Reklama

Viete ako skladovať KORENINY? Vieme, na čo by ste si mali dať POZOR: Nerobte najmä TIETO chyby!

Glass jars with different spices on white marble table

Zdroj: shutterstock

Reklama
Soňa Andrisíková

Soňa Andrisíková

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Ak ich neskladujete správne, strácajú nielen svoje aromatické vlastnosti, ale môžu sa do nich pustiť potravinové mole alebo dokonca splesnivieť. Na čo by ste si mali dať pozor?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Siahnite po TOMTO a nakopnete svoj metabolizmus: A to nie je všetko! TEASER

    1. Aké kupovať?

    Aj keď ste doteraz zvyčajne kupovali korenie mleté, verte, že oveľa lepšou voľbou je korenie čerstvé alebo nedrvené. Spracované ochucovadlá totiž strácajú chuť a arómu oveľa rýchlejšie ako korenie celé. Preto je výhodnejšie kupovať celé korenie a bezprostredne pred použitím ho namlieť v mlynčeku na korenie alebo rozdrviť v mažiari.

    Zdroj: Shutterstock

    2. Z obalu do koreničky

    Nenechávajte korenie v obale, v ktorom sa predáva. Len čo si korenie kúpite, hneď ho preložte do tmavej, ideálne sklenej nádoby. Tá by mala byť predovšetkým dobre uzatvárateľná tak, aby sa ku koreniu nedostal vzduch. Aj keď číre sklo uľahčuje orientáciu pri používaní korenia, tmavé sklo, ktoré prepúšťa len veľmi málo svetla, je na skladovanie lepšie. Kvalitné koreničky zabránia aj nájazdom molí, ktoré si na korení s obľubou pochutnávajú.

    Zdroj: Shutterstock

    3. Správne umiestnenie

    Koreničky je najpraktickejšie mať v kuchyni niekde poruke. Ideálne je, keď ich umiestnite do skrinky alebo na iné temné a suché miesto maximálne s izbovou teplotou. Vybrať si však môžete z rôznych druhov dizajnových stojančekov. Bývajú aj otočné, ktoré sú veľmi praktické. Dajte pozor, aby ste stojan či poličku s koreničkami neumiestnili v tesnej blízkosti sporáka, hriankovača či kúrenia. Tam sú totiž vystavené vyšším teplotám aj vlhkosti vznikajúcej pri varení. Z tohto dôvodu môže korenie strácať arómu aj chuť, absorbovať pachy z varenia alebo dokonca plesnivieť.

    Zdroj: SHUTTERSTOCK

    4. Staré vyhoďte!

    Mleté korenie vydrží v koreničke pol roka až rok, celé tri až päť rokov. Časom korenie stráca svoju charakteristickú vôňu a chuť. Aj keď to neznamená, že je pokazené, používať ho pri príprave pokrmov je zbytočné. Preto je lepšie ho vyhodiť a zaobstarať si nové.

    Zdroj: shutterstock

    Bude sa hodiť: Domáci čistiaci prostriedok na ovocie a zeleninu
    Tento prostriedok zbaví plody všetkých nečistôt. Dobre premiešajte 100 ml čistej vody, 100 ml jablčného octu a 100 ml citrónovej šťavy. Prelejte do nádoby s rozprašovačom. Získate tak šetrný čistiaci prostriedok na ovocie a zeleninu, ktoré ste si priniesli z vlastnej záhrady alebo z obchodu. Nastriekajte na plody, nechajte pár minút pôsobiť a dôkladne opláchnite.

    Zdroj: shutterstock

    Autor článku

    Soňa Andrisíková

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Ako študentka som sa vždy tešila na nové vydanie Nového Času pre ženy a jeho pestrý obsah. Dnes mám to šťastie, že ho spolu s mojimi kolegyňami tvorím pre vás aj ja a veľmi ma to baví. Rada prinášam v jednotlivých rubrikách nové informácie, zaujímavé postrehy, i moje vlastné myšlienky. Okrem domácnosti, vzťahov, zdravia, ezoteriky či hlavnej témy, píšem aj skutočné príbehy, ktoré sa stali mojou srdcovkou. Keď som začala spracovávať príbehy, ktoré vytvoril sám život, prišla tá najväčšia radosť z práce v časopise. Rada dostávam do povedomia osudy žien, ktoré nemajú v živote na ružiach ustlané a napriek tomu sa nevzdali. Rovnako obľubujem také, v ktorých sa ženy inšpirujú navzájom. Vďaka nim i ja sama napredujem.