Moderátorka Správ RTVS je verná tradícii. „U nás na Vianoce nikdy nesmie chýbať medový koláč. Robí sa v našej rodine odnepamäti. Recept mám od mamy, ktorá ho má od babky, napísaný ešte modrým perom v zošite.“

Potrebujeme:
na cesto: ● 2 vajcia ● 150 g kryštálového cukru ● 2 PL medu ● 70 g masla ● 1 ČL škorice ● 250 g hladkej múky ● 250 g polohrubej múky● 1,5 ČL jedlej sódy
na maslovú plnku: ● 500 ml mlieka ● 5 PL hladkej múky● 250 g zmäknutého masla● 250 g práškového cukru● 2 PL medu ● 2 PL umu● 1 pohár domáceho lekváru ● čokoládovú polevu

Nad parou vymiešajte rozšľahané vajíčka, cukor, med, maslo a škoricu. Zložte z vodného kúpeľa, k horúcej zmesi preosejte múku a sódu. Vypracujte hladké cesto. Rozdeľte na 4 rovnaké časti. Každú z nich vyvaľkajte na pomúčenej doske na tenučký plát veľkosti plechu a pečte 8 minút na 180 °C. Pláty nechajte úplne vychladnúť. Budú tvrdé, ale po natretí plnkou a odležaní v chlade zmäknú. Z mlieka a múky uvarte hustý krém a nechajte prikrytý fóliou úplne vychladnúť. Z masla, cukru, umu a medu vyšľahajte krém, do ktorého neskôr zapracujte vychladnutý mliečny krém. Postupujte nasledovne – plát, polovica plnky, plát, lekvár, plát, plnka, plát. Navrch nalejte polevu.

U Klaudie na Vianoce nesmie chýbať medový koláč.
Zdroj: archív K.S.G.