Tarte au citron

K najobľúbenejším francúzskym dezertom patrí okrem známeho obráteného jablkového koláča tento osviežujúci tart.

V útulných parížskych kaviarňach dokážete pri jednej malej káve sedieť hodiny.
Zdroj: shutterstock

6 kúskov

NA CESTO: 100 g masla ● 1 žĺtok ● 50 g práškového cukru ● soľ ● strúhaná kôra z 1 citróna ● 180 g hladkej múky

NA PLNKU: 3 citróny ● 4 vajcia ● 125 g masla ● 210 g krupicového cukru ● soľ

Na cesto dáme do misy maslo, cukor, žĺtok, štipku soli, citrónovú kôru a múku a vymiesime hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a dáme na hodinu do chladničky stuhnúť. Tartovú formu s priemerom 24 cm vytrieme tenkou vrstvou masla. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na kruh s priemerom väčším, ako má pripravená forma, a prenesieme ho do formy. Prevísajúce okraje odrežeme. Na dno položíme papier na pečenie a zaťažíme strukovinou. Pečieme pri teplote 210 °C asi 15 minút. Potom papier a strukoviny odstránime a dopekáme ešte 10 minút dozlatista. Na krém nastrúhame kôru z citróna a zo zvyšku vytlačíme šťavu. V hrnci rozpustíme maslo a pridáme 150 g cukru. Oddelíme od seba žĺtky a bielky a tie dáme do chladničky. Žĺtky, citrónovú kôru a šťavu zamiešame do masla a za stáleho miešania ohrievame (nevaríme!) asi 8 minút, kým krém nezhustne. Dáme vychladnúť.

Vychladené bielky so štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh, pričom zašľaháme aj zvyšný cukor. Na upečený korpus nanesieme krém a ozdobíme snehom z bielkov. Dáme piecť ešte na 10 až 15 minút pri teplote 210 °C, kým sneh zľahka nezhnedne. Necháme vychladnúť a potom nakrájame.

Čas prípravy: 25 minút
Čas chladenia: 1 hodina
Čas pečenia: 40 minút

Tarte au citron
Zdroj: shutterstock