Reklama

Veľkonočné hody bez mäsa: Pripravte rodine klasické dobroty, za ktorými sa len tak zapráši

Plnený sendvič

Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ, VALENTÍNA NÍDELOVÁ

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Veľká noc si zaslúži oslavu, hoci možno nebude vyzerať ako po minulé roky. Pripravte svojim milovaným klasické dobroty, za ktorými sa len tak zapráši.

Krémový vajíčkový šalát

4 porcie

8 vajec ● 100 g topeného syra v črievku ● 250 ml majonézy ● pár lyžíc nálevu zo zaváraných uhoriek ● 1 červená paprika ● 1 žltá paprika ● 2 stopky zeleru ● 2 PL čerstvej petržlenovej vňate ● soľ ● mleté čierne korenie ● pečivo alebo krekry  na podávanie

Vajcia uvaríme natvrdo: Vložíme ich do hrnca so studenou vodou, a keď začne vrieť, sporák vypneme a vajcia necháme 10 minút postáť. V miske zmiešame topený syr, majonézu, soľ a korenie. Pridáme pár lyžíc nálevu zo zaváraných uhoriek, aby bola majonéza vláčnejšia. Červenú a žltú papriku nakrájame na veľmi malé kocky, stopkový zeler na tenké plátky. Petržlenovú vňať nakrájame nadrobno. V mise zmiešame zeleninu s majonézou, pridáme nakrájanú petržlenovú vňať a olúpané vychladnuté vajcia nakrájané na kocky. Osolíme, okoreníme a dobre premiešame. Odložíme do chladu, aby sa chute dobre spojili. Servírujeme s čerstvým pečivom alebo celozrnnými krekrami.

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 10 minút
Čas chladenia: 1 hodina

Mramorovaná veľkonočná hrudka

8 porcií

10 vajec ● 1 l plnotučného mlieka ● zelené bylinky (pažítka, petržlenová vňať, žihľava) alebo mletá červená paprika ● čili vločky ● soľ ● mleté biele korenie

Do hrnca s nepripaľujúcim sa dnom nalejeme mlieko. Bylinky nadrobno nakrájame. Začneme zohrievať mlieko. Keď je mierne zohriate, prilejeme doň rozbité vajcia a chvíľu počkáme, kým začnú tuhnúť. Potom opatrne vidličkou prepichneme žĺtky a len veľmi zľahka ich zamiešame, aby sa vytvorilo mramorovanie. Zmes osolíme a okoreníme a za stáleho, ale veľmi opatrného miešania zohrievame. Pridáme bylinky nakrájané nadrobno alebo papriku. Keď vajcia začnú tuhnúť a oddelí sa voda, zmes prelejeme do sita vystlaného gázou alebo riedkou opratou a vyžehlenou kuchynskou utierkou. Rohy gázy zviažeme a hrudku necháme mierne vychladnúť. Opatrne z nej povytláčame vodu, aby bola pevnejšia. Balíček ešte na niekoľko hodín zavesíme napríklad na šnúru na bielizeň, aby mohla odkvapkať voda. Hrudku je dobré robiť deň pred servírovaním a po odkvapkaní vody ju ešte na pár hodín uložiť do chladničky.

Čas prípravy: 5 minút
Čas varenia: 20 minút
Čas chladenia: 8 hodín

Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ, VALENTÍNA NÍDELOVÁ

Mramorovaná veľkonočná hrudka

Plnený sendvič

8 porcií

1 sendvič ● 1 červená paprika ● 1 žltá paprika ● 3 vajcia (uvarené natvrdo) ● 150 g hrášku ● 150 g kukurice ● 6 PL nátierkového masla ● 4 PL majonézy ● 6 PL topeného syra ● soľ ● mleté čierne korenie ● dijonská horčica ● plátková šunka

Sendvič prekrojíme na polovicu. Z každej polovice vydlabeme vnútro, aby hrúbka okrajov bola minimálne 1,5 cm. Vnútro pomrvíme a neskôr primiešame do plnky. Pripravíme plnku. Obe farebné papriky a uvarené vajcia nakrájame na malé kocky a dáme do misy. Pridáme hrášok a kukuricu, nátierkové maslo, majonézu, topený syr a vnútro zo sendviča. Dôkladne premiešame a dochutíme soľou a korením. Vydlabaný sendvič potrieme tenkou vrstvou horčice a vyložíme plátkami šunky. Postupne do sendviča pridávame plnku, po každej várke sendvičom zľahka zatrasieme, aby plnka prirodzene „sadla“. Naplnený sendvič zabalíme do fólie a dáme do chladničky minimálne na 4 hodiny, aby plnka stuhla. Pred podávaním krájame na hrubšie plátky.

Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 15 minút
Čas chladenia: 4 hodiny

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.