Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Varte ako pravé Francúzky: S TÝMITO receptami trúfnete aj tú najšikovnejšiu svorku! Mňaam

Letoviská na francúzskej Riviére boli vyhľadávanou destináciou aristokratov a umelcov.

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

V letnom seriáli vám predstavujeme vychytené jedlá z vašich najobľúbenejších dovolenkových destinácií. Tentoraz sme sa zblízka pozreli na gastronómiu kolísky všetkých labužníkov – krajinu galského kohúta.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    RECEPT: Rajčinový džem je TOPKA proti rakovine. Už ste ho skúsili?
    Zdroj: @thefullhelping

    Parížska cibuľová polievka

    Aj keby mnohí možno namietali, že cibuľačka nie je výlučne francúzsky „vynález“, tá parížska patrí medzi najznámejšie na svete. Vedeli ste, že ju Francúzi tradične jedia presne o piatej ráno na Nový rok?

    4 porcie

    1 kg cibule ● 5 PL oleja ● 2 PL hladkej múky ● soľ ● mleté čierne korenie● 2 ČL cukru ● 315 ml bieleho vína ● 1 l silného zeleninového vývaru● 50 g masla ● 5 plátkov bagety ● 8 PL strúhaného tvrdého syra (gruyère) ● 1/4 ČL sladkej mletej papriky

    Cibule ošúpeme a nakrájame na jemné kolieska. V hrnci rozpálime olej a cibuľu na ňom opečieme dosklovita. Posypeme múkou, cukrom, osolíme a okoreníme. Dôkladne premiešame a postupne zalievame najprv vínom, potom aj vývarom. Varíme pod odchýlenou pokrievkou asi 15 minút. Medzitým rozpálime na panvici maslo a opečieme na ňom bagety nachrumkavo. Hotovú polievku nalejeme do misiek, na hladinu položíme bagety, posypeme syrom a dáme krátko zapiecť pod gril. Ihneď podávame.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas varenia: 25 minút

    Zdroj: shutterstock

    Parížska cibuľová polievka

    Tarte au citron

    K najobľúbenejším francúzskym dezertom patrí okrem známeho obráteného jablkového koláča tento osviežujúci tart.

    Zdroj: shutterstock

    V útulných parížskych kaviarňach dokážete pri jednej malej káve sedieť hodiny.

    6 kúskov

    NA CESTO: 100 g masla ● 1 žĺtok ● 50 g práškového cukru ● soľ ● strúhaná kôra z 1 citróna ● 180 g hladkej múky

    NA PLNKU: 3 citróny ● 4 vajcia ● 125 g masla ● 210 g krupicového cukru ● soľ

    Na cesto dáme do misy maslo, cukor, žĺtok, štipku soli, citrónovú kôru a múku a vymiesime hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a dáme na hodinu do chladničky stuhnúť. Tartovú formu s priemerom 24 cm vytrieme tenkou vrstvou masla. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na kruh s priemerom väčším, ako má pripravená forma, a prenesieme ho do formy. Prevísajúce okraje odrežeme. Na dno položíme papier na pečenie a zaťažíme strukovinou. Pečieme pri teplote 210 °C asi 15 minút. Potom papier a strukoviny odstránime a dopekáme ešte 10 minút dozlatista. Na krém nastrúhame kôru z citróna a zo zvyšku vytlačíme šťavu. V hrnci rozpustíme maslo a pridáme 150 g cukru. Oddelíme od seba žĺtky a bielky a tie dáme do chladničky. Žĺtky, citrónovú kôru a šťavu zamiešame do masla a za stáleho miešania ohrievame (nevaríme!) asi 8 minút, kým krém nezhustne. Dáme vychladnúť.

    Vychladené bielky so štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh, pričom zašľaháme aj zvyšný cukor. Na upečený korpus nanesieme krém a ozdobíme snehom z bielkov. Dáme piecť ešte na 10 až 15 minút pri teplote 210 °C, kým sneh zľahka nezhnedne. Necháme vychladnúť a potom nakrájame.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas chladenia: 1 hodina
    Čas pečenia: 40 minút

    Zdroj: shutterstock

    Tarte au citron

    Nákupný zoznam

    Čo si doniesť z Francúzska:

    ✔ macaron (u nás známe ako makrónky)

    ✔ syry (napríklad brie de Meaux, bleu d'Auvergne, camembert)

    ✔ fleur de sel (soľný kvet– ručne zbieraná soľ)

    ✔ pâté de foie – paštéta z husacej pečene

    ✔ víno

    Boeuf bourguignon – dusené hovädzie

    Už ako názov prezrádza, táto mäsová delikatesa pochádza z Burgundska, ktoré je známe predovšetkým kravami plemena charolais a úžasným vínom. A presne totosú hlavné prísady tohto jedla.

    Zdroj: shutterstock

    Krytý trh v Dijone ponúka tie najlepšie špeciality regiónu.

    8 porcií

    1,5 kg hovädzieho mäsa ● 300 g menších šalotiek ● 400 g prerastenej slaniny ● 4 strúčiky cesnaku ● 2 PL masti ● soľ, mleté čierne korenie ● 2 PL hladkej múky ● 8 PL koňaku ● 750 ml silného červeného vína ● 4 vetvičky rozmarínu ● 1 zväzok oregana ● 500 g šampiňónov ● 4 bobkové listy

    Mäso nakrájame na väčšie kúsky a osušíme papierovou utierkou. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame nahrubo. Slaninu nakrájame na kocky a pražíme vo veľkom hrnci, kým sa z nej nevyškvarí tuk. Slaninu vyberieme. Do výpeku pridáme masť a mäso sprudka opečieme. Osolíme, okoreníme, pridáme slaninu, cibuľky a cesnak a 5 minút opekáme. Posypeme múkou a ešte opekáme dohneda. Zalejeme vínom a koňakom. Pridáme oregano, rozmarín aj bobkový list. Prikryjeme pokrievkou a dusíme aspoň 2 hodiny. Po 45 minútach prilejeme asi 750 ml vody. Mrkvu ošúpeme a nakrájame na kolieska. Huby očistíme a podľa potreby nakrájame. Pridáme k mäsu a dusíme ešte 30 minút. Dochutíme a podávame so zemiakovou kašou.

    Čas prípravy: 35 minút
    Čas varenia: 2 a pol hodiny

    Zdroj: shutterstock

    Boeuf bourguignon – dusené hovädzie

     

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.