Varenie s nádychom retra: Pripravte si vynikajúce jedlá v remoske!
11. 7. 2014, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:26)

Zdroj: Archív
Dostala sa vám do rúk klasická remoska a hútate, ako by ste ju využili? Je to jednoduchšie, než by sa zdalo.
Mäso
Pred pečením mäsa v remoske je potrebné dodržať niekoľko zásad. Najprv je treba remosku rozohriať bez tuku a bez vody. Po približne 10 minútach vložíme na suché dno očistené, osolené a podľa príslušného receptu okorenené mäso. Sprudka ho opečieme zo všetkých strán a mierne podlejeme vodou alebo vývarom. Mäso by sa malo piecť, nie variť v tekutine. Počas pečenia mäso občas prelejeme výpekom a obrátime. Bravčové, teľacie či pravú sviečkovicu môžeme piecť vcelku. Hovädzie, ktoré býva tuhšie je lepšie pred tepelnou úpravou nakrájať na menšie porcie.
Hydina a divina
Biele mäso a divinu je najideálnejšie piecť naporciované. Ak máme menšie kura, dá sa upiecť aj vcelku, ale treba rátať s tým, že sa bude piecť dlhšie.
Ryby a plody mora
Sladkovodné a morské ryby môžeme pripravovať rovnakým spôsobom ako ostatné druhy mäsa. V remoske sa dajú piecť, zapekať, či pripravovať v alobale. Pred úpravou je vhodné ryby pokvapkať citrónovou šťavou, vínnym octom alebo suchým bielym vínom. Zbavia sa tak prípadnej nepríjemnej chuti.
Zelenina
Na prípravu zeleninových jedál je remoska ideálna. Dajú sa v nej dusiť, zapekať, vyprážať alebo pripravovať v alobale. Strukoviny pred tepelnou úpravou namočíme na 10 až 12 hodín do studenej vody.
Múčniky
Sladké múčniky a buchty z remosky sa vyznačujú krehkosťou, vláčnosťou a chrumkavosťou, keďže sa počas pečenia nevysúšajú ako v klasickej rúre. Pri pečení múčnikov je vhodné namiesto vymastenia tukom a vysypania múkou použiť alobal alebo v najideálnejšom prípade papier na pečenie. Ten rozprestrieme po dne a stenách remoskovej misy a cesto nalejeme na papier. Výhodou takéhoto spôsobu pečenia je vyberanie múčnika z misy. Po upečení treba počítať s tým, že v strede sa koláč pečie pomalšie ako na okrajoch. V prípade, že sú už okraje hotové, ale stred by ešte chvíľu pečenia zniesol, remosku stačí vypnúť, nechať pôsobiť zvyškové teplo a po chvíli ešte na pár minút zapnúť. Vďaka tomu nebudú okraje tmavšie ako stred koláča. Nerovnomernému pečeniu sa dá zabrániť aj tak, že na cesto položíme kruh z papiera na pečenie s otvorom uprostred. Koláč sa v strede prepečie a na okrajoch nespáli.
Pečenie
Tak ako bežnú rúru aj remosku musíme pred pečením rozohriať. Počas pečenia ju otvárame pokiaľ možno čo najmenej, aby neunikla vlhkosť a jedlo sa nevysušovalo. Pokiaľ musíme remosku otvoriť, horné veko kladieme ohrevnou časťou smerom nahor. Remoska sa dá využiť aj ako klasická trúba, do ktorej vkladáme pripravované jedlo v inej nádobe. Napríklad pri príprave bábovky používame malú bábovkovú formu, alebo pri ohrievaní jedla misku.
Pozor na povrch
Modernejšie remosky majú kovovú misu potiahnutú teflónom. Preto pri miešaní a naberaní používame výhradne drevené varešky alebo lyžice. Na teflóne sa tiež neodporúča pripravený pokrm krájať, keďže by sa povrch mohol poškodiť. Nie je to tak dávno, čo na trhu bolo dostať iba remosky, ktorých spodný diel bol vyrobený výhradne z hliníka. Keďže ide o zdraviu neškodný materiál, obavy nie sú namieste. Jediné, na čo treba dať pozor, je príprava kyslých jedál. Tie z hliníkom nepriaznivo reagujú.
Starostlivosť o remosku
Po varení či pečení vypojíme remosku z prúdu a necháme úplne vychladnúť. Na umývanie stačia obyčajné saponáty. Teflónový povrch nikdy neumývame drôtenkou alebo pieskovým prostriedkom na umývanie. Ak je misa veľmi znečistená, necháme ju odmočiť. Veko umývame iba vlhkou handričkou, nikdy ho neponárame do vody.
Vedeli ste, že...
prvá sériová výroba remosky začala v roku 1957?