla rozpustíme v hrnci na miernom ohni. Zmes prelejeme do misy a pridáme 200 g cukru, vanilínový cukor, soľ, vajcia, múku a prášok do pečiva. Vyšľaháme na hladké cesto. Nakoniec vmiešame rozpoltené čerešne, nanesieme do papierových košíčkov v mafinovom plechu a dáme piecť pri teplote 175 °C na 20 až 30 minút. Vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Na krém nasekáme karamelky na malé kúsky a spolu s mliekom ich ohrievame za stáleho miešania, kým sa karamel nerozpustí. V mise vyšľaháme 150 g masla so 75 g cukru a s hnedým cukrom dokrémova. Pridáme dve tretiny karamelového mlieka a potom smotanový syr. Krém nanesieme na povrch vychladnutých mafinov a pred podávaním pokvapkáme zvyšným karamelovým mliekom.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas pečenia: 30 minút

    Náš tip
    Čerešne namočte na noc do umu. Budú aromatickejšie.

    Hotové mafiny môžete dať zamraziť a keď vás prepadne  nečakaná návšteva, stačí urobiť len krém.

    Zdroj: shutterstock

    Čerešňové košíčky s karamelom

     

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.