Veľký manuál letného zavárania krok za krokom: Pozor na tieto štyri najčastejšie chyby!
18. 6. 2015, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:21)

Zdroj: Shutterstock
Rozhodli ste sa tento rok po prvý raz vyskúšať čaro zavárania? Poradíme vám, ktoré zásady treba dodržať, aby výsledok dopadol na výbornú.
Základné fakty
Zaviečkovaný pohár sa pri sterilizácii ohrieva na minimálne 85 ˚C vo vode alebo pare. Ovocie a zelenina sa tak prevarí a zároveň pasterizuje, vďaka čomu sú chránené pred mikroorganizmami a teda pokazením.
Vysoká teplota pri sterilizácii vytláča z pohára nadbytočný vzduch. Pri ochladení sa vzduch v pohári zmrští, čím vznikne podtlak, ktorý udrží viečko na mieste.
V prípade, že pripravujeme iba malé množstvo kompótu, ovocie stačí vo väčšom pohári zasypať cukrom (3 až 5 PL kryštálového cukru) a zaliať vriacou vodou.
Drobné ovocie môžeme sterilizovať metódou „mimo pohára“. Pripravené ovocie vložíme do vriaceho cukrového roztoku, podľa veľkosti povaríme 5 až 12 minút a ihneď plníme do čistých a nahriatych pohárov. Zalejeme horúcim nálevom, v ktorom sme ovocie varili, poháre uzavrieme vyvarenými horúcimi viečkami, obrátime hore dnom a necháme pomaly vychladnúť.
Zdroj: Shutterstock
Dajte si poriadne raňajky
Krok za krokom
1. Poháre a viečka umyjeme (aj nové), prevaríme a necháme osušiť.
2. Naplníme ovocím (zeleninou) a nálevom a uzavrieme viečkom.
3. Poháre poukladáme do zaváracieho hrnca. Ak zavárame v pare, vodu nalejeme iba na dno hrnca. Pri vodnom zaváraní by mala voda siahať do štvrtiny až polovice pohárov. Ak používame teplý nálev, voda by mala byť horúca. Hrniec zakryjeme a vodu rýchlo privedieme do varu. Sledujeme teplotu a čas podľa druhu zaváraných surovín.
4. Poháre vyberieme a poukladáme na podložku, ktorá nesmie byť studená (ideálne deka alebo koberec), aby nepopraskali. Pri použití pohárov so skrutkovacím uzáverom ich úplne dotiahneme.
5. Po vychladnutí obrátime dnom hore, aby sme zistili, či viečka dobre tesnia. Pri poklepaní by mali viečka vydávať dutý zvuk.
Zdroj: Shutterstock
Nakladané paradajky
Zásady zavárania kompótov
1. Pri zaváraní ovocia je najdôležitejšia čistota. Ovocie preto vždy dôkladne umyjeme a odstránime nahnité a nejedlé časti. Poháre a vrchnáky pred použitím dôkladne umyjeme a vypláchneme vo vriacej vode. Poháre neutierame, aby v nich neostali žiadne čiastočky. Keby sme nedodržali dôslednú čistotu pri konzervovaní, ľahko by sa mohlo stať, že ovocie v pohároch by sa pokazilo.
2. Na konzervovanie kompótov vyberáme čerstvo obraté ovocie, zdravé, zrelé, ale tuhé, a keď ho konzervujeme so šupkou, malo by byť aj pekne sfarbené.
3. Veľké ovocie, ako sú napríklad jablká, hrušky či duly, pred konzervovaním vždy olúpeme, rozštvrtíme, vykrojíme jadrovník a namočíme do vody s trochou citrónovej šťavy, aby nezhnedlo.
4. Najčastejšie ovocie konzervujeme tak, že ovocie zalievame cukrovým sirupom, ktorý vopred chvíľu povaríme miernym varom, aby zbytočne nevyvrel, alebo len cukor rozpustíme v horúcej vode. Keď roztok varíme, pozberáme penu, ktorá sa pri varení vytvorí na povrchu.
5. Ovocie uložené v pohároch zalievame spravidla vychladnutým roztokom. Pri tuhom ovocí nalejeme roztok 2 cm od horného okraja a pri veľmi šťavnatom ovocí len do polovice pohára. Ovocie môžeme v pohároch zalievať aj horúcim nálevom, no vtedy ich ihneď uzavrieme a vložíme do hrnca, v ktorom máme zohriatu vodu na približne rovnakú teplotu, akú má roztok. V tomto prípade sterilizujeme rýchlejšie ako pri zalievaní studeným roztokom.
6. V prípade, že nemáme zavárací hrniec s teplomerom, stačí veľký hrniec s dierkovanou vložkou. Voda v hrnci by mala siahať maximálne po hrdlo pohárov s ovocím. Tuhšie druhy ovocia sterilizujeme priamo vo vode, menšie stačí iba v pare.
7. Na sterilizovaní je najdôležitejšie, aby sa uzáver na pohár dôkladne prisal. Ak uzáver na pohári nedrží, vymeníme ho a sterilizáciu zopakujeme. Vtedy však pohári iba na krátku chvíľu vložíme do vriacej vody, aby sa ovocie nerozvarilo a nestratilo vzhľad a chuť.
Zdroj: Shutterstock
Dávajte si pozor na zloženie.
Chyby pri príprave zaváranín
1. Zle prichytené viečko pri sterilizácii
Ak do pohára pri sterilizácii alebo chladení vnikne voda alebo vzduch, znamená to, že viečko nesadlo správne. Chybou môže byť nielen preplnený, ale aj prasknutý pohár či chybné viečko alebo nízka teplota v priebehu sterilizácie. Preto treba jednotlivé poháre a viečka pred zaváraním dobre skontrolovať. Ak sa rozhodneme použiť viečko už niekoľký raz, mali by sme ho aj viackrát dobre popritláčať.
2. Kvasenie a plesnivenie kompótu
Príčinou môže byť nízka teplota alebo krátka doba sterilizácie, poprípade zle umyté alebo nekvalitné ovocie či zelenina a samozrejme neprichytené viečka.
3. Hnednutie plodov
Príčinou môže byť to, že sú nesprávne zaliate plody v pohári a neprekrýva ich nálev. Ak ale kompót hnedne po otvorení, znamená to, že sterilizácia neprebehla správne.
4. Príliš mäkké plody
Sú s najväčšou pravdepodobnosťou dôsledkom použitia príliš prezretého alebo zle skladovaného ovocia. Zmäknutie môže tak isto spôsobiť príliš vysoká teplota pri sterilizácii.