Torta s vaječným likérom

16 kúskov

3 vajcia ● štipka soli ● 125 g + 50 g krupicového cukru ● 2 balíčky vanilkového cukru ● 75 g hladkej múky ● 3 PL kakaa ● 2 ČL prášku do pečiva ● 4 plátky želatíny ● 400 g smotany na šľahanie ● 50 ml vaječného likéru

Dno formy s priemerom 21 cm vystelieme papierom na pečenie. Oddelíme od seba bielky a žĺtky. Bielky vyšľaháme so štipkou soli a s 2 PL vody na tuhý sneh, pričom postupne zapracujeme aj 125 g cukru a 1 balíček vanilkového cukru. Keď sa cukor rozpustí, zašľaháme po jednom aj žĺtky. V mise zmiešame múku, cukor, kakao a prášok do pečiva a zapracujeme do vaječnej zmesi. Cesto nalejeme do formy a pečieme pri teplote 175 °C asi 25 minút. Špajdľou vyskúšame, či je cesto prepečené. Vyberieme a necháme vychladnúť. Korpus prerežeme na dve časti, pričom spodnú obkolesíme tortovou obručou. Namočíme 4 plátky želatíny do studenej vody. Vyšľaháme smotanu dotuha, pričom zašľaháme aj 50 g cukru a 1 balíček vanilkového cukru. Zohrejeme vaječný likér a vymačkanú želatínu v ňom rozpustíme. Vmiešame 2 až 3 PL vyšľahanej šľahačky a potom zapracujeme do zvyšku šľahačky. Polovicu šľahačky natrieme na spodný korpus a priklopíme vrchnou časťou. Dáme na 2 hodiny do chladničky. Vyberieme a potrieme zvyšnou šľahačkou po celom obvode. Dáme opäť do chladničky. Pred podávaním ozdobíme čerstvými kvetmi alebo cukrovými vajíčkami.

Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 25 minút
Čas chladenia: 4 hodiny

Torta s vaječným likérom
Zdroj: Shutterstock

Zebrovaný cheesecake

12 kúskov

175 g masla ● 175 g + 30 g krupicového cukru ● 4 vajcia ● 1 kg nízkotučného tvarohu ● 1 balíček vanilkového pudingu ● 1 balíček smotanového pudingu ● štipka soli ● 200 g kyslej smotany ● 35 g kakaa

Na polevu: 100 g smotanového syra ● 50 g horkej čokolády ● 30 g smotany na šľahanie
Maslo izbovej teploty vyšľaháme so 175 g cukru dokrémova. Za stáleho šľahania po jednom pridávame vajcia. Nakoniec zamiešame tvaroh, pudingy, soľ a kyslú smotanu. Vymiešame na hladkú zmes. Rozdelíme na polovice, pričom do jednej vmiešame kakao a zvyšok cukru. Rúru predhrejeme na
170 °C a formu s priemerom 26 cm vytrieme maslom a vysypeme krupicou. Do stredu nanesieme dve lyžice svetlého cesta, do jeho stredu zasa dve lyžice tmavého cesta. Pokračujeme, kým neminieme cesto. Pečieme 50 až 60 minút, kým povrch nezíska zlatistú farbu. Rúru pootvoríme a koláč necháme úplne vychladnúť. Až potom vyberieme z rúry. Smotanu ohrejeme a nalejeme na čokoládu. Necháme roztopiť a dôkladne premiešame. Necháme mierne vychladnúť a vmiešame do smotanového syra. Zmes nanesieme na vychladnutý cheesecake a dáme na hodinu do chladničky.

Čas prípravy: 35 minút
Čas pečenia: 1 hodina
Čas chladenia: 1 hodina

Zebrovaný cheesecake
Zdroj: Shutterstock

Mrkvový chlebíček

16 kúskov

375 g strúhanej mrkvy ● 250 g hladkej múky ● 2 ČL prášku do pečiva ● 250 g krupicového cukru ● 100 g mletých lieskovcov
● 100 g mletých pistácií ● 1 balíček vanilkového cukru ● 4 vajcia ● štipka soli ● 250 ml rastlinného oleja ● 1 ČL škorice

Na ozdobu: 200 g nízkotučného smotanového syra ● 50 g práškového cukru ● pistácie ● marcipánové mrkvičky

Formu na chlebíček vytrieme maslom a vysypeme mletými lieskovcami. Rúru predhrejeme na 180 °C.
V mise zmiešame múku, prášok do pečiva, cukor, vanilkový cukor, soľ a škoricu. Pridáme olej a následne po jednom zamiešame aj vajcia. Nakoniec vmiešame mrkvu a mleté orechy. Cesto nalejeme do pripravenej formy a dáme piecť do vyhriatej rúry asi na 60 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Medzitým vymiešame smotanový syr s práškovým cukrom dohladka. Natrieme navrch vychladnutého koláča a ozdobíme nasekanými pistáciami a marcipánovými mrkvičkami.

Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 1 hodina

Mrkvový chlebíček
Zdroj: Shutterstock