Viete si vybrať správne vajce? Máme pre vás dôležité rady, ktoré by mala ovládať každá gazdinka
26. 9. 2017, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:03)

Zdroj: Shutterstock
Po nedávnych udalostiach s vajciami je dobré si o nich zistiť viac a nekupovať mačku vo vreci.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
1. Kartón v ktorom sú vajcia skontrolujte, či nie je mokrý od rozbitého vajca.
2. Škrupina má byť neporušená oválneho alebo vajcovitého tvaru. Bežné farby sú biela, bledohnedá alebo hnedá. Povrch by nemal byť znečistený.
3. Keď vajce rozbijete, blana má byť čistá a žĺtok by sa mal držať pokope. Farba by mala byť v odtieňoch žiarivej žltej až oranžovej. Bielok má byť priehľadný. Zárodok vo vajci je neprípustný a takéto vajce nemá na pultoch čo robiť. Vajce nesmie zapáchať.
Odborníci odporúčajú skladovať vajcia v chladničke, alebo na chladnom mieste pri teplote od 6 do 8 °C. Minimálna trvanlivosť vajec je 28 dní. Ich predaj však môže byť maximálne 21 dní.
V našich slovenských obchodoch kúpite iba triedu A, pretože ide o vajcia určené na predaj. Vajcia z triedy B sú určené iba na spracovanie do potravinárskeho priemyslu.
Podľa kódu na vajci viete rýchlo zistiť krajinu pôvodu, výrobcu a chov.
1.
spôsob chovu, ktorý môže byť uvedený pod číslom 0, 1, 2, 3:
0 - ekologický chov, 1 - chov vo voľnom výbehu, 2 - podstieľkový chov, 3 - klietkový chov
2.
krajina pôvodu, napr.: SK- Slovenská republika
3.
identifikačné číslo výrobcu
Vajcia sa delia aj podľa veľkosti na:
S: < 53 g
M: 53-63 g
L: 63-73 g
XL: >73 g