Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Variť sa dá aj bez soli a rozprávkovo chutne! TOP jedlá, pri ktorých si zmenu ani nevšimnete

Kuskus s granátovým jablkom, pistáciami a hráškom

Zdroj: archív

Reklama
Ivana Adamcová

Ivana Adamcová

vedúca tímu týždenníka Nový Čas pre ženy

Variť sa dá aj bez soli. A ešte ako chutne. Rozprávkovo! Za takú večeru sa vám poďakuje srdce, cievy aj obličky. A takto si zvyknete aj na prirodzenú chuť potravín.

Kuskus s granátovým jablkom, pistáciami a hráškom

● 2 a 1/2 šálky celozrnného kuskusa
● 4 šálky vody
● 1/2 šálky hrášku (mrazeného alebo čerstvého)
● 1 malá cibuľa
● 1/2 granátového jablka
● za hrsť pistácií
● za hrsť nasekanej petržlenovej vňate
● za hrsť nasekanej mäty
● 5 lyžíc olivového oleja
● šťava z 1 citróna
● 1-2 lyžičky hnedého cukru
● 2 bobuľky čierneho korenia
● 3 bobuľky nového korenia
● 1 bobkový list

Kuskus nasypeme do väčšej misy. Do zatváracieho sitka na koreniny dáme čierne, nové korenie, bobkový list, vhodíme ku kuskusu, zalejeme horúcou vodou a dobre premiešame, aby sa chuť korenín uvoľnila do vody. Misu zakryjeme a necháme 10 minút odpočívať. Zatiaľ si pripravíme zálievku zmiešaním olivového oleja, citrónovej šťavy a cukru. Cibuľku nakrájame na tenké mesiačiky a opražíme dozlatista. Odokryjeme kuskus, vyberieme sitko s korením a vidličkou jemne nadľahčíme. Pridáme doň cibuľku, hrášok, petržlenovú vňať, mätu, semiačka z granátového jablka, zalejeme zálievkou, premiešame a podávame posypané nasekanými pistáciami.

Náš tip
Granátové jablko prospieva najmä srdcu a cievam. Má extrémne vysoký obsah antioxidantov.

Zdroj: archív

Kuskus s granátovým jablkom, pistáciami a hráškom Papriky plnené quinoou a lososom

Papriky plnené quinoou a lososom

● 1 šálka quinoy
● 3 červené papriky
● 2 jarné cibuľky nakrájané na kolieska
● za hrsť píniových orieškov
● 2 lyžice olivového oleja
● 1 lyžička sušeného cesnaku
● šťava z 1/2 citróna
● 1 lyžica paradajkovej redukcie
● 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
● 2 lyžice nasekaného kôpru
● 2 filety z lososa

Quinou niekoľkokrát prepláchneme v horúcej vode, aby stratila prípadnú horkosť. Varíme ju 15 minút vo vode s petržlenovými stonkami. Zbytočnú vodu zlejeme. Na panvici orestujeme filety z lososa potreté olejom a posypané čiernym korením. Odložíme ich nabok. Z olivového oleja, citrónovej šťavy, paradajkovej redukcie a zo sušeného cesnaku pripravíme zálievku. Lososa rozdrobíme do quinoy, pridáme nasekanú cibuľku, píniové oriešky, petržlenovú vňať, kôpor a zalejeme zálievkou. Zmesou naplníme papriky zbavené semiačok. Pečieme pri 180 °C asi 20 minút. Podávame teplé.

Náš tip
Quinoa je bohatá na bielkoviny, preto vás zasýti na poriadne dlho. Vďaka minimálnemu obsahu sacharidov je na večeru lepšia ako cestoviny.

Soľ je nad zlato, ale...

Možno viete, že kuchynskú soľ tvorí atóm sodíka a atóm chlóru. Sodík má v organizme nezastupiteľnú funkciu, ale iba v rozumnom množstve, čo je 6 g za deň – to je jedna lyžička soli. Draslík plní významnú úlohu prenosu vzruchov vo svaloch i v nervoch a pri látkovej premene spôsobuje zadržiavanie tekutín vnútri buniek, čím prospieva k ich hydratácii. Soľ je teda dôležitá, no mnohí si nedokážeme ustrážiť množstvo… Až 90 % ľudí konzumuje viac soli, ako je odporúčané množstvo. Treba si uvedomiť, že soľ je obsiahnutá vo väčšine potravín, ktoré jeme, preto by sme soliť už vôbec nemali.

Ako sa jej vyhnúť
● Nikdy nepridávajte soľ počas varenia, ale až po uvarení. Ak solíte počas varenia, soľ sa vstrebe do potravy (zeleniny, strukovín, cestovín, ryže, pohánky, zemiakov a podobne) a potom musíte jedlo posoliť aj na tanieri, aby ste uspokojili chuťové poháriky. Takto spotrebujete asi o polovicu viac soli.
● Časť soli nahradia bylinky: oregano, majoránka, bazalka a podobne.
● Nahraďte slané pečivo, krekry a oriešky napríklad nesolenými pukancami, nesolenými orechmi a podobne.
● Obmedzte spotrebu nakladanej a konzervovanej zeleniny, najmä ak ste si ju nepripravili doma s minimom soli.
● Vyhýbajte sa spracovaným mäsám, údeninám, rybacím konzervám. Syry a bryndza tiež často obsahujú viac soli, aby sa ich spotreba predĺžila.

