Reklama

Varenie s hokkaido je hračka: Ak ste ju ešte neskúšali, rýchlo to napravte! Tu sú 4 TOP recepty

Krémové rizoto so šalviou a s mascarpone

Zdroj: archív Dobré jedlo

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Ak ste tento druh tekvice ešte nevyskúšali, je najvyšší čas napraviť to. Je zdravá, má skvelú chuť a varenie s ňou je hračka. A k tomu tá nádherná farba!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Sladký voňavý perník s pudingovo-čerešňovým krémom privodí tú správnu vianočnú atmosféru!
    Zdroj: NČpŽ

    Krémové rizoto so šalviou a s mascarpone

    2 porcie

    400 g tekvice hokaido ● 1 PL masla ● 250 g ryže na rizoto ● 1 l kuracieho vývaru ● 1 bobkový list ● 2 hrste šalvie ● soľ ● 1 PL mascarpone ● 50 g parmezánu

    Tekvicu umyjeme, rozpolíme, vyberieme jadierka a odrežeme stopku. Dužinu nakrájame na malé kocky. V hrnci rozhorúčime 1 PL masla, pridáme ryžu a krátko opekáme. Zalejeme polovicou vývaru a pridáme tekvicu a bobkový list. Prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni varíme za občasného miešania, až kým ryža nevpije všetku tekutinu. Potom vlejeme zvyšok vývaru a necháme variť asi 7 minút, kým sa tekutina opäť nevpije do ryže. Na panvici rozhorúčime 1 PL masla a vmiešame šalviu. Opekáme nachrumkavo a potom dáme bokom. Zvyšné maslo, mascarpone a dve tretiny parmezánu vmiešame do rizota a podľa potreby dochutíme soľou. Podávame posypané opečenou šalviou a zvyšným parmezánom.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas varenia: 20 minút

    Náš tip
    Rizoto pri varení vždy zalievajte horúcou tekutinou. Inak by ryža nebola rovnomerne prevarená.

    Vďaka mascarpone bude rizoto úžasne krémové. Použiť však môžete aj smotanu na šľahanie. 

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Krémové rizoto so šalviou a s mascarpone

    Polievka so zázvorom

    4 porcie

    1 tekvica hokaido ● 1,5 l hovädzieho vývaru ● 2 stredne veľké mrkvy ● 1 biela cibuľa ● 2 zemiaky ● 1 ČL nastrúhaného čerstvého zázvoru ● 150 ml kyslej smotany ● 1 ČL masla ● tekvicový olej ● maslo na opekanie ● 2 staršie krajce chleba ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej

    Tekvicu rozrežeme, vyberieme jadierka a vnútro vyčistíme. Škrabkou na zemiaky odrežeme z dužiny tekvice pár plátkov na ozdobenie. Tekvicu hokaido nemusíme šúpať. Nakrájame ju na menšie kocky a vložíme do horúceho vývaru. Pridáme očistenú a nakrájanú mrkvu, celú olúpanú cibuľu, očistené zemiaky nakrájané na kocky a varíme asi 15 minút. Zázvor pridáme asi 5 minút pred koncom varenia. Do uvarenej polievky pridáme smotanu, soľ, korenie, maslo a polievku dohladka rozmixujeme ponorným tyčovým mixérom. Na rozohriatom masle opečieme kocky nakrájaného chleba. Odložené plátky tekvicovej dužiny opečieme na oleji a dáme na papierovú utierku. Polievku podávame horúcu s chrumkavými chlebovými krutónmi, plátkami opečenej tekvice a pár kvapkami tekvicového oleja.

    Čas prípravy: 40 minút
    Čas varenia: 15 minút

    Náš tip
    Zázvor v polievke dodá jedlu príjemnú ostrosť. Pri deťoch ho však radšej vynechajte.

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Polievka so zázvorom

    Krémová tekvicová paštéta

    4 porcie

    1 tekvica hokaido ● hrsť červenej šošovice ● 1 bobkový list ● voda alebo zeleninový vývar ● 1 cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● kúsok čerstvého zázvoru ● med na ochutenie ● citrónová šťava ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej

    Rúru vyhrejeme na 200 °C. Tekvicu pozdĺžne rozkrojíme, lyžicou vydlabeme jadierka, položíme ju na plech rezom nahor, potrieme olejom, osolíme a okoreníme. Prepláchneme šošovicu pod prúdom studenej vody a do vydlabaného otvoru tekvice jej vložíme toľko, aby siahala takmer do polovice výšky otvoru. Do šošovice pridáme bobkový list a zalejeme ju vývarom alebo vodou takmer po okraj otvoru. Tekvice podložíme papierom na pečenie a dáme piecť. Raz, dva razy šošovicu počas pečenia premiešame, prípadne, ak treba, pridáme vývar alebo vodu. Na olivovom oleji osmažíme nakrájanú cibuľu, pridáme prelisovaný cesnak a nastrúhaný zázvor. Pridáme upečenú tekvicovú dužinu aj so šošovicou (bez bobkového listu) a všetko spolu chvíľu povaríme. Necháme chvíľu chladnúť. Tekvicu a šošovicu preložíme do kuchynského robota a rozmixujeme dokrémova. Ochutíme soľou, medom a citrónovou šťavou. Hotový krém dáme do zaváracích pohárov, uzatvoríme a necháme vychladnúť. Ak chceme predĺžiť životnosť paštéty, sterilizujeme ju vo vriacej vode.

    Čas prípravy: 50 minút
    Čas pečenia: 45 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Krémová tekvicová paštéta

    Koláč s čedarom a píniovými orechmi

    4 porcie

    1 chladené cesto na pizzu ● 500 g tekvice hokaido ● 1 malá červená cibuľa ● 30 g píniových orechov ● 1 PL čerstvého tymianu ● 2 PL olivového oleja ● soľ ● mleté čierne korenie ● 100 g syra čedar

    Pizzové cesto rozvaľkáme do oválneho tvaru. Vo veľkej mise zmiešame očistenú tekvicu nakrájanú na kocky, cibuľu nakrájanú na tenké plátky, píniové orechy, 1 lyžicu oleja, pol lyžičky soli a štvrť lyžičky čerstvo pomletého čierneho korenia. Zmes nanesieme na cesto a bohato posypeme strúhaným syrom. Na záver posypeme lístkami tymianu a pečieme 15 až 20 minút v rúre predhriatej na 200 °C.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas pečenia: 20 minút

    Náš tip
    Namiesto hokaida môžete použiť maslovú tekvicu, len ju pred pečením trocha predvarte.

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Koláč s čedarom a píniovými orechmi

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.