Vianočné zvyky: Prečo jedávame práve oplátky a rybu?
22. 12. 2012, 10:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:43)
Viete prečo si púšťame loďky z orechových škrupín na vodu, prekrajujeme jablko či čakáme na zlaté prasiatko?
Vianočné tradície treba dodržiavať! Vypovedajú totiž nielen o našej kultúre, ale navyše si málokto z nás dokáže predstaviť, že ich slávi bez stromčeka či pečenia koláčov.
Rozpoľovanie jabĺčok
Kto rozkrojí jabĺčko tak, že uvidí krásnu hviezdu z jadierok, môže sa na nový rok tešiť. Čaká ho totiž zdravie a šťastie. Ak sa objavia jadierka v tvare kríža, nie je to dobré znamenie.
Nezabudnite!
Ak máte možnosť, kúpte si jablká na trhovisku maximálne 4 dni pred Vianocami, zabránite ich pokazeniu.
Lodičky zo škrupiniek
Po pečení zostáva doma veľa pekných škrupiniek od vlašských orechov. Spoločne s tortovými sviečkami z nich urobte lodičky.
Nezabudnite!
Pustite lodičky na vodu napr. v umývadle . Le genda hovorí, že ten, komu vydrží lodička dlho svietiť, môže sa tešiť na dlhý život. Tomu, komu sa potopí, už vraj mnoho času nezostáva.
Zlaté prasiatko
Tradícia hovorí , že ten, kto na Štedrý deň vydrží nejesť až do slávnostnej večere, uvidí zlaté prasiatko. To by mu malo priniesť v novom roku bohatstvo a hojnosť. Lenže zo zdravotného hľadiska to nie je práve dobrý nápad. Celý deň hladovať a večer sa napchať šalátom a kaprom vám môže priviesť žlčníkový záchvat.
Nezabudnite!
Starší, deti či tí, ktorí majú problém s trávením, by počas dňa mali jesť aspoň striedmo.
Oplátky
Okrúhle oplátky podobne ako vianočné gule mali symbolizovať Slnko, ktoré sa narodilo.
Nezabudnite!
Aby vám priniesli zdravie, jedzte ich s medom a cesnakom.
Pečenie koláčov
Je to jedna z najrozšírenejších tradícií. Bežne sa na stoloch objavuje aj okolo 10 druhov koláčov, veľmi obľúbené sú aj tradičné zdobené medovníčky. Väčšina slovenských gazdiniek si vianočné koláče pripravuje doma sama.
Nezabudnite!
Vianočné medovníčky pečte aspoň týždeň pred sviatkami. Aby zmäkli, vložte ich jednoducho do igelitového vrecúška s jablkom, tým mäknutie urýchlite.
Vianočný stromček
Ako súčasť oslavy vianočných sviatkov sa spája s rodinným kruhom už od 16. storočia v Alsasku. Do kresťanských tradícií sa postupne dostal v priebehu 19. storočia. Dnes je pevnou súčasťou výzdoby takmer každej domácnosti. Nezabudnite!
Do vykúrenej izby ho dajte čo najneskôr najlepšie na Štedrý deň, prípadne siahnite po jedličke. Pozor na teplotný šok!
Šupina z kapra
Ide o tradíciu, ktorá sa k nám dostala z pohanských kultov. Kto chce mať veľa peňazí, mal by si schovať šupinu z kapra najlepšie do peňaženky. Nezabudnite!
Podľa tradície treba šupinu nosiť počas celého roka, aby zabezpečila finančnú stabilitu. Ak nemáte na večeru kapra, položte pod tanier peniaze - tradícia hovorí, že účinok bude rovnaký.
Kapor a šalát
Zemiakový šalát a kapor sa začali objavovať na prelome 19. a 20. storočia. Obe jedlá boli však skôr výsadou bohatých rodín. Pre vidiek boli tradičnými jedlami hrachová alebo šošovicová polievka či kaša a rôzne nákypy s hubami, jablkami a orechmi.
Nezabudnite!
Ak máte deti, pozor na kosti. Diétnejšiu verziu majonézového šalátu urobíte s jogurtom.
Vianočka
Aj keď v mnohých lokalitách má rôzne pomenovanie, Vianoce bez nej si dokáže predstaviť len málokto. Prvá zmienka o pletenom pečive pochádza už zo 16. storočia. Predtým bola vianočka na vidieku vrcholom slávnostných osláv.
Nezabudnite!
Ak žijete v menšom meste či na dedine, nezabudnite si ju objednať v obchode či u pekára vopred.
Bozk pod imelom
Zelená, strieborná, zlatá či medená vetvička, ktorá má priniesť do domova šťastie. Jej účinok sa navyše údajne zvýši, keď ju od niekoho dostaneme. Nezabudnite!
Na Štedrý deň sa pobozkajte s partnerom pod imelom, aby vaša láska zostala stále zelená.