Viedenský rezeň
19. 4. 2013, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:34)

Zdroj: Juraj Velebír
Nielen výber mäsa, ale aj spôsob prípravy, kvalita panvice či tuku na vyprážanie rozhoduje o tom, či sa vám rezeň podarí.
Najobľúbenejší pokrm Nemcov a Rakúšanov je viedenský rezeň či bravčový, teľací alebo kurací. Najobľúbenejší rezeň je bravčový, pripravený z chudého, natenko vyklepaného mäsa pripraveného buď na prírodno, alebo vyprážaného. Ak sa však chystáme pripraviť tradičný viedenský rezeň, rovnako ako aj známy Cordon Blue plnený syrom, musíme použiť teľacie mäso. Menej známe sú rezne z jahňaciny a diviny. Pri kúpe mäsa dávame pozor, aby nebolo príliš hrubé, tuk na kraji odrežeme ostrým nožom a potom hladkou stranou tĺčika na mäso ho jednoducho naklepeme. Na obaľovanie môžeme použiť k strúhanke soľ, mleté čierne korenie, ale aj korenie karí či mletú papriku.
Potrebujeme: 8 teľacích rezňov (každý po 100 g), soľ, mleté čierne korenie, 100 g hladkej múky, 3 vajcia, 1 PL mlieka, 100 g strúhanky, 70 ml oleja, 1 chemicky neošetrený citrón
Postup:
1. Teľací rezeň vyklepeme na tenko, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením.
2. Múku dáme na tanier. Na druhom tanieri vyšľaháme vajcia s mliekom. Strúhanku dáme na tretí tanier. Rezeň najskôr obalíme v múke, potom vo vajciach a nakoniec v strúhanke.
3. Na panvici rozohrejeme olej a postupne na ňom opečieme rezne. Z každej strany opekáme asi 3 minúty. Vyberieme z panvice a na papierovej utierke zbavíme prebytočného oleja.
4. Citrón opláchneme pod horúcou vodou, osušíme a nakrájame na plátky alebo mesiačiky. Rezeň podávame s citrónom a so zemiakovým šalátom.
Čas prípravy: 20 minút
Čas opekania: 24 minút
Počet porcií: 4