Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Už vás nebaví variť stále to isté? Skúste TIETO gurmánske dobroty so zázvorom, váš muž neodolá!

Fašírky s pistáciami a so zázvorom

Zdroj: gettyimages

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Tento nenápadný koreň má v sebe poriadnu silu. A to sa týka aj chuti, aj zdravia. Vynikajúco povzbudí trávenie, čo teraz po sviatkoch všetky potrebujeme. Uvarte si s nami tieto lahodné jedlá!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Vyskúšajte túto slanú štrúdľu z domáceho ťahaného cesta: Je TOP na obed aj večeru!
    Zdroj: NČpŽ

    Pomarančovo-mrkvová polievka so zázvorom

    6 porcií

    1 kg mrkvy ● 80 g čerstvého zázvoru ● 1 veľká cibuľa ● 3 červené papričky čili ● 2 PL oleja ● 400 ml pomarančovej šťavy ● 750 ml zeleninového vývaru ● 1 zväzok koriandra (alebo klíčky) ● 200 g smotany na šľahanie ● soľ ● mleté čierne korenie

    Mrkvu umyjeme, očistíme a nakrájame na kúsky. Zázvor ošúpeme a nasekáme nadrobno. Cibuľu ošúpeme a nasekáme. Papričky čili opláchneme a pozdĺžne rozpolíme, vyškrabeme jadierka a dužinu nasekáme. Vo veľkom hrnci rozhorúčime olej, pridáme zázvor a cibuľu a krátko opekáme. Zamiešame mrkvu a polovicu papričiek čili a krátko spolu opekáme. Zalejeme vývarom a pomarančovou šťavou a privedieme do varu. Prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni varíme asi 30 minút. Koriander opláchneme a nasekáme. Zmiešame so zvyšným čili. Smotanu vyšľaháme do polotuha. Uvarenú polievku rozmixujeme, podľa potreby pridáme trocha vody a dochutíme soľou a korením. Podávame zjemnené smotanou a posypané koriandrom alebo klíčkami.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas varenia: 35 minút

    Zdroj: shutterstock

    Pomarančovo-mrkvová polievka so zázvorom

    Fašírky s pistáciami a so zázvorom

    4 porcie

    30 g pistácií ● 4 vetvičky mäty ● 30 g čerstvého zázvoru ● 1 cibuľa ● 400 g miešaného mletého mäsa ● 1 vajce ● 4 PL strúhanky ● 4 PL mlieka ● soľ ● mleté čierne korenie ● 2 PL slnečnicového oleja

    Pistácie nasekáme. Mätu opláchneme, vytrasieme z nej vodu a lístky nasekáme. Zázvor ošúpeme a nakrájame na veľmi tenké pásiky. Môžeme aj nasekať. Cibuľu ošúpeme a nakrájame najemno. V mise zmiešame mleté mäso, vajce, cibuľu, strúhanku, mlieko, pistácie, zázvor a mätu. Dochutíme soľou a korením a vyformujeme fašírky. Na panvici rozhorúčime olej a fašírky na ňom opekáme z oboch strán asi 10 minút. Podávame so šalátom.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas opekania: 10 minút

    Náš tip
    Fašírky môžete pripraviť aj z mletého morčacieho mäsa. Budú diétnejšie.

    Zdroj: gettyimages

    Fašírky s pistáciami a so zázvorom

    Šalát s figami a so syrom s modrou plesňou

    4 porcie

    25 g naloženého zázvoru ● 2 PL octu ● 3 PL slnečnicového oleja ● soľ ● mleté čierne korenie ● 8 polovíc vlašských orechov ● 4 čerstvé figy ● 1 až 2 ČL masla ● 1 PL medu ● 150 g šalátu (rukoly) ● 100 g syra s modrou plesňou

    Zázvor nasekáme najemno. V miske zmiešame zázvor s octom, zašľaháme olej a dochutíme soľou a korením. Orechy krátko opečieme na suchej panvici, vyberieme a nasekáme nahrubo. Figy umyjeme, osušíme a nakrájame na štvrtinky. Na panvici rozhorúčime maslo a figy na ňom z oboch strán krátko opečieme. Vyberieme. Do panvice pridáme med a necháme skaramelizovať. Prilejeme pripravenú zálievku a varíme spolu 2 až 3 minúty. Šalát opláchneme, osušíme a spolu s figami naservírujeme na taniere. Posypeme rozmrveným syrom, figami a orechmi. Pokvapkáme ešte teplou zálievkou.

    Čas prípravy: 20 minút

    Náš tip
    K šalátu sa skvelo hodí hrianka potretá cesnakovým maslom.

    Zdroj: gettyimages

    Šalát s figami a so syrom s modrou plesňou

    Palacinky so zázvorovými hruškami

    4 porcie

    225 ml mlieka ● 125 g hladkej múky ● 2 PL + 100 g krupicového cukru ● štipka soli ● 2 vajcia ● 30 g naloženého zázvoru v sirupe ● 3 hrušky ● 2 PL masla

    V mise vymiešame mlieko, múku, 2 PL cukru a štipku soli dohladka. Vmiešame vajcia a necháme 15 minút odležať. Zázvor nasekáme najemno a spolu so 100 g cukru a 100 ml vody varíme asi 3 minúty. Hrušky ošúpeme, rozštvrtíme a vyberieme jadrovníky. Dužinu nakrájame na tenké plátky a pridáme do sirupu. Krátko podusíme a necháme odležať. Na horúcej panvici vytretej maslom opekáme palacinky z oboch strán, Vyberieme, naplníme hruškami a polejeme zvyšným sirupom.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas varenia: 15 minút

    Zdroj: shutterstock

    Palacinky so zázvorovými hruškami

    Kura so zázvorovou omáčkou

    4 porcie

    20 g čerstvého zázvoru ● 1 strúčik cesnaku ● 1 červená paprička čili ● 1 PL hnedého cukru ● 4 PL sójovej omáčky ● šťava z 1 limetky ● mleté čierne korenie ● soľ ● 2 ČL oleja ● 200 g ryže ● 4 kuracie prsia

    Na marinádu očistíme zázvor a cesnak a nasekáme nadrobno. Papričku čili očistíme, rozpolíme, vyškrabeme jadierka a nasekáme. V miske premiešame zázvor, cesnak, čili, cukor, sójovú omáčku, limetkovú šťavu, čierne korenie a 1 ČL oleja. Ryžu uvaríme podľa návodu na obale v osolenej vode. Mäso očistíme, opláchneme a osušíme papierovou utierkou. Potrieme marinádou. Na panvici rozhorúčime 1 ČL oleja a mäsko na nej z oboch strán opekáme 4 až 5 minút. Nakrájame na plátky a podávame s ryžou a so zvyšnou marinádou.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas varenia: 20 minút

    Náš tip
    Podávajte s ryžovými rezancami, ktoré spolu s marinádou opečiete na troche oleja.

    Zdroj: gettyimages

    Kura so zázvorovou omáčkou

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.