Reklama

Veľkonočné dobroty z kysnutého cesta: Buchty či pletenec ako od babičky? TOTO zvládne každá!

Mrkvové buchty

Zdroj: archív Dobré jedlo

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Sviatky jari nám už klopú na dvere, a tak je načase pohľadať tie najlepšie recepty. Čo tak si vybrať zo starej dobrej klasiky, ktorú pri tejto príležitosti piekli už naši predkovia?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Postup: Kysnutý makový koláč s jablkami a smotanovým krémom
    Zdroj: archív NČpŽ

    Veľkonočný veniec

    1 kus

    500 g polohrubej múky ● 250 ml vlažného mlieka ● 50 g jemného kryštálového cukru ● 7 g sušeného droždia ● 60 g zmäknutého masla ● 2 žĺtky ● štipka vanilkovej drene ● štipka soli ● 1 vajce na potretie ● mandľové lupienky na posypanie ● zaváracia fľaša

    NA PLNKY: 1 PL škorice ● 250 g hrudkovitého tvarohu ● 2 balíčky vanilkového cukru ● práškový cukor podľa chuti ● 150 až 200 g mletého maku ● 150 ml horúceho mlieka ● 2 PL lekváru ● maslo na potretie

    Z trochy múky, zo 100 ml mlieka, z lyžičky cukru a zo sušeného droždia necháme nakysnúť kvások. Primiešame ho k zvyšným surovinám a ručne alebo v mixéri dobre vymiesime nelepivé mäkké cesto. Necháme ho prikryté kysnúť asi 40 minút. Cesto rozdelíme na tri rovnaké časti. Každú rozvaľkáme do obdĺžnikového tvaru (zhruba 60 x 25 cm). Na každý plát nanesieme jeden druh plnky. Rozvaľkané cesto na škoricovú plnku najskôr potrieme roztopeným maslom a bohato posypeme škoricou zmiešanou s 1 balíčkom vanilkového cukru. Ďalší plát potrieme tvarohom posypaným lyžicou práškového a 1 balíčkom vanilkového cukru. Tretí plát potrieme plnkou z maku spareného horúcim mliekom. Do vychladnutého maku predtým vmiešame lekvár a trocha cukru. Potreté pláty zrolujeme po dĺžke na rovnako dlhé a rovnomerne hrubé valce. Valce zapletáme na plechu vystlanom papierom na pečenie okolo zaváracej fľaše rovnako ako vrkoč. Oba okraje spojíme do kruhu a pritlačíme. Veniec necháme 15 až 20 minút kysnúť. Potrieme ho rozšľahaným vajcom a posypeme mandľovými lupienkami. Pečieme pri teplote 180 °C asi 10 minút. Potom dopekáme pri 160 °C zhruba 30 minút.

     

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas kysnutia: 60 minút
    Čas pečenia: 40 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Veľkonočný veniec

    Mrkvové buchty

    20 kúskov

    30 g droždia ● 100 g krupicového cukru ● 250 ml vlažného mlieka ● 2 žĺtky ● 500 g polohrubej múky ● 1/2 ČL soli ● 30 g roztopeného masla na potretie ● 3 PL umu na potretie

    NA MRKVOVÚ PLNKU: 2 PL masla ● 500 g mrkvy nastrúhanej najemno ● 2 PL trstinového cukru ● 1 ČL mletej škorice ● 1 pomaranč (kôra aj šťava) ● za hrsť nasekaných brusníc

