Vianočná štóla patrí ku sviatočnej klasike: Vyskúšajte náš tradičný recept, chutí naozaj božsky
16. 12. 2016, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:55)

Zdroj: Shutterstock
Keďže vianočná štóla sa má piecť pár dní dopredu, je najvyšší čas zahájiť pečenie tejto dobroty.
Vianočná štóla
Potrebujeme:
Kvások:
1/2 kocky droždia, 21 g
1 PL cukru
100 ml vlažného mlieka
Cesto:
500 g hladkej múky
štipka soli
citrónová kôra z ½ citróna
1 ČL škorice
1 ČL mletého muškátového orieška
1 ČL mletého kardamónu
150 ml mlieka
2 žĺtky
3 PL rumu
200 g mäkkého masla
50 g kandizovanej citrónovej kôry
50 g kandizovanej pomarančovej kôry
200 g hrozienok
100 g lieskovcov
Ozdoba:
maslo na potretie
práškový cukor na posypanie
Takto sa to podarí:
1. Z droždia, cukru a vlažného mlieka pripravíme kvások, ktorý necháme 15 minút vykysnúť.
2. Do misy dáme múku, soľ, citrónovú kôru a koreniny. Prilejeme kvások, mlieko, mäkké maslo, žĺtky a rum. Vypracujeme hladké cesto a necháme na teplom mieste kysnúť asi 45 minút.
3. Potom do cesta zapracujeme kandizované kôry, hrozienka a lieskovce. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme a vyformujeme tvar štóly.
4. Rúru predhrejeme na 200 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. Prenesieme ju na plech a necháme 15 minút podkysnúť. Pečieme asi 10 minút. Teplotu znížime na 140 °C a pečieme 40 minút.
5. Po upečení ju ešte horúcu potrieme roztopeným maslom a poprášime cukrom. Necháme vychladnúť, zabalíme do papiera na pečenie a dáme do uzavretej nádoby. Najlepšia je na 14. deň.