Reklama

Varte v novom roku INAK: TIETO recepty od známych foodblogeriek si ZAMILUJETE!

Vegánska čokoládová pena z avokáda

Zdroj: archív blogeriek

Reklama
Soňa Andrisíková

Soňa Andrisíková

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Kuchyňa je ich druhý domov. Tvoria nové recepty a spájajú netradičné kombinácie. Dajte aj vy na rady slovenských blogeriek a skúste niečo nové.

Chuť od Naty

Zdroj: archív blogeriek

Naty Žúreková Štefková

Naty Žureková Štefková 

Ražný kváskový chlieb

Ingrediencie na štartér 1 ks:
● 150 g ražnej celozrnnej múky na kváskovanie
● 200 g vlažnej vody
● 1 PL materského (ražného) kváska

Postup:
Príprava štartéra:
Suroviny spolu premiešame v miske lyžicou, prekryjeme nepriedušným materiálom (potravinárska fólia, vrecko, väčšia misa) a necháme kvasiť 9 až 12 hodín pri izbovej teplote alebo kým sa nezdvojnásobí objem. Keď po povrchu jemne prejdeme lyžicou, vidíme nádhernú pavučinu.

Následne pridáme:
● 300 g ražnej celozrnnej múky na kváskovanie
● 230 g vlažnej vody
● 1,5 až 2 ČL soli

Postup:
V druhej mise zmiešame múku so soľou. Poriadne zmes premiešame metličkou. Do správne vykvaseného štartéra pridáme vodu a metličkou rozmiešame. Následne zasypeme múkou a lyžicou poriadne premiešame tak, aby každé zrnko múky prišlo do kontaktu s vodou a so štartérom. Ale pozor, cesto nemiesime, len miešame! Trvá to naozaj len chvíľku a cesto je zmiešané. Je to rýchle a jednoduché. Následne misu s cestom prekryjeme nepriedušným materiálom a necháme oddychovať 1 a pol hodiny. Nádobu na biskupský chlieb vymastíme maslom alebo masťou. Olej nefunguje, často sa cesto na misu prilepí. Cesto pomocou lyžice premiestnime do pripravenej nádoby, povrch uhladíme lyžicou a zasypeme 1 až 2 polievkovými lyžicami celozrnnej ražnej múky tak, aby bolo cesto múkou úplne pokryté. Netreba ho prekrývať nepriedušným materiálom. Necháme finálne vykvasiť, trvá to asi 1 a pol hodiny.

Keď vidíme, že sa cesto dvíha do výšky a múka na povrchu cesta praská, keď cesto rastie, rozohrejeme rúru na 250 °C pri hornom a dolnom ohreve. Na dno rúry už na začiatku nahrievania uložíme plech alebo inú nádobu na zaparovanie (plechový hrnček, smaltovaný malý hrniec). Keď je rúra vyhriata, vykvasený ražný chlieb prenesieme v nádobe do rúry a do spodnej nádoby vylejeme asi 2 dl teplej vody. Dvierka rúry rýchlo zatvoríme a teplotu hneď stiahneme na 220 °C. Pečieme 25 minút.

Následne stiahneme teplotu na 200 °C a pečieme ešte 35 minút. Ražný chlieb vyberieme z rúry, vyklopíme ho z nádoby, a ak sú steny chleba ešte mäkké (to závisí od materiálu, z ktorého je forma vyrobená), vrátime ešte do rúry na mriežku na 10 až 15 minút. Ražný chlieb sa pečie oveľa dlhšie, potrebuje viac času na vytvorenie správnej striedky a správne prepečenie. Upečený chlieb je na celom povrchu pevný. Necháme ho úplne vychladnúť na mriežke, inak hrozí, že striedka bude vlhká a mazľavá (ak by sa to stalo, nevadí, aj tak bude jedlý).

Čas prípravy: 12 až 15 hodín
Čas pečenia: 70 až 75 minút

Zdroj: archív blogeriek

Ražný kváskový chlieb

Veggie´s way

Petra Sabolová 

Domáca cviklová nátierka

Ingrediencie:
● 1 veľká uvarená cvikla
● 25 g vlašských orechov
● 1/2 ČL olivového biooleja
● 1 ČL agávového sirupu
● 1 struk cesnaku
● 1 až 2 ČL citrónovej šťavy
● morská soľ

 Postup:
Cviklu varíme, kým nezmäkne, ošúpeme, nakrájame na malé kocky a vložíme do mixéra. Pridáme vlašské orechy, struk cesnaku, olivový olej, citrónovú šťavu, agávový sirup, štipku soli a rozmixujeme na hladkú kašu. Nátierku ochutnáme, ak treba, dochutíme ju citrónovou šťavou alebo soľou. Podávame ju s celozrnným pečivom s avokádom, granátovým jablkom, so žeruchou alebo s inou obľúbenou zeleninou. Skladujeme v sklenej dóze v chladničke maximálne 3 dni. 

