Veľkonočné dobroty z kysnutého cesta: Buchty či pletenec ako od babičky? TOTO zvládne každá!
24. 3. 2021, 11:00 (aktualizované: 16. 7. 2024, 0:00)

Zdroj: archív Dobré jedlo
Sviatky jari nám už klopú na dvere, a tak je načase pohľadať tie najlepšie recepty. Čo tak si vybrať zo starej dobrej klasiky, ktorú pri tejto príležitosti piekli už naši predkovia?

Zdroj: archív NČpŽ
Veľkonočný veniec
1 kus
500 g polohrubej múky ● 250 ml vlažného mlieka ● 50 g jemného kryštálového cukru ● 7 g sušeného droždia ● 60 g zmäknutého masla ● 2 žĺtky ● štipka vanilkovej drene ● štipka soli ● 1 vajce na potretie ● mandľové lupienky na posypanie ● zaváracia fľaša
NA PLNKY: 1 PL škorice ● 250 g hrudkovitého tvarohu ● 2 balíčky vanilkového cukru ● práškový cukor podľa chuti ● 150 až 200 g mletého maku ● 150 ml horúceho mlieka ● 2 PL lekváru ● maslo na potretie
Z trochy múky, zo 100 ml mlieka, z lyžičky cukru a zo sušeného droždia necháme nakysnúť kvások. Primiešame ho k zvyšným surovinám a ručne alebo v mixéri dobre vymiesime nelepivé mäkké cesto. Necháme ho prikryté kysnúť asi 40 minút. Cesto rozdelíme na tri rovnaké časti. Každú rozvaľkáme do obdĺžnikového tvaru (zhruba 60 x 25 cm). Na každý plát nanesieme jeden druh plnky. Rozvaľkané cesto na škoricovú plnku najskôr potrieme roztopeným maslom a bohato posypeme škoricou zmiešanou s 1 balíčkom vanilkového cukru. Ďalší plát potrieme tvarohom posypaným lyžicou práškového a 1 balíčkom vanilkového cukru. Tretí plát potrieme plnkou z maku spareného horúcim mliekom. Do vychladnutého maku predtým vmiešame lekvár a trocha cukru. Potreté pláty zrolujeme po dĺžke na rovnako dlhé a rovnomerne hrubé valce. Valce zapletáme na plechu vystlanom papierom na pečenie okolo zaváracej fľaše rovnako ako vrkoč. Oba okraje spojíme do kruhu a pritlačíme. Veniec necháme 15 až 20 minút kysnúť. Potrieme ho rozšľahaným vajcom a posypeme mandľovými lupienkami. Pečieme pri teplote 180 °C asi 10 minút. Potom dopekáme pri 160 °C zhruba 30 minút.
Čas prípravy: 25 minút
Čas kysnutia: 60 minút
Čas pečenia: 40 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Veľkonočný veniec
Mrkvové buchty
20 kúskov
30 g droždia ● 100 g krupicového cukru ● 250 ml vlažného mlieka ● 2 žĺtky ● 500 g polohrubej múky ● 1/2 ČL soli ● 30 g roztopeného masla na potretie ● 3 PL umu na potretie
NA MRKVOVÚ PLNKU: 2 PL masla ● 500 g mrkvy nastrúhanej najemno ● 2 PL trstinového cukru ● 1 ČL mletej škorice ● 1 pomaranč (kôra aj šťava) ● za hrsť nasekaných brusníc
Pripravíme kvások. Zmiešame droždie, 1 PL cukru a polovicu vlažného mlieka. Misku prikryjeme a necháme na teplom mieste vzísť kvások. Kvások prelejeme do väčšej misy, pridáme zvyšné mlieko, žĺtky, múku a soľ. Vypracujeme hladké cesto, prikryjeme ho a na teplom mieste necháme kysnúť asi 45 minút. Zatiaľ zarobíme mrkvovú plnku. Na panvicu dáme roztopiť maslo, pridáme mrkvu, cukor, škoricu, šťavu z pomaranča a podusíme domäkka. Nakoniec pridáme nastrúhanú pomarančovú kôru, nasekané brusnice, premiešame a necháme vychladnúť. Vykysnuté cesto preložíme na dosku, rozdelíme ho na 20 častí a tie roztľapkáme na okrúhle placky. Na každú dáme mrkvovú náplň a z placky urobíme balíček, buchtu. Všetky potrieme rozpusteným maslom a poukladáme spojom nadol na vymastený plech. Necháme ešte 20 minút podkysnúť a potom pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút. Ešte teplé buchty potrieme roztopeným maslom zmiešaným s umom. Podávame posypané cukrom.
