Reklama

Veľký manuál k odpaľovanému cestu: Lepšie veterníky ste ešte nejedli

Nový Čas pre ženy

Zdroj: Nový Čas pre ženy

Reklama

Aj keď odpaľované cesto nepatrí medzi jednoduché či univerzálne, existuje veľa obmien, vďaka ktorým si získa každého maškrtníka.

Či už na sladko alebo na slano, rozhodne stojí za pozornosť.

Ako na to?

1. Suroviny navážime presne, pretože správny pomer je pri odpaľovanom ceste najdôležitejší.

2. Voda nesmie vrieť skôr, ako sa maslo roztopí. V prípade, že sa tak stane, okamžite stiahneme plameň. Ak voda zovrie príliš skoro, veľa z nej sa vyparí.

3. Cesto miešame rýchlo a energicky, aby sme prípadné hrudky rozdrobili skôr, než stvrdnú. Prestaneme miešať hneď, ako sa cesto začne odlepovať od stien nádoby.

4. Pred pridaním vajec cesto mierne alebo úplne vychladíme. Inak by sa vajcia vďaka teplu vyzrážali. Nikdy do cesta nepridávame viac vajec, ako prikazuje recept.

5. Pečieme, kým povrch nezhnedne, inak bude vnútrajšok surový.

6. Ak sa má pečivo podávať studené, menšie druhy, ako bochníčky či venčeky popicháme ihlicou, aby mohla para unikať. Ak zostane dnu, cesto bude mazľavé a pomerne ťažké. Poprepichované bochníčky môžeme znova vložiť do rúry na vrchnú koľajničku, aby vyschli.

7. Do odpaľovaného cesta sa spravidla nepoužíva cukor, lebo by skaramelizoval a pečivo by sa ľahko pripálilo. Ak ale chceme cesto osladiť, rozpustíme trochu cukru v horúcej vode s maslom.

8. Pečivo z tohto cesta, ktoré chceme neskôr plniť, ihneď po odstránení z plechu, ešte horúce, rozkrojíme alebo prestrihneme kuchynskými nožnicami.

9. Pláty na tortu z odpaľovaného cesta pečieme každý zvlášť. Korpus by sme totiž potom nerozkrojili, to je možné len u piškóty. Tortu potom skladáme až z vychladnutých plátov.

10. Ak chceme piecť rezy z odpaľovaného cesta, je dobré stierku na rozotieranie cesta najprv namočiť v studenej vode. Odpaľované cesto sa potom nelepí pri roztieraní.

11. Pečivo bude tmavšie, ak nahradíme polovicu vody mliekom.

12. Múku preosejeme a vsypeme do horúcej vody naraz, aby sme predišli tvoreniu hrudiek.

13. Cesto odpaľujeme, aby nechutilo po múke a nezabúdajme na to, že vajcia zapracovávame postupne, aby cesto zhustlo.

14. Odpaľované cesto si môžete pripraviť do zásoby. Surové uchováme v mrazničke až jeden rok. Pre rýchlejšiu prípravu pre neočakávanú príležitosť je vhodné zmraziť hotové pečivo a pred plnením ho rozpiecť v rúre asi 2 minúty.

15. Na prípravu cesta môžeme použiť hladkú aj polohrubú múku. Do základného cesta môžeme pridať aj lyžičku prášku do pečiva, výsledok bude kyprejší.

16. Ak chceme mať pekné a rovnaké tvary pečiva, nakreslíme si ich najprv ceruzkou na papier na pečenie.

17. Hotové pečivo skonzumujeme čo najskôr. Na vzduchu rýchlo vlhne a stráca svoju krehkosť, obzvlášť, keď je plnené.

Základné cesto

(na 12 až 14 veterníkov)

Potrebujeme: 250 ml vody, soľ, 50 g masla alebo margarínu, 150 g polohrubej múky, 4 vajcia

Postup: V hrnci ohrejeme osolenú vodu, pridáme maslo alebo margarín a ohrievame pokiaľ sa nerozpustí. Vodu nevaríme a neodparujeme.

Do horúcej vody naraz prisypeme múku a dôkladne miešame, až kým sa nevytvorí pevný cestový bochník.

Ten potom po všetkých stranách odpaľujeme približne 2 minúty, až kým sa neprestane lepiť na nádobu a vytvorí na dne belavý film.

Cesto presunieme do misy a asi 5 minút ho dôkladne miesime, až bude lesklé a krémovité. Potom postupne zapracujeme vždy jedno vajce. Ďalšie pridáme až keď je predchádzajúce dokonale zamiešané. Cesto musí byť hladké, musí sa lesknúť a nesmie sa lepiť na varešku.

Rúru predhrejeme na 200 ˚C. Plech vyložíme papierom na pečenie.

Cestom naplníme cukrárke vrecúško a na plech striekame požadované tvary. Medzi jednotlivými kúskami zanecháme odstupy, pretože pečením narastú.

Pečieme na strednej koľajničke podľa veľkosti a tvaru od 10 do 35 minút.