Čas prípravy: 30 minút

Zdroj: archív blogeriek

Domáca cviklová nátierka

Vegan lady

Zuzana Rainet

Vegánska čokoládová pena z avokáda

Ingrediencie: (H = 250 ml hrnček)
● 2 zrelé avokáda
● 1/2 H (125 ml) roztopenej horkej čokolády
● 1/4 H (60 ml) agávového/javorového/ryžového sirupu
● 1/4 H (60 ml) vody
● 1 PL kakaa
● 1/2 ČL vanilkového extraktu
● štipka soli (nemusí byť)
● drobné ovocie

Postup:
Roztopíme čokoládu vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke. Necháme mierne vychladnúť. Vydlabeme dužinu z avokáda a dáme ju rozmixovať do robota so všetkými prísadami vrátane roztopenej čokolády. Ak je pena príliš hustá, prilejeme trošku vody a stierkou zotrieme steny robota. Ak je málo sladká, pridáme viac sladkého sirupu. Vymixujeme na hladký krém. Pomocou zdobiacich vreciek naplníme poháriky penou a ozdobíme ju drobným ovocím. Čokoládová pena sa môže podávať hneď alebo po vychladení. V chladničke vydrží 3 dni.

Zdroj: archív blogeriek

Vegánska čokoládová pena z avokáda

Lenivá kuchádrka

Zdroj: archív blogeriek

Veronika Čopíková

Veronika Čopíková 

Zapekaný karfiol s paradajkovou salsou

Ingrediencie na 2 porcie:
● 1 karfiol
● panenský olivový olej
● soľ
Dip:
● 75 g kyslej smotany
● 75 g majonézy s medom a horčicou (môžete nahradiť klasickou majonézou a pridať trochu hrubozrnnej horčice a medu)
● hrsť čerstvého kôpru
Paradajková salsa:
● 10 cherry paradajok
● 1/2 červenej cibule
● hrsť kapár naložených v soli (môžete vynechať)

Zdroj: archív blogeriek

Lenivá kuchárka

Postup:
Karfiol rozoberieme na menšie ružičky, ktoré dobre umyjeme pod prúdom studenej vody. Ružičky karfiolu necháme trochu odkvapkať a následne rozprestrieme na plech alebo do zapekacej misky. Pokvapkáme olivovým olejom, jemne osolíme a premiešame. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme 35 až 45 minút, až kým karfiol nie je zvnútra mäkký. Medzitým si pripravíme dip, do ktorého budeme namáčať ešte teplý zapekaný karfiol. Do menšej misky dáme kyslú smotanu, pridáme majonézu. (Použila som majonézu s medom a horčicou, ktorá dodá dipu zaujímavú a výbornú chuť. Ak ju však nemáte, pokojne pridajte trochu hrubozrnnej horčice a med, dá sa s tým pekne pohrať, alebo použite klasickú majonézu.) Dobre premiešame. Na záver do dipu primiešame čerstvý kôpor nakrájaný nahrubo. Zapekaný karfiol môžete podávať s dipom, ak by ste ho však chceli povýšiť na vyšší level a zužitkovať domáce paradajky, ktoré ste si vypestovali či kúpili na trhu, vyskúšajte si k nemu pripraviť paradajkovú salsu. Najlepšie sú na salsu cherry paradajky, ktoré nakrájame na kocky. Následne pridáme cibuľu nakrájanú nadrobno a hrsť kapár, ktoré premyjeme pod studenou vodou, aby sme ich zbavili soli (ak ste kúpili kapary naložené v soli). Kapary sú dosť výrazné, takže ich použite len za hrsť, nie viac. Dobre premiešajte, pridajte trochu nasekaného kôpru, a ak treba, okoreňte. Letná večera zo zopár ingrediencií je hotová!

Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 35 až 45 minút

Zdroj: archív blogeriek

Zapekaný karfiol s paradajkovou salsou

Autor článku

Soňa Andrisíková

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Ako študentka som sa vždy tešila na nové vydanie Nového Času pre ženy a jeho pestrý obsah. Dnes mám to šťastie, že ho spolu s mojimi kolegyňami tvorím pre vás aj ja a veľmi ma to baví. Rada prinášam v jednotlivých rubrikách nové informácie, zaujímavé postrehy, i moje vlastné myšlienky. Okrem domácnosti, vzťahov, zdravia, ezoteriky či hlavnej témy, píšem aj skutočné príbehy, ktoré sa stali mojou srdcovkou. Keď som začala spracovávať príbehy, ktoré vytvoril sám život, prišla tá najväčšia radosť z práce v časopise. Rada dostávam do povedomia osudy žien, ktoré nemajú v živote na ružiach ustlané a napriek tomu sa nevzdali. Rovnako obľubujem také, v ktorých sa ženy inšpirujú navzájom. Vďaka nim i ja sama napredujem.