Čas prípravy: 40 minút
Čas kysnutia: 65 minút
Čas pečenia: 30 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Mrkvové buchty
Pletenec s makom, tvarohom a orechmi
1 kus
450 g polohrubej múky ● 200 ml mlieka ● 20 g droždia ● 1 PL kryštálového cukru ● 1 balíček vanilkového cukru ● 1 vajce ● 100 ml oleja ● soľ ● maslo na vymastenie plechu ● 1 vajce na potretie
NA PLNKY: 150 g mletého maku ● 150 g mletých orechov ● 150 g tvarohu (alebo lekváru) ● za hrsť hrozienok, mletá škorica (nemusí byť) ● mlieko ● 6 PL práškového cukru + na posypanie
Múku preosejeme. Z vlažného mlieka, droždia a cukru necháme vzísť kvások. Potom ho pridáme k zvyšným surovinám a vypracujeme hladké cesto. Necháme ho kysnúť prikryté na teplom mieste asi 30 minút. Vykysnuté cesto rozdelíme na 3 bochníky a necháme ešte 10 minút podkysnúť. Zatiaľ pripravíme plnky. Na makovú zmiešame mak, 2 lyžice cukru a trochu mlieka, aby sa dala dobre roztierať. Takisto urobíme orechovú plnku. Tvarohovú vymiešame z tvarohu, hrozienok, mletej škorice a cukru. Každý bochník vyvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika a potrieme rôznou plnkou. Vytvarujeme 3 šúľky a zapletieme ich do vrkoča. Potrieme rozšľahaným vajcom, dáme na vymastený plech a pečieme pri 180 °C asi 30 minút. Upečený pletenec necháme vychladnúť. Poprášime ho cukrom a môžeme krájať.
Čas prípravy: 35 minút
Čas kysnutia: 40 minút
Čas pečenia: 30 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Pletenec s makom, tvarohom a orechmi
Sladká baba s hrozienkami
1 veľký kus alebo 4 malé
1 kg polohrubej múky ● 700 ml mlieka ● 30 g droždia ● 60 g kryštálového cukru ● 1 balíček vanilkového cukru ● 1 vajce ● 150 ml oleja ● za hrsť hrozienok ● soľ ● masť alebo maslo na vymastenie formy ● 1 vajce na potretie
Múku preosejeme. Z časti mlieka (vlažného), droždia a cukru necháme vzísť kvások. Potom ho pridáme k múke a vmiešame zvyšné suroviny. Vymiesime hladké cesto, prikryjeme ho a necháme asi 20 minút kysnúť. Potom z neho vytvarujeme bochník. Vyšší hrniec alebo rajnicu (vhodné do rúry) vymastíme a vysypeme múkou. Preložíme doň podkysnutý bochník, prikryjeme a necháme kysnúť ešte 30 minút. Potom ho potrieme rozšľahaným vajcom a navrchu urobíme nožom krížik. Hrniec (rajnicu, formu) s vykysnutým bochníkom preložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme asi 60 minút. Babu necháme trochu vychladnúť a vyklopíme na tanier. Môžeme podávať.
Čas prípravy: 25 minút
Čas kysnutia: 50 minút
Čas pečenia: 60 minút
Zdroj: shutterstock
Sladká baba s hrozienkami