Viete ako skladovať mrkvu? Takto vám vydrží chrumkavá mesiace a nepotrebujete ani pivnicu
23. 5. 2019, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 9:19)

Zdroj: Shutterstock
Mrkva patrí k najviac využívaným potravinám vôbec. Isto máte pocit, že už o nej všetko viete. Je však zopár faktov, ktoré by ste mali ovládať.
Skladovanie
Ak ju správne skladujete, vydrží vám mrkva mesiace. K tomu je potreba vňať po kúpe odrezať. Ak ste si kúpili mrkvu zabalenú, treba obal odstrániť a dať pozor, aby špičky mrkvy neboli ešte zelené.
Mrkva má rada tmu, chladno a pokojne aj trocha vlhko. Dobre jej je aj v priehradke na zeleninu v chladničke. Čerstvá vám táto zelenina zostane, keď ju zabalíte do vlhkej papierovej utierky. Určite ju však pred uskladnením neumývajte.
Pozor! Mrkva, paradajky, jablká alebo hrušky si spolu nerozumejú. Mali by ste ich preto skladovať od seba, inak by mrkva mohla získať nahorklú chuť.
Zdroj: Shutterstock
Mrkva podporuje činnosť čriev.
Varenie
Mrkva potrebuje asi 5 až 10 minút, kým sa uvarí. Doba varenia sa skráti, čím je zelenina menšia.
Mrkvu ošúpte a dajte variť do osolenej vody. Určite vždy pridajte trocha tuku (olej, maslo, …). Ten totiž naše telo potrebuje, aby dokázalo výživné látky z tejto zeleniny spracovať.
Zdroj: Shutterstock
Opečieme kúsok lososa ochutený estragónom a petržlenovou vňaťou.
Chrumkanie
Skladovali ste mrkvu nesprávne a teraz vám zvädla a je mäkká? Namiesto toho aby ste ju šupli do koša, naplňte hrniec studenou vodou. Vložte mrkvu a po dvoch hodinách budú mrkvičky krásne chrumkavé. Dokážu si totiž chýbajúcu vlhkosť nabrať späť z vody.
Zdroj: Shutterstock
Ilustračné foto