Veľkonočné menu pre pravých labužníkov: Vajcia s lososom, či fašírka s... TO musíte vyskúšať!
21. 3. 2021, 11:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 23:33)

Zdroj: archív Dj
Tieto sviatky sú oslavou nového života a prebúdzajúcej sa prírody. Vzdajte hold tejto tradícii chutným a zdravým jedlom.

VAJCIA S LOSOSOM, CHRENOM A PAŽÍTKOU
5 porcií
● 5 slepačích alebo 15 prepeličích vajec● 400 ml bieleho jogurtu● plátky údeného lososa,● chren● pažítka● čerstvý kôpor● soľ●mleté čierne korenie● ražný chlieb na podávanie
Uvaríme vajíčka. Slepačie varíme 7 až 11 minút, prepeličie 2 a pol až 3 minúty. Jogurt dochutíme soľou a korením. Do sklených pohárov postupne navrstvíme ochutený jogurt, údenú rybu, ošúpané vajcia, nastrúhaný chren a nasekané bylinky. Podávame s ražným chlebom.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 10 minút
Zdroj: archív Dj
Vajcia s lososom, chrenom a pažítkou
FAŠÍRKA S PREPELIČÍMI VAJCAMI A SO ZELENOU OMÁČKOU
7 porcií
NA FAŠÍRKU: ● 1,5 kg mletého mäsa (zmes hovädzieho a bravčového)●kus ražného chleba bez kôrky● 100 až 200 ml mlieka●2 cibule, 4 strúčiky cesnaku● 1 PL mletej červenej papriky● 1/2 ČL sušeného oregana●1/2 ČL sušeného tymianu●2 vajcia●12 prepeličích vajec●za hrsť nasekanej petržlenovej vňate●soľ●mleté čierne korenie●olej
NA OMÁČKU:●1 cibuľa●2 strúčiky cesnaku● 1/2 ČL mletej rasce● muškátový oriešok●1 múčny zemiak●vývar alebo voda●2 hrste čerstvého špenátu●1 pohár čerstvého alebo mrazeného hrášku●soľ●mleté čierne korenie●olej
Kocky suchšieho chleba zalejeme mliekom a necháme nasiaknuť. Ak používame čerstvý chlieb, kocky najprv pomaly vysušíme na mierne rozohriatej panvici. Cibuľu nakrájanú nadrobno osmažíme na oleji, pridáme prelisovaný cesnak, červenú papriku, oregano a tymian. Chvíľu smažíme, odstavíme a necháme mierne vychladnúť. Primiešame k mletému mäsu s 2 vajcami, so soľou, s mletým korením a kockami chleba nasiaknutými mliekom. Zmes v mise premiesime, aby držala tvar. Uvaríme prepeličie vajíčka, schladíme ich v studenej vode a ošúpeme. Papier na pečenie položíme na silnejšiu hliníkovú fóliu tak, aby fólia trčala spod papiera aspoň 10 cm na oboch stranách. Mäsovú zmes dáme na papier na pečenie a na jej spodnú časť naukladáme ošúpané prepeličie vajcia. Rovnomerne posypeme nakrájanou petržlenovou vňaťou. Roládu zavinieme a konce zakrútime ako pri salónke. Pečieme pri teplote 160 °C, kým stred rolády nedosiahne vnútornú teplotu 68 °C. Potrvá to 35 až 50 minút. Roládu vyberieme a necháme zabalenú pri izbovej teplote 20 minút. Na omáčku na troche oleja osmažíme nakrájanú cibuľu, pridáme cesnak, rascu, nastrúhaný muškátový oriešok, soľ a mleté korenie. Pridáme zemiak nakrájaný na tenké plátky, zalejeme vývarom alebo vodou a zemiaky uvaríme. Tekutinu privedieme do varu, vložíme do nej špenát aj hrášok a krátko povaríme. Ku koncu varenia pridáme šťavu z rolády. Omáčku schladíme v studenom vodnom kúpeli a rozmixujeme dokrémova. Ak treba, dochutíme soľou a korením. Nakrájanú roládu podávame s omáčkou, s opečenými zemiakmi a s lyžicou jogurtu.