    Pripravíme kvások. Zmiešame droždie, 1 PL cukru a polovicu vlažného mlieka. Misku prikryjeme a necháme na teplom mieste vzísť kvások. Kvások prelejeme do väčšej misy, pridáme zvyšné mlieko, žĺtky, múku a soľ. Vypracujeme hladké cesto, prikryjeme ho a na teplom mieste necháme kysnúť asi 45 minút. Zatiaľ zarobíme mrkvovú plnku. Na panvicu dáme roztopiť maslo, pridáme mrkvu, cukor, škoricu, šťavu z pomaranča a podusíme domäkka. Nakoniec pridáme nastrúhanú pomarančovú kôru, nasekané brusnice, premiešame a necháme vychladnúť. Vykysnuté cesto preložíme na dosku, rozdelíme ho na 20 častí a tie roztľapkáme na okrúhle placky. Na každú dáme mrkvovú náplň a z placky urobíme balíček, buchtu. Všetky potrieme rozpusteným maslom a poukladáme spojom nadol na vymastený plech. Necháme ešte 20 minút podkysnúť a potom pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút. Ešte teplé buchty potrieme roztopeným maslom zmiešaným s umom. Podávame posypané cukrom.

     

    Čas prípravy: 40 minút
    Čas kysnutia: 65 minút
    Čas pečenia: 30 minút

    Pletenec s makom, tvarohom a orechmi

    1 kus

    450 g polohrubej múky ● 200 ml mlieka ● 20 g droždia ● 1 PL kryštálového cukru ● 1 balíček vanilkového cukru ● 1 vajce ● 100 ml oleja ● soľ ● maslo na vymastenie plechu ● 1 vajce na potretie

    NA PLNKY: 150 g mletého maku ● 150 g mletých orechov ● 150 g tvarohu (alebo lekváru) ● za hrsť hrozienok, mletá škorica (nemusí byť) ● mlieko ● 6 PL práškového cukru + na posypanie

    Múku preosejeme. Z vlažného mlieka, droždia a cukru necháme vzísť kvások. Potom ho pridáme k zvyšným surovinám a vypracujeme hladké cesto. Necháme ho kysnúť prikryté na teplom mieste asi 30 minút. Vykysnuté cesto rozdelíme na 3 bochníky a necháme ešte 10 minút podkysnúť. Zatiaľ pripravíme plnky. Na makovú zmiešame mak, 2 lyžice cukru a trochu mlieka, aby sa dala dobre roztierať. Takisto urobíme orechovú plnku. Tvarohovú vymiešame z tvarohu, hrozienok, mletej škorice a cukru. Každý bochník vyvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika a potrieme rôznou plnkou. Vytvarujeme 3 šúľky a zapletieme ich do vrkoča. Potrieme rozšľahaným vajcom, dáme na vymastený plech a pečieme pri 180 °C asi 30 minút. Upečený pletenec necháme vychladnúť. Poprášime ho cukrom a môžeme krájať.

     

    Čas prípravy: 35 minút
    Čas kysnutia: 40 minút
    Čas pečenia: 30 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Pletenec s makom, tvarohom a orechmi

    Sladká baba s hrozienkami

    1 veľký kus alebo 4 malé

    1 kg polohrubej múky ● 700 ml mlieka ● 30 g droždia ● 60 g kryštálového cukru ● 1 balíček vanilkového cukru ● 1 vajce ● 150 ml oleja ● za hrsť hrozienok ● soľ ● masť alebo maslo na vymastenie formy ● 1 vajce na potretie

    Múku preosejeme. Z časti mlieka (vlažného), droždia a cukru necháme vzísť kvások. Potom ho pridáme k múke a vmiešame zvyšné suroviny. Vymiesime hladké cesto, prikryjeme ho a necháme asi 20 minút kysnúť. Potom z neho vytvarujeme bochník. Vyšší hrniec alebo rajnicu (vhodné do rúry) vymastíme a vysypeme múkou. Preložíme doň podkysnutý bochník, prikryjeme a necháme kysnúť ešte 30 minút. Potom ho potrieme rozšľahaným vajcom a navrchu urobíme nožom krížik. Hrniec (rajnicu, formu) s vykysnutým bochníkom preložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme asi 60 minút. Babu necháme trochu vychladnúť a vyklopíme na tanier. Môžeme podávať.

     

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas kysnutia: 50 minút
    Čas pečenia: 60 minút

    Zdroj: shutterstock

    Sladká baba s hrozienkami

     

     

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.