Cuketové lazane s kozím syrom

● 2-3 stredne veľké cukety
● 2 lyžice olivového oleja
● 150 g mletého hovädzieho mäsa
● 50 g kuracích pečienok
● 1 stredná cibuľa
● 2 strúčiky cesnaku
● 2 mrkvy nakrájané na drobné kocky
● 1/2 zeleru nakrájaného na drobné kocky
● 400 g paradajkovej pasaty
● 1/2 lyžičky čierneho korenia
● 1 lyžička sušeného oregana
● čerstvé oregano
● 250 g kozieho syra
● 3 lyžice jogurtu
● bazalka na ozdobu

Cibuľu nakrájanú nadrobno opražíme na olivovom oleji dozlatista, pridáme mleté mäso, pečienky a restujeme, kým mäso nezmení farbu. Potom pridáme cesnak, mrkvu, zeler. Orestujeme, zalejeme paradajkovou pasatou, pridáme čierne korenie, sušené oregano, premiešame, prikryjeme a dusíme do zmäknutia asi 30 minút. Zatiaľ si cuketu pokrájame na tenučké plátky. Na dno zapekacej misy poukladáme prvú vrstvu cuketových plátkov, na to zmes, pridáme pol lyžičky čerstvého oregana a rozdrobíme tretinu kozieho syra. Zopakujeme, pričom skončíme cuketou. Pečieme 15 minút pri 180 °C, potom potrieme jogurtom, v ktorom sme rozmiešali poslednú tretinu kozieho syra, a dopekáme 10 minút. Môžeme podávať s nasekanou bazalkou.

Náš tip
Cuketu výborne nakrájate na tenké pásiky škrabkou na zemiaky.

Zdroj: archív

Cuketové lazane s kozím syrom Citrónové chrumkavé stehná na šampiónoch

Citrónové chrumkavé stehná na šampiňónoch

● 6 kuracích stehien
● kôra a šťava z 1 citróna
● 1 lyžička oregana
● 1/2 lyžičky čierneho mletého korenia
● 2 strúčiky cesnaku
● 1 malá červená cibuľa
● 3-4 lyžice olivového oleja
● 3-4 lyžice medu
NA prílohu
● 2 lyžice olivového oleja
● 500 g šampiňónov
● 2 strúčiky cesnaku
● 1 balenie baby špenátu (80 g)
● za hrsť nasekanej petržlenovej vňate
● štipka mletého čierneho korenia
● šťava z 1 citróna

Stehná a všetky ostatné ingrediencie dáme do keramickej misy, premiešame a dáme do chladničky na 5 až 6 hodín. Potom kura poukladáme na plech aj s cibuľkou a cesnakom z marinády a pečieme 35 minút pri 200 °C. Zatiaľ si očistíme a nakrájame na štvrtiny šampiňóny a hodíme ich na panvicu na rozpálený olej. Orestujeme ich, pridáme cesnak nasekaný nadrobno, opäť trochu orestujeme a nakoniec pridáme špenát, ktorý tam necháme už len zvädnúť. Dochutíme mletým čiernym korením, petržlenovou vňaťou a zopár kvapkami citrónovej šťavy. Servírujeme s chrumkavým kuriatkom.

Náš tip
Šampiňóny obsahujú látky podporujúce rast vlasov a nechtov, špenát prospieva kostiam. Cesnak je v chrípkovom období najlepšie dochucovadlo.

Celebrity, ktoré nejedia soľ

Sofía Vergara (48)
Nezbavuje sa svojich obľúbených jedál, ale pred veľkou udalosťou sa úplne vyhýba soli. „Snažím sa nejesť slané veci, pretože som na ne veľmi citlivá a mám z nich podráždené aj oči,“ vyjadrila sa pre časopis Self. Sodík spôsobuje, že telo zadržiava vodu, takže to tiež neprospieva jej telu.

Thalía (48)
Mexická herečka, známa zo seriálu Rosalinda, tiež radšej uprednostňuje jedlá, ktoré sú jednoduché a majú prirodzenú chuť. To znamená, že si ich nedochucuje soľou. Dopraje si bohaté raňajky, ale na večeru si dá iba ovsené vločky. Na druhej strane si dopraje čokoládu. „Čokoláda jej pomohla, pretože sérotonín pomáha znižovať hlad a dokonca pomáha spaľovať tuk v páse, čím Thalía získava štíhly pás,“ odhalil jej bratranec a odborník na výživu Xavier Orizaga Sodi.

Gisele Bündchen (40)
Brazílska supermodelka sa s partnerom Tomom Bradym stravujú veľmi zdravo a nesolia. Tvrdia, že ich strava sa skladá z 80 % zeleniny a 20 % chudého proteínu. Veľa odšťavujú a držia sa organických potravín.

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Ivana Adamcová

vedúca tímu týždenníka Nový Čas pre ženy
Na veci sa snažím pozerať vždy z tej lepšej strany, čo sa odráža aj v mojich článkoch. Preto príbehy plné ľudskosti, inšpiratívne ženy a veci medzi nebom a zemou, sú moja parketa. Vyspovedala som množstvo žien a mužov v Rozhovoroch nielen pre ženy naživo na našom Instagrame @novycasprezeny, ktoré si stále môžete pozrieť. Napísala som jednu knihu Vyvolený a Eva a pracujem na ďalšej. Rada posúvam veci dopredu, preto všetko nové vítam s otvorenou náručou.