Čas prípravy: 40 minút
Čas pečenia: 50 minút
Zdroj: archív Dj
Fašírka s prepeličími vajcami a so zelenou omáčkou
STUDENÉ ŠPENÁTOVÉ ROLKY SO PSTRUHOM A SYROM
6 porcií
● 4 hrste čerstvého špenátu●4 vajcia●3 PL kukuričného škrobu●1 stredne veľký čerstvý pstruh dúhový●350 g smotanového syra●soľ, mleté čierne korenie●kôpor●maslo na vymastenie plechu
Na horúcej panvici krátko podusíme špenát a necháme vychladnúť. Polovicu z neho rozmixujeme ponorným mixérom dokrémova so žĺtkami a štipkou soli. Ak treba, pridáme trochu vody. Druhú polovicu špenátu odložíme, použijeme ju ako plnku do rolády. Bielky vyšľaháme dotuha. Opatrne ich primiešame s 3 lyžicami škrobu do špenátových žĺtkov. Plech vyložíme papierom na pečenie a ten ešte potrieme trochou masla. Rúru vyhrejeme na 200 °C. Cesto vylejeme na vymazaný papier na pečenie, rozotrieme ho po celom plechu a pečieme 5 minút. Pozor, aby sa nevysušilo. Upečené cesto vyberieme z rúry a dáme von z plechu. Necháme vychladnúť. Očisteného, osušeného a osoleného pstruha opekáme na panvici z oboch strán asi 8 minút. Necháme mierne vychladnúť a potom odstránime kožu a mäso oberieme. Zmäknutý smotanový syr dochutíme soľou a korením. Nanesieme ho (pomocou striekacieho vrecúška) na upečené cesto, pridáme kúsky pstruha, uduseného špenátu a zrolujeme. Vytvoríme pár malých alebo jednu veľkú roládu. Dáme do chladničky vychladiť a potom nakrájame.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 25 minút
Zdroj: archív Dj
Studené špenátové rolky so pstruhom a syrom
BENEDIKTÍNSKE VAJÍČKO ZO ŠPALDOVÝCH ŽEMLIČIEK A ŠPENÁTU
4 porcie
NA ŠPALDOVÉ ŽEMLIČKY:● 250 g hladkej špaldovej múky● 125 g celozrnnej špaldovej múky● 125 g špaldovej krupice●1 vrecko instantného droždia (7 g)●2 PL olivového oleja●1 PL trstinového cukru● 1 ČL soli, asi 300 ml vlažnej vody
NA HOLANDSKÚ OMÁČKU:● 200 g masla●3 žĺtky●1 PL citrónovej šťavy●soľ●mleté čierne korenie●mleté čili
NA ŠPENÁT:● 250 g čerstvého špenátu●1 strúčik cesnaku●soľ● mleté čierne korenie●olivový olej
NA SERVÍROVANIE:● pár tenkých plátkov opečenej šunky●12 prepeličích vajec●mleté čierne korenie●mletá červená paprika
Zo surovín na žemličky vypracujeme vláčne a nelepivé cesto. Necháme prikryté nakysnúť. Vytvoríme 20 rovnako veľkých kúskov cesta, vytvarujeme placky s priemerom asi 8 cm. Necháme ešte pár minút nakysnúť a opekáme z oboch strán na troche oleja (spolu asi 5 minút). Na omáčku roztopíme maslo na najnižšom stupni. Zlejeme číry maslový tuk a udržujeme ho v teple. Nad parou vyšľaháme žĺtky so štipkou soli a s citrónovou šťavou do hustej peny. Odstavíme a pomaly vmiešame maslový tuk. Omáčku dochutíme soľou, korením, citrónovou šťavou, prípadne mletým čili. Udržujeme v teple. Na vyhriatom oleji opečieme dohneda strúčik cesnaku rozpučený plochou stranou noža. Cesnak vyberieme, vložíme do panvice očistený špenát, osolíme, okoreníme a necháme zvädnúť. Keď trochu vychladne, papierovou utierkou z neho odstránime prebytočnú vodu. Na tanier dáme opečenú chlebovú žemličku, na ňu uložíme dusený cesnakový špenát, opečenú šunku, volské oko a porciu polejeme holandskou omáčkou. Posypeme korením a červenou paprikou.
Čas prípravy: 45 minút
Čas varenia: 25 minút
Zdroj: archív Dj
Benediktínske vajíčko so špaldovými žemľami a špenátom
PÓROVÁ POLIEVKA S OŠTIEPKOM A BRYNDZOU
4 porcie
●1 až 2 póry●1 šalotka ●2 zemiaky● 1 strúčik cesnaku ●1 bobkový list● 600 ml vody alebo zeleninového vývaru● 200 g špenátu● 50 g bryndze● 1 údený pološtiepok●soľ ●mleté biele korenie●olej
Póry očistíme a okrem zelenej časti ich nakrájame na kolieska. Šalotku očistíme a nakrájame nadrobno. Na oleji opečieme pór a šalotku. Pridáme očistené zemiaky nakrájané na malé kocky, prelisovaný cesnak a bobkový list. Ešte krátko opečieme. Zalejeme vodou alebo zeleninovým vývarom a pridáme špenátové listy. Osolíme a okoreníme, uvedieme do varu, znížime teplotu a pod pokrievkou varíme, kým zemiaky nezmäknú. Polievku mierne vychladíme, polovicu dáme do mixéra a rozmixujeme dokrémova. Vrátime do hrnca a premiešame. Znovu zohrejeme. Rozlejeme ju do tanierov, pridáme bryndzu a údený syr nastrúhaný nahrubo.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 15 minút
Zdroj: archív Dj
Pórová polievka s oštiepkom a bryndzou