Včelie bodnutie
6. 4. 2008, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:29)

Zdroj: Nový Čas pre ženy
PRÍSADY (na tortovú formu s priemerom 28 cm): Cesto: 400 g hladkej múky, 25 g droždia, 125 ml vlažného mlieka...
...120 g masla, 90 g kryštálového cukru, štipka soli, 2 vajcia, maslo na vymastenie formy.
Mandľová zmes: 150 g masla, 200 g kryštálového cukru, 1 PL medu, 3 PL šľahačkovej smotany, 150 g mandľových lupienkov.
Plnka: 350 g čerešní (aj z kompótu), 50 g kryštálového cukru, 2 PL maizeny.
Krém: 200 ml čerešňovej šťavy, 300 ml mlieka, 150 g kryštálového cukru, 1 balíček pudingu s čerešňovou príchuťou, 6 plátkov želatíny, 500 g šľahačkovej smotany, práškový cukor na posypanie. PRÍPRAVA:1. Z mlieka a droždia pripravíme kvások. Vykysnutý kvások vymiešame s múkou, cukrom, maslom, so soľou a s vajcami na hladké cesto.
2. Cesto prikryjeme, na teplom mieste necháme vykysnúť, potom rozvaľkáme, vložíme do formy vymastenej maslom a popicháme vidličkou.
3. Mandľovú zmes pripravíme tak, že krátko povaríme maslo s cukrom, so smotanou a s medom, odstavíme a vmiešame mandle. Keď zmes vychladne, natrieme ju na cesto a koláč pečieme pri 190 °C asi 40 až 45 minút. Upečený korpus vychladíme, vyberieme z formy a priečne prekrojíme. Vrchnú časť nakrájame na 12 trojuholníkov.
4. Čerešne umyjeme, odkôstkujeme a povaríme v 200 ml vody (alebo kompótovej šťavy) s cukrom. Maizenu rozmiešame v troche studenej vody, zahustíme ňou šťavu aj s čerešňami, necháme niekoľkokrát prevrieť a odstavíme.
5. Na krém povaríme mlieko s cukrom, pridáme čerešňovú šťavu rozmiešanú s pudingom a povaríme do zhustnutia. Želatínu namočíme podľa návodu na obale, potom z nej vytlačíme prebytočnú vodu. V teplom odstavenom pudingu želatínu rozpustíme za stáleho miešania a zmes necháme vychladnúť. Tesne pred stuhnutím pridáme ešte vyšľahanú smotanu.
6. Spodný nepokrájaný korpus vložíme do tortovej formy, rozložíme naň čerešňovú zmes, natrieme krémom a povrch vyhladíme. Na krém poukladáme nakrájané trojuholníky upečeného cesta a koláč chladíme asi 6 hodín. Pred podávaním koláč pokrájame a posypeme práškovým cukrom.
Čas prípravy: 60 minút
Čas pečenia: 45 minút
Čas chladenia: 6 hodín