Už vás nebaví variť stále to isté? Skúste TIETO gurmánske dobroty so zázvorom, váš muž neodolá!
1. 2. 2023, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:13)

Zdroj: gettyimages
Tento nenápadný koreň má v sebe poriadnu silu. A to sa týka aj chuti, aj zdravia. Vynikajúco povzbudí trávenie, čo teraz po sviatkoch všetky potrebujeme. Uvarte si s nami tieto lahodné jedlá!
Zdroj: shutterstock
Zdroj: gettyimages
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: NČpŽ
Pomarančovo-mrkvová polievka so zázvorom
6 porcií
1 kg mrkvy ● 80 g čerstvého zázvoru ● 1 veľká cibuľa ● 3 červené papričky čili ● 2 PL oleja ● 400 ml pomarančovej šťavy ● 750 ml zeleninového vývaru ● 1 zväzok koriandra (alebo klíčky) ● 200 g smotany na šľahanie ● soľ ● mleté čierne korenie
Mrkvu umyjeme, očistíme a nakrájame na kúsky. Zázvor ošúpeme a nasekáme nadrobno. Cibuľu ošúpeme a nasekáme. Papričky čili opláchneme a pozdĺžne rozpolíme, vyškrabeme jadierka a dužinu nasekáme. Vo veľkom hrnci rozhorúčime olej, pridáme zázvor a cibuľu a krátko opekáme. Zamiešame mrkvu a polovicu papričiek čili a krátko spolu opekáme. Zalejeme vývarom a pomarančovou šťavou a privedieme do varu. Prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni varíme asi 30 minút. Koriander opláchneme a nasekáme. Zmiešame so zvyšným čili. Smotanu vyšľaháme do polotuha. Uvarenú polievku rozmixujeme, podľa potreby pridáme trocha vody a dochutíme soľou a korením. Podávame zjemnené smotanou a posypané koriandrom alebo klíčkami.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 35 minút
Zdroj: shutterstock
Pomarančovo-mrkvová polievka so zázvorom
Fašírky s pistáciami a so zázvorom
4 porcie
30 g pistácií ● 4 vetvičky mäty ● 30 g čerstvého zázvoru ● 1 cibuľa ● 400 g miešaného mletého mäsa ● 1 vajce ● 4 PL strúhanky ● 4 PL mlieka ● soľ ● mleté čierne korenie ● 2 PL slnečnicového oleja
Pistácie nasekáme. Mätu opláchneme, vytrasieme z nej vodu a lístky nasekáme. Zázvor ošúpeme a nakrájame na veľmi tenké pásiky. Môžeme aj nasekať. Cibuľu ošúpeme a nakrájame najemno. V mise zmiešame mleté mäso, vajce, cibuľu, strúhanku, mlieko, pistácie, zázvor a mätu. Dochutíme soľou a korením a vyformujeme fašírky. Na panvici rozhorúčime olej a fašírky na ňom opekáme z oboch strán asi 10 minút. Podávame so šalátom.
Čas prípravy: 15 minút
Čas opekania: 10 minút
Náš tip
Fašírky môžete pripraviť aj z mletého morčacieho mäsa. Budú diétnejšie.
Zdroj: gettyimages
Fašírky s pistáciami a so zázvorom
Šalát s figami a so syrom s modrou plesňou
4 porcie
25 g naloženého zázvoru ● 2 PL octu ● 3 PL slnečnicového oleja ● soľ ● mleté čierne korenie ● 8 polovíc vlašských orechov ● 4 čerstvé figy ● 1 až 2 ČL masla ● 1 PL medu ● 150 g šalátu (rukoly) ● 100 g syra s modrou plesňou
Zázvor nasekáme najemno. V miske zmiešame zázvor s octom, zašľaháme olej a dochutíme soľou a korením. Orechy krátko opečieme na suchej panvici, vyberieme a nasekáme nahrubo. Figy umyjeme, osušíme a nakrájame na štvrtinky. Na panvici rozhorúčime maslo a figy na ňom z oboch strán krátko opečieme. Vyberieme. Do panvice pridáme med a necháme skaramelizovať. Prilejeme pripravenú zálievku a varíme spolu 2 až 3 minúty. Šalát opláchneme, osušíme a spolu s figami naservírujeme na taniere. Posypeme rozmrveným syrom, figami a orechmi. Pokvapkáme ešte teplou zálievkou.
Čas prípravy: 20 minút
Náš tip
K šalátu sa skvelo hodí hrianka potretá cesnakovým maslom.
Zdroj: gettyimages
Šalát s figami a so syrom s modrou plesňou
Palacinky so zázvorovými hruškami
4 porcie
225 ml mlieka ● 125 g hladkej múky ● 2 PL + 100 g krupicového cukru ● štipka soli ● 2 vajcia ● 30 g naloženého zázvoru v sirupe ● 3 hrušky ● 2 PL masla
V mise vymiešame mlieko, múku, 2 PL cukru a štipku soli dohladka. Vmiešame vajcia a necháme 15 minút odležať. Zázvor nasekáme najemno a spolu so 100 g cukru a 100 ml vody varíme asi 3 minúty. Hrušky ošúpeme, rozštvrtíme a vyberieme jadrovníky. Dužinu nakrájame na tenké plátky a pridáme do sirupu. Krátko podusíme a necháme odležať. Na horúcej panvici vytretej maslom opekáme palacinky z oboch strán, Vyberieme, naplníme hruškami a polejeme zvyšným sirupom.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 15 minút
Zdroj: shutterstock
Palacinky so zázvorovými hruškami
Kura so zázvorovou omáčkou
4 porcie
20 g čerstvého zázvoru ● 1 strúčik cesnaku ● 1 červená paprička čili ● 1 PL hnedého cukru ● 4 PL sójovej omáčky ● šťava z 1 limetky ● mleté čierne korenie ● soľ ● 2 ČL oleja ● 200 g ryže ● 4 kuracie prsia
Na marinádu očistíme zázvor a cesnak a nasekáme nadrobno. Papričku čili očistíme, rozpolíme, vyškrabeme jadierka a nasekáme. V miske premiešame zázvor, cesnak, čili, cukor, sójovú omáčku, limetkovú šťavu, čierne korenie a 1 ČL oleja. Ryžu uvaríme podľa návodu na obale v osolenej vode. Mäso očistíme, opláchneme a osušíme papierovou utierkou. Potrieme marinádou. Na panvici rozhorúčime 1 ČL oleja a mäsko na nej z oboch strán opekáme 4 až 5 minút. Nakrájame na plátky a podávame s ryžou a so zvyšnou marinádou.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 20 minút
Náš tip
Podávajte s ryžovými rezancami, ktoré spolu s marinádou opečiete na troche oleja.
Zdroj: gettyimages
Kura so zázvorovou omáčkou