Vanilkový krém s karamelovou krustou Créme Brulée
1. 8. 2018, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:49)

Zdroj: © StockFood
30 minút, 4 porcie
Potrebujeme: 1 kus pomaranč, 200 mililiter mlieko, 200 mililiter smotana na šľahanie, 40 gram krupicový cukor, 2 polievková lyžica vanilkový cukor, 3 kus vaječný žĺtok, 3 polievková lyžica hnedý cukor na posypanie
1.
Rúru predhrejeme na 140 °C. Pomaranč umyjeme pod horúcou vodou, poutierame dosucha a kôru najemno nastrúhame. Šťavu vytlačíme.
2.
Mlieko privedieme spolu so smotanou, s cukrom a vanilkovým cukrom do varu. Stiahneme z ohňa. Žĺtky dáme do misy a pomaly zamiešame horúcu smotanovú zmes. Spojíme s pomarančovou šťavou i kôrou.
3.
Zmes nalejeme do pripravených ohňovzdorných formičiek. Formičky naukladáme na hlbší plech, do ktorého nalejeme toľko horúcej vody, aby dosahovala do výšky 2/3 formičiek. Pečieme asi 40 minút, aby zmes stuhla.
4.
Vyberieme, necháme vychladnúť a následne vložíme do chladničky najmenej na 2 hodiny.
5.
Pred podávaním posypeme Créme Brulée hnedým cukrom, ktorý pomocou flambovacej pištole alebo v rúre pod grilom skaramelizujeme. Ihneď podávame.
6.
Náš tip: Pri miešaní horúcej mliečnej zmesi so žĺtkami treba dať pozor, aby z toho nebola praženica. Prilievame ju po troške a za stáleho miešania k žĺtkom.