Viete ako skladovať KORENINY? Vieme, na čo by ste si mali dať POZOR: Nerobte najmä TIETO chyby!
30. 8. 2024, 7:00 (aktualizované: 30. 9. 2024, 11:12)

Zdroj: shutterstock
Ak ich neskladujete správne, strácajú nielen svoje aromatické vlastnosti, ale môžu sa do nich pustiť potravinové mole alebo dokonca splesnivieť. Na čo by ste si mali dať pozor?

1. Aké kupovať?
Aj keď ste doteraz zvyčajne kupovali korenie mleté, verte, že oveľa lepšou voľbou je korenie čerstvé alebo nedrvené. Spracované ochucovadlá totiž strácajú chuť a arómu oveľa rýchlejšie ako korenie celé. Preto je výhodnejšie kupovať celé korenie a bezprostredne pred použitím ho namlieť v mlynčeku na korenie alebo rozdrviť v mažiari.
Zdroj: Shutterstock
2. Z obalu do koreničky
Nenechávajte korenie v obale, v ktorom sa predáva. Len čo si korenie kúpite, hneď ho preložte do tmavej, ideálne sklenej nádoby. Tá by mala byť predovšetkým dobre uzatvárateľná tak, aby sa ku koreniu nedostal vzduch. Aj keď číre sklo uľahčuje orientáciu pri používaní korenia, tmavé sklo, ktoré prepúšťa len veľmi málo svetla, je na skladovanie lepšie. Kvalitné koreničky zabránia aj nájazdom molí, ktoré si na korení s obľubou pochutnávajú.
Zdroj: Shutterstock
3. Správne umiestnenie
Koreničky je najpraktickejšie mať v kuchyni niekde poruke. Ideálne je, keď ich umiestnite do skrinky alebo na iné temné a suché miesto maximálne s izbovou teplotou. Vybrať si však môžete z rôznych druhov dizajnových stojančekov. Bývajú aj otočné, ktoré sú veľmi praktické. Dajte pozor, aby ste stojan či poličku s koreničkami neumiestnili v tesnej blízkosti sporáka, hriankovača či kúrenia. Tam sú totiž vystavené vyšším teplotám aj vlhkosti vznikajúcej pri varení. Z tohto dôvodu môže korenie strácať arómu aj chuť, absorbovať pachy z varenia alebo dokonca plesnivieť.
Zdroj: SHUTTERSTOCK
4. Staré vyhoďte!
Mleté korenie vydrží v koreničke pol roka až rok, celé tri až päť rokov. Časom korenie stráca svoju charakteristickú vôňu a chuť. Aj keď to neznamená, že je pokazené, používať ho pri príprave pokrmov je zbytočné. Preto je lepšie ho vyhodiť a zaobstarať si nové.
Zdroj: shutterstock
Bude sa hodiť: Domáci čistiaci prostriedok na ovocie a zeleninu
Tento prostriedok zbaví plody všetkých nečistôt. Dobre premiešajte 100 ml čistej vody, 100 ml jablčného octu a 100 ml citrónovej šťavy. Prelejte do nádoby s rozprašovačom. Získate tak šetrný čistiaci prostriedok na ovocie a zeleninu, ktoré ste si priniesli z vlastnej záhrady alebo z obchodu. Nastriekajte na plody, nechajte pár minút pôsobiť a dôkladne opláchnite.
Zdroj: shutterstock