Veľkonočné hody bez mäsa: Pripravte rodine klasické dobroty, za ktorými sa len tak zapráši
11. 4. 2020, 6:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 11:58)

Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ, VALENTÍNA NÍDELOVÁ
Veľká noc si zaslúži oslavu, hoci možno nebude vyzerať ako po minulé roky. Pripravte svojim milovaným klasické dobroty, za ktorými sa len tak zapráši.
Krémový vajíčkový šalát
4 porcie
8 vajec ● 100 g topeného syra v črievku ● 250 ml majonézy ● pár lyžíc nálevu zo zaváraných uhoriek ● 1 červená paprika ● 1 žltá paprika ● 2 stopky zeleru ● 2 PL čerstvej petržlenovej vňate ● soľ ● mleté čierne korenie ● pečivo alebo krekry na podávanie
Vajcia uvaríme natvrdo: Vložíme ich do hrnca so studenou vodou, a keď začne vrieť, sporák vypneme a vajcia necháme 10 minút postáť. V miske zmiešame topený syr, majonézu, soľ a korenie. Pridáme pár lyžíc nálevu zo zaváraných uhoriek, aby bola majonéza vláčnejšia. Červenú a žltú papriku nakrájame na veľmi malé kocky, stopkový zeler na tenké plátky. Petržlenovú vňať nakrájame nadrobno. V mise zmiešame zeleninu s majonézou, pridáme nakrájanú petržlenovú vňať a olúpané vychladnuté vajcia nakrájané na kocky. Osolíme, okoreníme a dobre premiešame. Odložíme do chladu, aby sa chute dobre spojili. Servírujeme s čerstvým pečivom alebo celozrnnými krekrami.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 10 minút
Čas chladenia: 1 hodina
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ, VALENTÍNA NÍDELOVÁ
Krémový vajíčkový šalát
Mramorovaná veľkonočná hrudka
8 porcií
10 vajec ● 1 l plnotučného mlieka ● zelené bylinky (pažítka, petržlenová vňať, žihľava) alebo mletá červená paprika ● čili vločky ● soľ ● mleté biele korenie
Do hrnca s nepripaľujúcim sa dnom nalejeme mlieko. Bylinky nadrobno nakrájame. Začneme zohrievať mlieko. Keď je mierne zohriate, prilejeme doň rozbité vajcia a chvíľu počkáme, kým začnú tuhnúť. Potom opatrne vidličkou prepichneme žĺtky a len veľmi zľahka ich zamiešame, aby sa vytvorilo mramorovanie. Zmes osolíme a okoreníme a za stáleho, ale veľmi opatrného miešania zohrievame. Pridáme bylinky nakrájané nadrobno alebo papriku. Keď vajcia začnú tuhnúť a oddelí sa voda, zmes prelejeme do sita vystlaného gázou alebo riedkou opratou a vyžehlenou kuchynskou utierkou. Rohy gázy zviažeme a hrudku necháme mierne vychladnúť. Opatrne z nej povytláčame vodu, aby bola pevnejšia. Balíček ešte na niekoľko hodín zavesíme napríklad na šnúru na bielizeň, aby mohla odkvapkať voda. Hrudku je dobré robiť deň pred servírovaním a po odkvapkaní vody ju ešte na pár hodín uložiť do chladničky.
Čas prípravy: 5 minút
Čas varenia: 20 minút
Čas chladenia: 8 hodín
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ, VALENTÍNA NÍDELOVÁ
Mramorovaná veľkonočná hrudka
Plnený sendvič
8 porcií
1 sendvič ● 1 červená paprika ● 1 žltá paprika ● 3 vajcia (uvarené natvrdo) ● 150 g hrášku ● 150 g kukurice ● 6 PL nátierkového masla ● 4 PL majonézy ● 6 PL topeného syra ● soľ ● mleté čierne korenie ● dijonská horčica ● plátková šunka
Sendvič prekrojíme na polovicu. Z každej polovice vydlabeme vnútro, aby hrúbka okrajov bola minimálne 1,5 cm. Vnútro pomrvíme a neskôr primiešame do plnky. Pripravíme plnku. Obe farebné papriky a uvarené vajcia nakrájame na malé kocky a dáme do misy. Pridáme hrášok a kukuricu, nátierkové maslo, majonézu, topený syr a vnútro zo sendviča. Dôkladne premiešame a dochutíme soľou a korením. Vydlabaný sendvič potrieme tenkou vrstvou horčice a vyložíme plátkami šunky. Postupne do sendviča pridávame plnku, po každej várke sendvičom zľahka zatrasieme, aby plnka prirodzene „sadla“. Naplnený sendvič zabalíme do fólie a dáme do chladničky minimálne na 4 hodiny, aby plnka stuhla. Pred podávaním krájame na hrubšie plátky.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 15 minút
Čas chladenia: 4 hodiny
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ, VALENTÍNA NÍDELOVÁ
Plnený sendvič