Parížska cibuľová polievka

Aj keby mnohí možno namietali, že cibuľačka nie je výlučne francúzsky „vynález“, tá parížska patrí medzi najznámejšie na svete. Vedeli ste, že ju Francúzi tradične jedia presne o piatej ráno na Nový rok?

4 porcie

1 kg cibule ● 5 PL oleja ● 2 PL hladkej múky ● soľ ● mleté čierne korenie● 2 ČL cukru ● 315 ml bieleho vína ● 1 l silného zeleninového vývaru● 50 g masla ● 5 plátkov bagety ● 8 PL strúhaného tvrdého syra (gruyère) ● 1/4 ČL sladkej mletej papriky

Cibule ošúpeme a nakrájame na jemné kolieska. V hrnci rozpálime olej a cibuľu na ňom opečieme dosklovita. Posypeme múkou, cukrom, osolíme a okoreníme. Dôkladne premiešame a postupne zalievame najprv vínom, potom aj vývarom. Varíme pod odchýlenou pokrievkou asi 15 minút. Medzitým rozpálime na panvici maslo a opečieme na ňom bagety nachrumkavo. Hotovú polievku nalejeme do misiek, na hladinu položíme bagety, posypeme syrom a dáme krátko zapiecť pod gril. Ihneď podávame.

Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 25 minút

Parížska cibuľová polievka
Zdroj: shutterstock