Varenie s hokkaido je hračka: Ak ste ju ešte neskúšali, rýchlo to napravte! Tu sú 4 TOP recepty
17. 12. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:12)

Zdroj: archív Dobré jedlo
Ak ste tento druh tekvice ešte nevyskúšali, je najvyšší čas napraviť to. Je zdravá, má skvelú chuť a varenie s ňou je hračka. A k tomu tá nádherná farba!
Zdroj: archív Dobré jedlo
Zdroj: archív Dobré jedlo
Zdroj: archív Dobré jedlo
Galéria k článku

Zdroj: NČpŽ
Krémové rizoto so šalviou a s mascarpone
2 porcie
400 g tekvice hokaido ● 1 PL masla ● 250 g ryže na rizoto ● 1 l kuracieho vývaru ● 1 bobkový list ● 2 hrste šalvie ● soľ ● 1 PL mascarpone ● 50 g parmezánu
Tekvicu umyjeme, rozpolíme, vyberieme jadierka a odrežeme stopku. Dužinu nakrájame na malé kocky. V hrnci rozhorúčime 1 PL masla, pridáme ryžu a krátko opekáme. Zalejeme polovicou vývaru a pridáme tekvicu a bobkový list. Prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni varíme za občasného miešania, až kým ryža nevpije všetku tekutinu. Potom vlejeme zvyšok vývaru a necháme variť asi 7 minút, kým sa tekutina opäť nevpije do ryže. Na panvici rozhorúčime 1 PL masla a vmiešame šalviu. Opekáme nachrumkavo a potom dáme bokom. Zvyšné maslo, mascarpone a dve tretiny parmezánu vmiešame do rizota a podľa potreby dochutíme soľou. Podávame posypané opečenou šalviou a zvyšným parmezánom.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 20 minút
Náš tip
Rizoto pri varení vždy zalievajte horúcou tekutinou. Inak by ryža nebola rovnomerne prevarená.
Vďaka mascarpone bude rizoto úžasne krémové. Použiť však môžete aj smotanu na šľahanie.
Zdroj: archív Dobré jedlo
Krémové rizoto so šalviou a s mascarpone
Polievka so zázvorom
4 porcie
1 tekvica hokaido ● 1,5 l hovädzieho vývaru ● 2 stredne veľké mrkvy ● 1 biela cibuľa ● 2 zemiaky ● 1 ČL nastrúhaného čerstvého zázvoru ● 150 ml kyslej smotany ● 1 ČL masla ● tekvicový olej ● maslo na opekanie ● 2 staršie krajce chleba ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej
Tekvicu rozrežeme, vyberieme jadierka a vnútro vyčistíme. Škrabkou na zemiaky odrežeme z dužiny tekvice pár plátkov na ozdobenie. Tekvicu hokaido nemusíme šúpať. Nakrájame ju na menšie kocky a vložíme do horúceho vývaru. Pridáme očistenú a nakrájanú mrkvu, celú olúpanú cibuľu, očistené zemiaky nakrájané na kocky a varíme asi 15 minút. Zázvor pridáme asi 5 minút pred koncom varenia. Do uvarenej polievky pridáme smotanu, soľ, korenie, maslo a polievku dohladka rozmixujeme ponorným tyčovým mixérom. Na rozohriatom masle opečieme kocky nakrájaného chleba. Odložené plátky tekvicovej dužiny opečieme na oleji a dáme na papierovú utierku. Polievku podávame horúcu s chrumkavými chlebovými krutónmi, plátkami opečenej tekvice a pár kvapkami tekvicového oleja.
Čas prípravy: 40 minút
Čas varenia: 15 minút
Náš tip
Zázvor v polievke dodá jedlu príjemnú ostrosť. Pri deťoch ho však radšej vynechajte.
Zdroj: archív Dobré jedlo
Polievka so zázvorom
Krémová tekvicová paštéta
4 porcie
1 tekvica hokaido ● hrsť červenej šošovice ● 1 bobkový list ● voda alebo zeleninový vývar ● 1 cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● kúsok čerstvého zázvoru ● med na ochutenie ● citrónová šťava ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej
Rúru vyhrejeme na 200 °C. Tekvicu pozdĺžne rozkrojíme, lyžicou vydlabeme jadierka, položíme ju na plech rezom nahor, potrieme olejom, osolíme a okoreníme. Prepláchneme šošovicu pod prúdom studenej vody a do vydlabaného otvoru tekvice jej vložíme toľko, aby siahala takmer do polovice výšky otvoru. Do šošovice pridáme bobkový list a zalejeme ju vývarom alebo vodou takmer po okraj otvoru. Tekvice podložíme papierom na pečenie a dáme piecť. Raz, dva razy šošovicu počas pečenia premiešame, prípadne, ak treba, pridáme vývar alebo vodu. Na olivovom oleji osmažíme nakrájanú cibuľu, pridáme prelisovaný cesnak a nastrúhaný zázvor. Pridáme upečenú tekvicovú dužinu aj so šošovicou (bez bobkového listu) a všetko spolu chvíľu povaríme. Necháme chvíľu chladnúť. Tekvicu a šošovicu preložíme do kuchynského robota a rozmixujeme dokrémova. Ochutíme soľou, medom a citrónovou šťavou. Hotový krém dáme do zaváracích pohárov, uzatvoríme a necháme vychladnúť. Ak chceme predĺžiť životnosť paštéty, sterilizujeme ju vo vriacej vode.
Čas prípravy: 50 minút
Čas pečenia: 45 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Krémová tekvicová paštéta
Koláč s čedarom a píniovými orechmi
4 porcie
1 chladené cesto na pizzu ● 500 g tekvice hokaido ● 1 malá červená cibuľa ● 30 g píniových orechov ● 1 PL čerstvého tymianu ● 2 PL olivového oleja ● soľ ● mleté čierne korenie ● 100 g syra čedar
Pizzové cesto rozvaľkáme do oválneho tvaru. Vo veľkej mise zmiešame očistenú tekvicu nakrájanú na kocky, cibuľu nakrájanú na tenké plátky, píniové orechy, 1 lyžicu oleja, pol lyžičky soli a štvrť lyžičky čerstvo pomletého čierneho korenia. Zmes nanesieme na cesto a bohato posypeme strúhaným syrom. Na záver posypeme lístkami tymianu a pečieme 15 až 20 minút v rúre predhriatej na 200 °C.
Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 20 minút
Náš tip
Namiesto hokaida môžete použiť maslovú tekvicu, len ju pred pečením trocha predvarte.
Zdroj: archív Dobré jedlo
Koláč s čedarom a píniovými orechmi