Úžasné tipy na jesenné mafiny a cupcaky: Sú rýchle, chutné a dajú sa zabaliť aj na desiatu
17. 11. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:11)

Zdroj: Gettyimages
Dobroty z papierového košíčka – žiadna gazdinka na ne nedá dopustiť. Sú rýchle, chutné a dajú sa zabaliť aj na desiatu. Do každej ruky jednu maškrtu.
Zdroj: Gettyimages
Zdroj: shutterstock
Zdroj: Gettyimages
Galéria k článku

Kakaové so sušienkami
12 kúskov
125 g zmäknutého masla ● 150 g krupicového cukru ● 1 balíček vanilínového cukru ● 2 vajcia ● 180 g polohrubej múky ● štipka soli ● 2 PL kakaa ● 2 ČL prášku do pečiva ● 75 ml mlieka ● 12 ks okrúhlych plnených čokoládových keksíkov
NA KRÉM: 200 g smotany na šľahanie ● 100 g zmäknutého masla ● 200 g smotanového syra ● 150 g práškového cukru ● 18 ks okrúhlych plnených čokoládových keksíkov
Na cesto vyšľaháme maslo s oboma druhmi cukru. Po jednom zašľaháme vajcia. Rúru predhrejeme na 180 °C. V mise zmiešame múku, prášok do pečiva, soľ a kakao a na striedačku s mliekom vmiešavame do maslovej zmesi. Keksíky nasekáme nahrubo a zamiešame do cesta. Plech na mafiny vyložíme papierovými košíčkami a naplníme pripraveným cestom. Dáme piecť na 25 minút, potom vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Na krém vyšľaháme smotanu dotuha a dáme bokom. Maslo zmiešame so smotanovým syrom a s práškovým cukrom. Zo 6 keksíkov vyškriabeme plnku a zapracujeme do krému. Zvyšné prázdne polovičky sušienok rozdrvíme valčekom a zamiešame tiež do krému. Ten potom pomocou cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou nastriekame na povrch mafinov a ozdobíme zvyšnými sušienkami. Dáme do chladničky dobre vychladiť.
Čas prípravy: 35 minút
Čas pečenia: 25 minút
Čas chladenia: 30 minút
Zdroj: Gettyimages
Kakaové so sušienkami
Raňajkové mafiny s jablkom
12 kúskov
3 banány ● 1 jablko ● 150 g hladkej múky ● 150 g ovsených vločiek ● 150 g rastlinného jogurtu ● 70 g trstinového cukru ● 1 balíček prášku do pečiva ● 3 PL chia semiačok ● 1 ČL škorice ● 50 g mandľových lupienkov
Jablko ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Banány ošúpeme a pomocou vidličky roztlačíme. Do misy pridáme všetky suché ingrediencie okrem mandlí a premiešame. Pridáme jogurt a banánové pyré a vymiešame na hladké cesto. Nakoniec vmiešame nakrájané jabĺčko. Cesto nanesieme do papierových košíčkov, posypeme mandľami a pečieme pri teplote 190 °C asi 20 minút.
Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 20 minút
Náš tip
Tradičnú hladkú múku nahraďte celozrnnou a pridajte zopár nasekaných orechov.
Zdroj: shutterstock
Raňajkové mafiny s jablkom
Jednoduché mafiny s čučoriedkami
12 kúskov
300 g hladkej múky ● 1/2 balíčka prášku do pečiva ● 125 g krupicového cukru ● 1 balíček vanilínového cukru ● 125 g zmäknutého masla ● 200 g jogurtu ● 2 vajcia ● 250 g čučoriedok ● práškový cukor na posypanie
Rúru vyhrejeme na 200 °C a mafinový plech vystelieme papierovými košíčkami. V mise vymiešame jogurt dokrémova a postupne zašľaháme na nízkych otáčkach vajcia, cukor, vanilínový cukor a zmäknuté maslo. Zmiešame múku s práškom do pečiva a zapracujeme do cesta. Opatrne vmiešame čučoriedky a cesto nanesieme do papierových košíčkov. Pečieme asi 25 minút, potom vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 25 minút
Zdroj: Gettyimages
Jednoduché mafiny s čučoriedkami
Čerešňové košíčky s karamelom
12 kúskov
100 g zaváraných vykôstkovaných čerešní ● 100 g horkej čokolády ● 125 g masla ● 275 g krupicového cukru ● 1 balíček vanilínového cukru ● štipka soli ● 4 vajcia ● 160 g hladkej múky ● 1 ČL prášku do pečiva
NA KRÉM: 15 ks mäkkých karameliek ● 75 ml mlieka ● 125 g masla ● 75 g hnedého cukru ● 200 g nízkotučného smotanového syra
Čokoládu nasekáme nahrubo a spolu so 125 g masla rozpustíme v hrnci na miernom ohni. Zmes prelejeme do misy a pridáme 200 g cukru, vanilínový cukor, soľ, vajcia, múku a prášok do pečiva. Vyšľaháme na hladké cesto. Nakoniec vmiešame rozpoltené čerešne, nanesieme do papierových košíčkov v mafinovom plechu a dáme piecť pri teplote 175 °C na 20 až 30 minút. Vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Na krém nasekáme karamelky na malé kúsky a spolu s mliekom ich ohrievame za stáleho miešania, kým sa karamel nerozpustí. V mise vyšľaháme 150 g masla so 75 g cukru a s hnedým cukrom dokrémova. Pridáme dve tretiny karamelového mlieka a potom smotanový syr. Krém nanesieme na povrch vychladnutých mafinov a pred podávaním pokvapkáme zvyšným karamelovým mliekom.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 30 minút
Náš tip
Čerešne namočte na noc do umu. Budú aromatickejšie.
Hotové mafiny môžete dať zamraziť a keď vás prepadne nečakaná návšteva, stačí urobiť len krém.
Zdroj: shutterstock
Čerešňové košíčky s karamelom