Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Vianočná štóla patrí ku sviatočnej klasike: Vyskúšajte náš tradičný recept, chutí naozaj božsky

Vianočná štóla

Zdroj: Shutterstock‎

Reklama

Keďže vianočná štóla sa má piecť pár dní dopredu, je najvyšší čas zahájiť pečenie tejto dobroty.

Vianočná štóla

Potrebujeme:

Kvások:

1/2 kocky droždia, 21 g

1 PL cukru

100 ml vlažného mlieka

Cesto:

500 g hladkej múky

štipka soli

citrónová kôra z ½ citróna

1 ČL škorice

1 ČL mletého muškátového orieška

1 ČL mletého kardamónu

150 ml mlieka

2 žĺtky

3 PL rumu

200 g mäkkého masla

50 g kandizovanej citrónovej kôry

50 g kandizovanej pomarančovej kôry

200 g hrozienok

100 g lieskovcov

Ozdoba:

maslo na potretie

práškový cukor na posypanie

Takto sa to podarí:

1. Z droždia, cukru a vlažného mlieka pripravíme kvások, ktorý necháme 15 minút vykysnúť.

2. Do misy dáme múku, soľ, citrónovú kôru a koreniny. Prilejeme kvások, mlieko, mäkké maslo, žĺtky a rum. Vypracujeme hladké cesto a necháme na teplom mieste kysnúť asi 45 minút.

3. Potom do cesta zapracujeme kandizované kôry, hrozienka a lieskovce. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme a vyformujeme tvar štóly.

4. Rúru predhrejeme na 200 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. Prenesieme ju na plech a necháme 15 minút podkysnúť. Pečieme asi 10 minút. Teplotu znížime na 140 °C a pečieme 40 minút.

5. Po upečení ju ešte horúcu potrieme roztopeným maslom a poprášime cukrom. Necháme vychladnúť, zabalíme do papiera na pečenie a dáme do uzavretej nádoby. Najlepšia je na 14. deň.

Vyberáme pre vás niečo PLUS