Vianočná torta
1. 8. 2018, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:51)

Zdroj: © StockFood
30 minút, 12 porcií
Potrebujeme: 800 gram sušené ovocie, 225 gram hladká múka, 200 gram hnedý cukor, 200 gram maslo, 100 gram sekané mandle, 100 gram kandizované čerešne, 4 kus vajce, 3 polievková lyžica brandy, 2 polievková lyžica melasa, 1 čajová lyžička perníkové korenie, 1 čajová lyžička mletá škorica, 0.25 čajová lyžička soľ, 600 gram práškový cukor, 200 gram marcipán, 150 gram fondán, 3 kus vaječný bielok, 2 polievková lyžica marhuľový džem, 1 polievková lyžica tekutý glycerín, tuk na vymastenie formy
1. Rúru predhrejeme na 150 °C a formu (20 cm) vymažeme tukom.
2. Do misy nasypeme múku, zmes korenia a škoricu. V druhej mise vyšľaháme maslo s cukrom dopenista a primiešame aj melasu. Postupne zapracujeme rozšľahané vajcia, sušené ovocie, čerešne a mandle.
3. Cesto nalejeme do formy a pečieme, kým špajdľa po zapichnutí do cesta neostane čistá. Vyberieme z formy a necháme vychladnúť.
4. Do spodu cesta spravíme pár otvorov a pokvapkáme ich brandy. Zabalíme do alobalu spodkom nahor a uskladníme, kým ju budeme chcieť pokryť fondánom. Ak chceme tortu ozdobiť hneď, tak ju položíme na podnos.
5. Marcipán vyvaľkáme a vykrojíme z neho kruh (20 cm) a pás, ktorý zakryje boky torty. Marhuľový džem zahrejeme a potrieme ním tortu. Marcipánom obložíme cesto a necháme deň odpočívať.
6. Fondán vyvaľkáme a 30 minút necháme vysušiť. Vykrojíme hviezdy, ktoré necháme na podložke vyschnúť, až budú tvrdé.
7. Bielky vyšľaháme dotuha a zapracujeme do nich aj cukor a po chvíľke glycerín. Sneh nanesieme na tortu a stierkou namočenou v horúcej vode vyhladíme. Zvyškom snehu prilepíme hviezdy na tortu.