Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Vegetariánska gulášová polievka s chlebovými žemľami

Vegetariánska gulášová polievka s chlebovými žemľami

Zdroj: © StockFood

Reklama

45 minút, 4 porcie

Potrebujeme: 600 gram hladká múka, 40 gram droždie, 300 mililiter vlažná voda, 60 mililiter olivový olej, 0.5 polievková lyžica soľ, 2 čajová lyžička med, 600 gram pasírované paradajky, 325 gram cícer, 600 mililiter zeleninový vývar, 2 kus červená paprika, 2 kus cukina, 1 kus baklažán, 1 kus menšia maslová tekvica, 1 kus cibuľa, 3 strúčik cesnak, 4 polievková lyžica olivový olej, 3 polievková lyžica sekaná hladkolistá petržlenová vňať, 2 čajová lyžička mletá paprika, 1 čajová lyžička sušené oregáno, 0.5 čajová lyžička sušená bazalka, soľ

1. Múku a soľ zmiešame. V strede spravíme jamku. Droždie vymiešame s vodou a medom a odložíme na 5 minút bokom. Do jamky v múke pridáme rozmiešané droždie, olivový olej a vypracujeme hladké nelepivé cesto. Premiestnime ho do misy vymastenej olejom a prikryjeme utierkou. Necháme kysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem.

2. Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku a vytvarujeme z neho 8 bochníčkov, ktoré uložíme na plech, na povrchu narežeme krížik a prekryjeme naolejovanou potravinárskou fóliou. Necháme kysnúť ďalších 30 minút. Potom potrieme olivovým olejom a pečieme pri teplote 200 °C asi 25 až 30 minút. Vyberieme na kovovú mriežku a necháme vychladnúť.

3. V hrnci rozhorúčime 2 PL olivového oleja. Pridáme najemno nasekanú cibuľu a cesnak spolu so štipkou soli. Dusíme 7 až 8 minút, kým nezmäknú.

4. Pridáme nakrájané papriky, baklažán, cukinu a tekvicu. Polejeme zvyškom olivového oleja a dusíme 7 až 8 minút.

5. Primiešame pasírované paradajky, cícer, papriku a bylinky, zalejeme vývarom, dochutíme a varíme 45 minút, kým polievka nezhustne a zelenina nie je mäkká. Občas premiešame. Dochutíme soľou a korením.

6. Podávame posypané petržlenovou vňaťou a s chlebovými žemľami.

Vyberáme pre vás niečo PLUS